Hetset sine kolleger

INNENRIKS

I minst tre år har forsvarsforsker Jarle Synnevåg trakassert norske og utenlandske kolleger gjennom sine Internett-meldinger.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:24

VGs avsløringer var inntil i går ukjente for forsvarsledelsen, og beskrives som sjokkerende.

I en av meldingene innrømmer Synnevåg at han har «gjort diverse venner og kolleger som tidligere var likegyldige til islam, til anti-islamister».

Måtte si opp

Den ble skrevet så sent som 24. juli i år, en måned før han sist fredag måtte si opp jobben ved Forsvarets Forskningsinstitutt.

Sjokk og vantro har preget instituttet etter at det gjennom Aftenposten i helgen ble kjent at en av Forsvarets fremste eksperter på elektronisk krigføring har drevet en langvarig privat hetskampanje mot muslimer.

Men saken dreier seg ikke lenger bare om Jarle Synnevågs personlige meninger om islam.

14. oktober i fjor skrev Synnevåg:

«I august spiste jeg middag i Frankrike med en major i det tyrkiske flyvåpen. Han var ikke spesielt muslimsk, men han var såpass muslim at han ikke ville ha noe med svinekjøtt i. Hva tror du JEG bestilte.»

I rundt 15 meldinger VG har lest, omtales forsvarskolleger i både Norge, Tyrkia, USA, Saudi-Arabia og Frankrike på en måte som vil vekke sterke reaksjoner.

-Ubehagelig

Det franske forsvaret blir av Synnevåg fremstilt som et reir av personer med negative holdninger til islam.

«Jeg kjenner en god del franske militære, og sjelden har jeg møtt både så mye kunnskaper om og motstand mot islam som der i gården. For å sitere hva en oberstløytnant i det franske flyvåpen sa under en debatt i befalsmesse i Sør-Frankrike en sen nattetime for noen måneder siden: «The ONLY good muslim is a muslim who's DEAD.»

- Denne situasjonen er blitt usedvanlig ubehagelig, sier stabssjef Svein Rollvik ved Forsvarets Forskningsinstitutt på Kjeller.

Han sier at de nå må ta en ny vurdering av hvor langt de skal gå i å granske Synnevågs arbeide de mer enn 20 årene han har jobbet i Forsvaret.

Han svarer også bekreftende på at de må vurdere en beklagelse overfor de forsvar som Synnevåg har omtalt.

Står fast ved alt

Synnevåg står fast ved alle uttalelsene, men sier at de har skjedd på fritiden.

- De episodene jeg har vist til, har skjedd på tjenestereiser, men etter at arbeidsdagen har vært over. For eksempel når jeg har spist middag med kolleger på kveldstid, sier Synnevåg til VG.

Det er en mager trøst for Forsvarets Forskningsinstitutt, som særlig er opptatt av hvilket inntrykk dette gir av arbeidsplassen på Kjeller.

- Hva skal jeg si til dette. Hans tidligere kolleger her ved Kjeller føler seg stemplet, og mener at disse uttalelsene skaper et inntrykk av at det har vært et slags reir for den type meldinger.

Overfor VG bekrefter Synnevåg at kolleger ved Kjeller har vært kjent med hans holdninger, og at flere har adoptert dem.