SPERRING: I Oslo ble blant annet slike biler benyttet til å sikre 17. maitoget mot terror. Foto: VG

Ekstra sikkerhetstiltak på 17. mai

Politiet skal i likhet med i fjor sette inn en rekke sikkerhetstiltak i Oslo og flere andre byer i forbindelse med barnetogene 17. mai.

  • NTB
Publisert:

Til tross for at PST vurderer at trusselrisikoen er lavere enn i fjor, setter Oslo-politiet også i år inn ekstra sikkerhetstiltak.

– Vi vil sperre av med busser og politibiler rundt barnetoget, og man vil se bevæpnet politi, sier stabssjef Martin Strand i Oslo politidistrikt til TV 2.

les også

VGs prisbørs: Her handler du billigst til 17. mai

Pluss content

AVSPERRET: Busser sperret av gater inn mot barnetoget i Oslo i 2017. Lignende tiltak er planlagt i år. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Trondheim og Stavanger går for framskutt lagring, noe som vil si at politiet vil ha våpen tilgjengelig i politibilene. I Bergen vil det ikke være generell bevæpning 17. mai, men politiet vil ha punktbevæpnede patruljer på særlig risikofylte steder.

Sikkerhetstiltakene rundt nasjonaldagen 2017 ble varslet like etter at PST oppjusterte trusselnivået i Norge fra at det var «mulig» til at det var «sannsynlig» med et terroranslag i løpet av 2017.

les også

Her blir det forbud mot heliumballonger 17. mai

Bakgrunnen var terrorangrepet i Stockholm, samt pågripelsen av en 17-åring med en bombelignende gjenstand i Oslo sentrum.

– Den åpne trusselvurderingen er kjent og den er jo litt lavere enn den som var i fjor, men vi har altså valgt å bevæpne også i år på grunnlag av den generelle trusselen som er der. Det er uansett små nyanser i trusselvurderingen, sier Strand.

Stabssjefen påpeker at politiet har jobbet mye med etterretning på forhånd, og at det ikke foreligger signaler om en spesifikk trussel mot nasjonalfeiringen i år.

Barnetoget er imidlertid et såpass spesielt arrangement at politiet ikke ønsker å ta noen sjanser, tilføyer han.

FREDRIKSTAD: Slik ble gatene i Fredrikstad sikret under fjorårets feiring. Foto: Gisle Oddstad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder