SNAKKET MED HØYRE: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad (til venstre) hadde dialog med Høyre før han utfordret statsministeren om abort, ifølge NRK. 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad (t.v. i baksetet på bilen) og KrF-leder Knut Arild Hareide (leter i veska i bagasjerommet) etter det utvidede fylkesstyremøtet i Buskerud KrF på Sole hotell ved Norefjell mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ropstad: Varslet Knut Arild Hareide om abort-utspillet

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier han ringte partileder Knut Arild Hareide for å varsle om abortutfordringen til Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Onsdag meldte NRK at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde dialog med Høyre – og ikke Knut Arild Hareide – før han utfordret statsministeren om abort. Det avviser Ropstad på sine Facebook-side.

«Jeg har hele tiden vært åpen med Knut Arild om at jeg har hatt samtaler med folk i Høyre. På samme måte som jeg har visst at han har snakket med folk i Ap og Sp. Jeg varslet på morgenmøtet at jeg skulle ut med en sak der jeg utfordret Solberg og Støre om en av våre viktigste saker: Kampen mot sorteringssamfunnet».

Han skriver også at han snakket med Hareide, som ikke var på morgenmøtet den dagen. Det bekrefter Hareide:

– Kjell Ingolf og jeg snakket sammen om saken før han gikk ut i VG. Så jeg var informert, sier Knut Arild Hareide.

Statsminister Erna Solbergs utspill i VG om at hun er åpen for å endre abortloven vakte begeistring på KrFs høyrefløy sist torsdag. Uttalelsene kom som et svar på en utfordring fra Ropstad tidligere samme dag.

Bakgrunn: KrFs skjebnevalg

Flere som gikk på talerstolen under årsmøtet i Rogaland KrF i helgen, brukte saken til å støtte opp under sitt syn om at partiet burde gå inn i regjeringen Solberg.

NRK melder at Ropstad hadde dialog med Høyres kommunikasjonsavdeling om abortutspillet, før han valgte å utfordre statsministeren og Ap-lederen i VG.

Ropstad bekrefter at Høyres pressesjef Peder Egseth foreslo at han skulle ha et utspill om abort.

(Saken fortsetter under videoen)

– Jeg fikk vel et spørsmål fra Egseth om dette var en sak jeg hadde planlagt å kjøre utspill på, og han fortalte at bioteknologi og tvillingabort var saker de hadde sett på og jobbet mye med i Høyres kommunikasjonsavdeling, og at han ikke ble overrasket over om KrF løftet det som tema, sier nestlederen til NRK.

Hvem vinner kampen om KrF? Se hva delegatene vil stemme her

Flertallet i Rogaland KrF valgte å sende 15 blå delegater og én rød til landsmøtet 2. november, til tross for at en tredel av de fremmøtte på fylkesårsmøtet støttet Hareides ønske om å samarbeide med Ap og Sp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder