– PINE: Gisle Meininger Saudland i energi- og miljøkomiteen for Frp mener tiltakene vil gå ut over folk flest. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Frp ut mot Venstres klimakrav: – Må slutte å pine innbyggerne

Venstre krever økte utslippskutt når regjeringspartiene nå skal forhandle om samarbeid med KrF, men Frps miljøpolitiske talspersoner mener regjeringens klimasatsing er god nok.

– Nå må vi slutte å pine innbyggerne med nye påbud, forbud og avgifter. Det betyr bare enda mer av ineffektive klimatiltak som elbiler, dyrere drivstoff, flykvoter og kjøttfrie kantinedager, sier miljøpolitisk talsperson i Frp, Gisle Meininger Saudland.

les også

Titusener marsjerte for klimaet: – Vi må ta ansvaret våre ledere skulle tatt for lenge siden

– Norge slipper ut så lite at vi må begynne å diskutere elefanten i rommet og det er blant annet at Kina åpner kullkraftverk på løpende bånd. Norges beste klimatiltak er å hjelpe Europa med å stenge sine kullkraftverk ved å tilby dem norsk gass, legger han til.

Mer ambisiøs klimapolitikk

Landsstyret i Venstre gikk søndag inn for flere punkter, med mål om en mer ambisiøs klimapolitikk i det som kan bli en ny regjeringsplattform mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Blant kravene er å øke det norske 2030-målet til minst 55 prosent klimakutt innenlands, en Co₂-avgift på 1000 kroner per tonn, permanent vern mot oljevirksomhet i sårbare områder som Lofoten og Vesterålen og fjerne leterefusjonsordningen.

– Jeløya-plattformen er utdatert ut fra den siste rapporten fra FNs klimapanel. Vi må skjerpe kravene i lys av den rapporten, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

– Venstre er allerede i regjering

GODT NOK: Frps miljøpolitiske talsperson Terje Halleland (Frp) er ikke villig til å gå med på Venstres nye klimakrav i regjeringsforhandlingene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

les også

FN: 2018 kan bli blant verdens varmeste år

Hans partikollega i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Terje Halleland (Frp), er enig;

– Vi tar klima på alvor, men å pålegge krav som gjør at næringslivet forlater Norge og Europa er ingen tjent med, sier Halleland.

– Jeløya-plattformen er under et år gammel og har stor satsing på klima. Jeg tror Venstre må ta inn over seg at det er KrF som skal inn i regjering, Venstre er der allerede, sier han.

les også

Flere EU-land trekker seg fra FNs migrasjonspakt

– Handler om å være realistisk

– Skal verden lykkes med å begrense oppvarmingen ned mot 1,5 grader, må de globale utslippene kuttes ned mot null innen midten av århundret. Med rikelig tilgang til grønn, fornybar energi har Norge en unik mulighet til å være et foregangsland, svarer Venstres Guri Melby.

– REALISTISK: Guri Melby, stortingsrepresentant for Venstre, mener tiltakene er nødvendige for å kutte i klimagassutslippene. Foto: Mattis Sandblad / VG

les også

Test av elbiler oppdatert med tre biler: Her er de beste elbilene

Pluss content

Melby viser til blant annet eksempler i Sverige, der Co₂-avgiften er på det nivået Venstre foreslår, der hun sier utslippene går mye raskere ned enn i Norge.

– Dette handler ikke om å plage folk, men om å være realistiske, påpeker hun.

Ropstad (KrF): – Må kutte utslippene betydelig

Melby mener det er åpent for Venstre å komme med nye mål i nye forhandlinger.

– Vi er fire partier som skal forhandle om en ny regjeringsplattform, og dette er et tema vi regner med KrF vil kjempe sammen med oss om å løfte i disse forhandlingene.

VIL HA KLIMATILTAK: Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad sier de ønsker en mer offensiv klimapolitikk. Foto: Frode Hansen

Dette bekrefter KrFs Kjell Ingolf Ropstad på SMS til VG:

les også

Erik Solheim går av som FNs miljøsjef: Måtte ta ansvar etter kritisk revisjonsrapport

– Vi tar jo ikke forhandlingene gjennom mediene, men KrF sitt klare mål er en mer offensiv klimapolitikk som kutter utslippene betydelig mer fremover, sier Ropstad.

– For Frp er klima viktig, men alle tiltak som vi vil innføre skal basere seg på resultatene vi oppnår, ikke symbolene, sier Halleland (Frp).

– Er det ikke åpent også for Venstre å forhandle, når fire partier nå skal møtes til samtaler?

– Jo da, det vil bli en ny plattform og det vil være åpent for alle å komme med ny politikk, men vi har allerede inngått mange kompromisser på dette feltet, jeg tror det er vanskelig for mange parter å gå så mye lenger.

– Også KrF ønsker en mer offensiv klimapolitikk, mener du det er uaktuelt for Frp å gå med på nye krav?

– I slike forhandlinger må alle gi og ta. Det har ingen hensikt å presse noen av partene over kanten. Det vil helt sikker komme krav som blir innfridd fra alle partiene om de passer seg for denne kanten da, sier Halleland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder