Fullt kaos i Buskerud KrF: Snudde fullstendig og sender fire røde delegater og to blå

NORESUND (VG) Et flertall i Buskerud støtter KrF-leder Knut Arild Hareide og vil helst gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det ble det drama av.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Frontene i KrF er blitt hardere.

KrF-medlemmer i Hedmark, Buskerud og Finnmark skal i kveld avgjøre hvor de står og hvem som blir delegater på det avgjørende landsmøtet 2. november. I Buskerud lå det egentlig an til å bli minst fire «blå» delegater, av totalt seks.

Det utløste et voldsomt kaos og flere kampvoteringer på møtet.

En avstemning på fylkesårsmøtet til Buskerud KrF viste nemlig at 34 av 59 (hele 58 prosent) støtter partileder Knut Arild Hareide venstresving - og vil felle Erna Solberg.

Bare 23 personer (38 prosent) vil heller støtte å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp. Det tilsier altså at de skulle sendt flere røde delegater enn blå - ikke omvendt.

Og etter kampvoteringer og mye dramatikk var det også det de landet på: Fire røde delegater og to blå.

Så langt ligger Hareide kraftig under på den nasjonale oversikten:

Det som til slutt avgjorde var at fylkeslederen i Buskerud ringte KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson for å be om råd.

Overlegen borgerlig støtte i Rogaland

Hareide gikk i helgen på et kjempenederlag i Rogaland KrF, der 15 av fylkets 16 ble «blå». Dette skjedde til tross for at en votering på møtet viste mye større støtte til Hareide.

På Buskerud-møtet ble det fullstendig kaos og drama for å unngå «Rogaland-modellen». Flere personer gikk opp på talerstolen, tydelig frustrerte og sinte.

Buskerud velger vanligvis sine delegater til landsmøtet på en fast måte, ut ifra deres verv, som gjør at VG har kunnet forutsi hvem de seks skal bli.

Fylkeslederen i Buskerud ville holde på de seks delegatene de allerede hadde pekt ut - men fikk ikke resten av fylket med seg.

MOT HVERANDRE: I møtet i Noresund skal Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad debattere mot hverandre. Foto: HELGE MIKALSEN

Delegatdrama i KrF

Partileder Knut Arild Hareide måtte kalle inn til et krisemøte etter delegatdramaet i Rogaland i helgen. Han lå og ligger kraftig under på landsbasis.

– Begynner du å frykte at det ikke går din vei likevel?

– Jeg hadde håpet på flere delegater fra Rogaland, men jeg tror dette er åpent. Og jeg er ved godt mot for at det går an å vinne 2. november, sier partileder Knut Arild Hareide til VG.

På vei inn i møtet i Buskerud gjør Hareide det klart at han ikke skal overstyre hvordan fylkene velger sine delegater.

– Dersom fem av seks delegater fra Buskerud blir blå, mener du det er legitimt?

– Det er legitime valg vi har gjort både i Rogaland og eventuelt det som skjer her i Buskerud. Det jeg er opptatt av, er at den beslutningen vi tar 2. november, er en hele partiet kjenner. Og jeg tror det er viktig at vi også har representasjon fra mindretallet på fylkesårsmøtene, sier Hareide til VG.

les også

Hedmark-veteran om Hareides hemmelige samtaler med Støre: – Et svik mot oss

Han får støtte fra nestleder Ropstad. I Noresund holdt nestleder Kjell Ingolf Ropstad og partileder Hareide begge engasjerte innlegg – mot hverandre.

– Legitimt vil det være og demokratisk vil det være, for ethvert fylkesårsmøte er fritt til å bestemme. Men hvis vi skal stå mest mulig sammen etter landsmøtet, må også mindretallet kunne reise hjem og føle at deres stemme ble hørt, sier Ropstad.

Ga seg på å styre fylkene

Hareide er klar på at «fylkesårsmøtene er suverene på hvordan de håndterer dette». Men sier samtidig at han ble skuffet over hvordan det ble løst i Rogaland.

les også

KrF-topper krever tydelig svar: Går du av om du taper, Knut Arild?

– Vi har hatt en runde på at vi ønsker å sikre størst mulig legitimitet til det valget som tas 2. november. Både de av oss som kan tape og de av oss som kan vinne, ønsker at vi skal gå videre som samlet lag, sier Hareide.

Han innrømmer at de ikke hadde forutsett hvor vanskelig denne prosessen ville bli for partiet. Debatten i KrF har blitt stadig hardere den siste uken.

– Denne prosessen er mer krevende enn vi trodde. Det er noen ting vi burde forutsett bedre, vi burde forberedt organisasjonen vår bedre. Men ut fra hvor voldsomt dette er for partiet, synes jeg det går bra, sier Hareide til pressen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder