TABBE: Her ligger det graderte dokumentet med ulike sikringstiltak på dashbordet i den sivile politibilen, rett utenfor det juridiske fakultet, som ventet på besøk av kong Harald. Foto: Foto: VG

Politi-tabbe før kongebesøk

Få timer før kong Harald besøkte Universitet i Oslo sist uke, lå politiets fortrolige og detaljerte tiltaksplan åpent tilgjengelig for forbipasserende – i frontruta på en sivil politibil.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En som passerte den sivile politibilen om ettermiddagen 6. september, var en tidligere kjent kriminell som har sonet flere år i fengsel.

Han oppdaget det graderte dokumentet i frontruta, som inneholdt tidspunktet for kongens besøk ved universitetets aula, trusselvurdering og en rekke tiltak for flere operative politienheter.

– Innsatslederen ble gjort oppmerksom på dette etter at bombegruppa hadde gått inn med hund, sier den eks-kriminelle til VG.

Han forteller også at politiet hverken ba ham om å identifisere seg eller å få se på telefonen hans.

DETALJERT: Dokumentet er gradert fortrolig og beskriver hva slags tiltak to avdelinger har fått ansvaret for å gjennomføre. Foto: Foto: VG

Politiet: Interne rutiner vil bli fulgt opp

I det fortrolige dokumentet, med tittelen «MELDING OM TILTAK», kommer det også frem at politiet hadde godkjent bevæpningsordre og tidspunkt for iverksettelse av ordens- og sperretjenester, samt innvendig sikring av universitetet.

Dokumentet er signert av en politioverbetjent i Oslo politidistrikt fire dager før kongens deltakelse.

– Dette er et dokument som er ment for internt bruk og burde ikke ligget synlig for innsyn utenifra. Innholdet er kun en intern melding, og har et innhold som i seg selv ikke er sikkerhetsmessig kompromitterende, skriver presserådgiver Aslaug S. Røhne i Oslo politidistrikt i en e-post til VG.

Presserådgiveren opplyser også at interne rutiner vil bli fulgt opp.

CELEBERT: Her forbereder Oslo-politiet seg før kongen ankommer det juridiske fakultetet i sentrum, sist torsdag. Foto: VG

Slottet: Ingen kommentar

Slottet ønsker ikke å kommentere saken overfor VG og henviser alle spørsmål om sikkerhet til Oslo politidistrikt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder