Kontrollutvalget i Tolga: – Her skal det ryddes opp

TOLGA (VG) Den lille kommunen i Østerdalen har vært i søkelyset den siste tiden. Nå skal de rydde opp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kontrollutvalget i Tolga kommune møttes mandag til et ekstraordinært møte. Bakgrunnen var VGs saker om de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen.

– Vi sier at vi er «Tolga - kommune med tæl». Nå oppleves det som vi er «Tolga - kommune med træl», sier leder Marit Gilleberg i kommunens kontrollutvalg.

Bakgrunn: Tre brødre på Tolga

Med «træl» mener hun at den siste tiden har vært vanskelig. Nå er lederen klar for en intern opprydning.

– Og det mener jeg vi er igang med nå, sier Gilleberg.

– Ikke del av økningen

Brødrene Holøyen fra Tolga ble registrert som psykisk utviklingshemmede av Tolga kommune – uten at de hadde fått vite det selv. De hadde heller ikke blitt utredet i voksen alder.

EKSTRAORDINÆRT MØTE: Mandag morgen hadde kontrollutvalget i Tolga kommune et ekstraordinært møte. VGs avsløringer om brødrene Holøyen sto på agendaen. Foto: Krister Sørbø

Saken har fått nasjonal oppmerksomhet. Både statsminister Erna Solberg og Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug har kommet med uforbeholdne unnskyldninger til brødrene.

Les også: Regjeringen iverksetter full gransking av Tolga-saken

Under mandagens møte stilte utvalget tre spørsmål til rådmann Siv Stuedal Sjøvold. Blant annet spurte de på hvilket grunnlag diagnosen psykisk utviklingshemming ble satt i 2013/2014 – og om de registrerte personene har samme diagnose i dag.

VG har skrevet at Tolga kommune doblet antall registrerte psykisk utviklingshemmede fra 2013 til 2014. Fra fem til ti personer.

Tidligere i år fikk Arvid Holøyen opplyst at han har vært registrert som psykisk utviklingshemmet av kommunen siden 2012. Lars Peder og Magnus Holøyen har vært en del av kommunens register siden 2013.

«Av de personer som omtales i VG viser opplysninger fra revisor at ingen av brødrene er en del av den påpekte økningen fra 5-10 i 2014», skriver kontrollutvalget i sitt vedtak.

Det er lokalavisen Arbeidets rett som først omtalte vedtaket i Kontrollutvalget.

les også

Monica Mæland etter VG-avsløring om registrering av psykisk utviklingshemmede: – Jeg er rystet

Nye rutiner

På spørsmål om grunnlaget for diagnoser, skriver kontrollutvalget at de leser at Tolga kommune ved kommunelegen har hatt samarbeid med spesialisthelsetjenesten i 2013/14 i forbindelse med diagnostisering av psykisk utviklingshemmet.

De viser også til at dette vil bli undersøkt av Fylkesmannen i Hedmark.

Etter møtet sa lederen at dersom det skulle dukke opp feil, skal kommunen legge seg flat.

– Vi vet ikke hvilke feil som er gjort, understreker Gilleberg overfor VG.

Som en følge av mandagens møte er det blant annet bestemt at kommunen skal iverksette en rekke tiltak.

UKLART: Leder Marit Gilleberg i kontrollutvalget i Tolga kommune mener kriteriene for registrering av psykisk utviklingshemmede er uklare. Foto: Krister Sørbø, VG

– Det er en del ting vi skal skjerpe. Vi skal se på en skriftliggjøring av tildeling av tjenester, og hvilke godkjenningsrutiner som ligger til grunn.

– Det som er alfa-omega her, er at folk skal ha gode liv der de bor, understreker hun.

– Vanskelig å tolke

Kontrollutvalget i Tolga kommune mener kriteriene for utbetaling av tilskudd til psykisk utviklingshemmede er vanskelige å forstå.

KOMMUNELEDELSEN: Rådmann Siv Stuedal Sjøvold (t.v.) og ordfører Ragnhild Aashaug i Tolga kommune. Foto: Krister Sørbø

I forkant av møtet uttrykte utvalgsleder Marit Gilleberg at rundskrivet fra Helsedirektoratet som gjelder vilkårene for utbetaling av tilskudd til psykisk utviklingshemmede er uklart.

– De ber kommunen registrere antall personer som er psykisk utviklingshemmede. For å registrere personer, må man ha skriftlig stadfesting fra lege eller psykolog. Dette er høyst uklart, sier Gilleberg.

les også

Tolga-ordfører til brødrene: – Unnskyld!

Dette er de andre utvalgsmedlemmene enige i. Utvalget lurer også på hva som menes med begrepet «administrativ diagnose».

Rådmannen har gått gjennom samtlige spørsmål fra kontrollutvalget. Hun mener blant annet det er flere gråsoner i forbindelse med vergemål for personer med psykisk utviklingshemning.

les også

Tilbyr kommuner hjelp for å øke tilskudd for psykisk utviklingshemmede

– Jeg skjønner ikke bæret

Gilleberg stusser videre over hvorfor personer under 16 år ikke er omfattet av tilskuddordningen.

– Det er et rart kriterium. Hva med dem under 16 år? Hvorfor gjelder det ikke barn? Jeg skjønner ikke bæret, sier hun.

– De er ikke med i ordningen, svarer rådmann Sjøvold under dagens møte.

Rådmannens rolle i møtet var å svare på spørsmål. Hun har i forkant av møtet kommet med en omfattende redegjørelse i saken.

les også

Regjeringen iverksetter full gransking av Tolga-saken

Tar selvkritikk

Lederen i kontrollutvalget tar også selvkritikk for at de ikke har ryddet opp i vergemål-saken tidligere.

– Vi tar selvkritikk. Det var allerede i fjor en sak i VG om vergemål. Da burde vi ha stilt oss spørsmål, sier Gilleberg i møtet.

VG avsløring har ført til at brødrene har fått en uforbeholden unnskyldning av både statsminister Erna Solberg og Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug, samt at regjeringen iverksetter full gransking.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder