RUSS ’79: Slik ser det ut, Jonas Gahr Støres gamle russekort. Foto: Fredrik Solstad, VG

Støre om eget russekort: – Dårlig russehumor

Blant de mange små og store ryktene som har versert i det politiske miljøet, handler ett om Ap-lederens russekort fra 1979. Nå kan du se det selv...

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk» er budskapet den unge Støre hadde på russekortet sitt da han var rødruss i 1979.

I en sms til VG via Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef på Stortinget, Camilla Ryste, skriver Støre:

– Det stemmer at dette var mitt russekort i 1979. Dette var dårlig russehumor. Det er heldigvis 39 år siden!

Støre hadde ikke tid til å snakke med VG torsdag ettermiddag, på grunn av kaoset rundt avstemningen om ACER i Stortinget.

Rykteflom

Støre var russeformann, som det het den gang, ved Berg Videregående skole på Oslo vestkant. I russekortet tilføyes det også at han er «kermitianer», en henvisning til Støres svakhet for «The Muppet Show».

les også

Ap får kjeft etter Acer-ja

I mange år har det i det politiske miljøet gått rykter om dette russekortet, og hvor dårlig budskapet der passer overens med hans rolle nå.

Men først i formiddag fikk VG for første gang se det faktiske kortet.

I denne fasen av sitt liv var Støre - som nå er Stortingets rikeste politiker med en ligningsformue på 69 millioner kroner - ikke akkurat noen sosialdemokrat.

Høyre-velger

Tvert i mot stemte han på Høyre og Kåre Willoch som statsminister ved valget i 1981, i stedet for på sitt nåværende parti og sin mangeårige sjef, Gro Harlem Brundtland, ifølge hva han har opplyst til VG tidligere.

Også ved valget i 1985 sto Willoch mot Brundland. Til VG har Støre sagt at han ikke husker hva han stemte ved dette valget.

les også

Støre fikk toppjobb i Høyre

Støre ble valgt til partileder i Ap i 2014, etter at Jens Stoltenberg trakk seg for å bli generalsekretær i NATO.

I sin store ilddåp, stortingsvalget i fjor høst, tapte Støre valget og ble dermed ikke Erna Solbergs etterfølger statsminister.

På russekortet står det også at Støre er medlem i «MPEFC (Miss Piggy’s elleville fanclub»).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder