Kripos jakter på lakkbevis

ARENDAL (VG) Om kort tid vet politiet om Viggo Kristiansens hobbylakk er lik avsmittinger funnet på drapsofrene.

Artikkelen er over 18 år gammel

Eksperter ved Forensic Institute of Science i Belfast jobber på spreng med analysene.

Spesialistene skal undersøke om hobbylakken stemmer med mørke avsmittinger funnet på innsiden av lårene til de to drapsofrene.

I så fall kan det være et fellende, teknisk bevis - noe politiet mangler i saken mot 22-åringen.


Lett å sammenlikne

Sentrale kilder sier til VG at det ikke skal by på tekniske problemer å sammenligne funnene på jentene med den beslaglagte lakken. Prøvene fra ofrene er godt bevart.

- Vi håper dette kan gi nye spor, men det er umulig å si noe om hva som kan komme ut av det, sier politiavdelingssjef Magne Storaker.

Han var taktisk etterforskningsleder for barnedrapssaken og informerte retten i går om de nye undersøkelsene.

Også Rettsmedisinsk institutt i Oslo er i ferd med å gjøre nye undersøkelser av sykkelvesken som tilhører Kristiansen. Tidligere er det funnet blod på denne vesken, men det har ikke latt seg gjøre å identifisere eller DNA-type dette materialet.


Ransaket bua

Det er ventet svar fra både Rettsmedisinsk institutt og ekspertene ved Forensic Institute of Science i Belfast denne uken.

Politiet gjorde ny ransaking i bua til Viggo Kristiansen 15. januar - i uke to av ankebehandlingen i Agder lagmannsrett. Politiet tok med seg en boks med svart lakk og en med brun lakk av typen Humbrol Enamel, som er en mye brukt hobbylakk.

Ransakingen skjedde på bakgrunn av at Jan Helge Andersen har uttalt til Dagbladet at de svarte flekkene på ofrenes lår kan stamme fra lakk 22-åringen brukte på sykkelen.

Kristiansen har i retten bekreftet at han drev med vedlikehold av sykkelen i bua 19. mai 2000 - blant annet ved å flekkemale.

Avsmittingene på jentene er tidligere analysert med tanke på om de kunne stamme fra lakken på selve sykkelen og gaffelen på sykkelen, men dette har vært resultatløst. Disse undersøkelsene er gjort ved det samme laboratoriet i Nord-Irland.

Ekspertene har imidlertid konkludert med at de mørke avsmittingene er «løsemiddelbasert materiale som finnes i oljeprodukter». Det har ikke latt seg gjøre å typebestemme flekkene til et bestemt produkt.


Kripos i Belfast

Kristiansens forsvarer, Tore H. Pettersen, er spent på resultatet av de nye undersøkelsene.

- Det nordirske laboratoriet kan finne ut om profilen på lakken som er beslaglagt, er lik det materialet som er funnet på ofrene, sier Pettersen til VG.

Kjemikere fra Kripos reiste i forrige uke ens ærend med lakken i kofferten til Belfast. Ifølge politiavdelingssjef Storaker ble lakkfunnet og de nye opplysningene betraktet som meget interessant av Kripos-ekspertene.

Mer om

  1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

  1. Ikke nye bevis mot Viggo

  2. Neppe mobildekning

  3. Viggos mor mener han var hjemme

  4. - Hørte Viggo på drapstidspunktet

  5. Aktor: - Kristiansens skyld er bevist

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder