«Mirakelpredikant» Tom Roger Edvardsen: Skal legge ned teletorg-tjenesten

Tom Roger Edvardsen sier han vil legge ned teletorg-tjenesten, der VG har dokumentert at han har solgt «Guds helbredelse» over telefon til 14 kroner i minuttet.

 • Martha C. S. Holmes
 • Marie Kingsrød

Artikkelen er over to år gammel

Det skriver Edvardsen i en mail til VG, der han kritiserer VGs dekning av hans virksomhet.

«Vår organisasjon har valgt å avslutte bruken av telefoni knyttet til teletorgtjenesten med virkning fra 1. august 2018», skriver han.

Les innlegget i sin helhet her.

Det var lørdag at VG, etter 16 skjulte telefonopptak, kunne avsløre arbeidsmetodene til mirakelpredikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen. VG dokumenterte hvordan predikantene selger «Guds helbredelse» over telefon til 14 kroner i minuttet.

– Det er fint at han legger ned teletorgtjenesten. Med lovens grensedragning mot alminnelig forbønn og religiøs virksomhet, er det viktig moment om det er en betalingsvirksomhet eller ikke. Teletorgtjenester med formål om å helbrede sykdommer rammes av lov om alternativ behandling, uansett hva det kalles, sier helsejurist og juridisk forsker ved UiO, Anne Kjersti Befring.

I mailen til VG understreker Edvardsen at det ikke er han som helbreder, men Gud: «Vi har aldri behandlet noen, men etter deres eget ønske så ber vi for dem som ønsker det, så må vi legge den videre utviklingen i Guds hender».

Fikk du med deg? Predikantene må stanse reklamen etter VG-avsløring: – Ulovlig.

les også

Høie rystet etter VGs predikant-avsløring: Skal se på loven med nye øyne

les også

Kirken tar oppgjør med predikantene: – Grenser til persondyrkelse

– Liten betydning

Edvardsen skriver i mailen til VG at det er beklagelig at VG ikke skriver at det står i misjonens blad «Helbredet» at leserne kan ringe et nummer som ikke koster penger:

«Det er åtte og et halvt år siden vi sluttet med teletorgtjeneste på vår forbønnstelefon (...) Teletorg har liten betydning for
oss. Vi har kun hatt dette som et kontaktpunkt for de som ikke kjenner vårt arbeid.»

Slik er forbønns- og andaktstelefonen annonsert på misjonens nettssider, som teletorg til 14 kroner i minuttet:

TELETORG: Slik annonseres teletorg-tjenesten på misjonens nettsted. Her fremgår det blant annet at forbønnstelefonen koster 14 kr. minuttet. Foto: Skjermdump

Edvardsen hevder i mailen til VG om teletorg-tjenesten at: «Vi fikk en oversikt fra teletorgleverandøren vår i går som viser at i 2017 så var inntektene våre på de to 820 numrene på kun kr. 16.908,- eks. mva».

VG har 16 telefonopptak av samtaler som to kvinner med uhelbredelig sykdom har hatt med de to mirakelpredikantene. Den første samtalen kreftsyke Cecilie Løvaas hadde med Edvardsen, varte i 36 minutter og kostet 565.75 kr. Dette viser fakturaen fra mobilselskapet.

REGNING: Slik så telefonregningen til Cecilie Løvaas ut første gang hun kontaktet Edvardsen. Foto: Skjermdump

Driver «mirakelhotellet»

Edvardsen eier Stølsdokken Hotell, som omtales som «mirakelhotellet» på selskapets nettsider. «Du som leser i bladet om alle underne, miraklene og helbredelsene burde snarest tenke på å investere i egen helse ved å komme til dette stedet», skriver han om hotellets helbredelsekonferanse i bladet «Helbredet».

Til VG skriver Edvardsen at han har blitt sitert i feil angående prisen for en weekend på helbredelses-hotellet, på 4800 kr.:

«Sannheten er at i våre omsorgskonferanser så er prisen pr. pers. i dobbeltrom for 4 dager kr. 4200.- inkludert helpensjon», skriver han.

Prisen er annonsert slik på nettet:

PRIS: Dette var den annonserte prisen på høyfjellshotellet under omsorg og helbredelsesdager i vinter. Foto: Skjermdump

I dette opptaket snakker han om prisen:

«Så er det slik at de som kommer her på våre omsorgsdager kan jo for eksempel ligge på andre hoteller, og det har vi foreslått, hvor folk sier at de tror det totalt sett blir billigere å ligge hos oss. Vi tar inn frivillige kollekt i møtene. Det kan jo folk gjøre som de vil med», skriver Edvardsen i mailen til VG.

VG har tatt kontakt ed Svein-Magne Pedersens advokat, John Christian Elden, som skriver i en sms at Pedersen foreløpig ikke har vurdert å legge ned sin teletorg-tjeneste.

På vegne av Svein-Magne Pedersen har John Christian Elden også tidligere avvist at Pedersen bryter loven gjennom sin virksomhet.

Mer om

 1. Mirakelpredikantene

Flere artikler

 1. Mirakelpredikanten slår tilbake mot kirken: – De tar betalt for begravelser

 2. Predikantene må stanse reklamen etter VG-avsløring: – Ulovlig

 3. Kirken tar oppgjør med predikantene: – Grenser til persondyrkelse

 4. Vurderer lovendring etter mirakel-avsløring

 5. Høie rystet etter VGs predikant-avsløring: Skal se på loven med nye øyne

Fra andre aviser

 1. Forbrukertilsynet truer mirakelpredikanter med bøter

  Fædrelandsvennen
 2. Tar ikke lenger betalt for bønn

  Fædrelandsvennen
 3. Nekter å endre praksis: Risikerer 40.000 i bot for å fortelle om helbredelser

  Fædrelandsvennen
 4. Reklamerer for korona-forbønn om beskyttelse eller helbredelse

  Fædrelandsvennen
 5. «Bønn og business»

  Fædrelandsvennen
 6. Agder-biskop etter Pedersen-avsløringer: – Kan ramme andre som samler inn penger til andre formål

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no