ANGREP: Partilederdebatten i Arendal. Fra venstre Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H), Siv Jensen (KrF) og Trine Skei Grande (V). Foto: Elisabeth Grosvold / NTB scanpix

Knallharde angrep på regjeringen - SV antyder mistillit

ARENDAL (VG) Ap, SV og resten av opposisjonen går til knallharde angrep på Solberg-regjeringen i kveldens partilederdebatt. De mener at terrorsikringen er for dårlig. Om to uker blir det høring i Stortinget.

Artikkelen er over ett år gammel

– Hvis ikke vi møter en regjering med gode forklaringer, så ender det med at vi fremmer mistillit, sa SV-leder Audun Lysbakken i NRKs partilederdebatt fra Arendal tirsdag kveld.

Bare Rødt-leder Bjørnar Moxnes fulgte opp mistillits-sporet.

Men også Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk knallhardt ut og kritiserte regjeringen for manglende terror-sikring.

Bakteppet er rapporten fra Riksrevisjonen om objektsikring som kom før sommeren:

Ikke fulgt opp

– Denne rapporten er det sterkeste jeg har lest, sa Støre.

– Det er plukket ut viktige bygninger som vi må beskytte mot terror. De skal kunne virke mens et angrep pågår. Det er satt frister, og det er ikke fulgt opp tilfredsstillende, sa Støre.

Statsminister Erna Solberg (H) svarte med at mye fortsatt gjenstår, men at mye også er gjort:

– Regjeringen har brukt mye tid og penger på å løfte beredskapen, parerte Solberg.

Delvis uenig med Riksrevisjonen

Etter debatten sa Solberg til VG at regjeringen er enig i deler av kritikken fra Riksrevisjonen;

– Så er vi uenig fordi en del av kritikken ikke er rasjonell, at vi skal gjøre masse endringer på bygg vi er midlertidig til stede i, og at man skal ha HV-styrker rundt alle bygninger når alternativet kan være å evakuere. Dette er spørsmål vi gjerne diskuterer hensiktsmessigheten av med Stortinget, sa Solberg.

– I kveld fikk du et mistillitsforslag på direkten?

– Jeg tenker at det svekker saken at vi ikke går inn i diskusjonen først. Som jeg sa da Gjørv-kommisjonens rapport kom og vi var i opposisjon: Vi skal høre regjeringen, og så skal vi diskutere, og så skal vi konkludere, sa hun,

Ikke på regjeringsjakt

Allerede før høstens første duell mellom partilederne, og høyt sikkerhets-press på regjeringen, avklarte KrF-leder Knut Arild Hareide at han ikke er på regjeringsjakt denne høsten, selv om temperaturen blir høy i denne saken.

les også

Per Sandberg ba selv om å få gå av – allerede i forrige uke

Et regjeringskifte avhenger av at KrF bytter side og stemmer med de rødgrønne for å felle Solberg-regjeringen.

Det vil neppe skje, ifølge Hareide, kort tid før partilederdebatten startet:

NYFRISERT: Knut Arild Hareide ble klippet av frisør Ann Marita Isaksen i Arendal foran kveldens partilededebatt på NRK TV. Foto: Alf Bjarne Johnsen, VG

Ikke på jakt

– Vi går inn i disse sakene, men vårt utgangspunkt er ikke at vi går på regjeringsjakt, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til VG før debatten.

– Så kan en aldri konkludere på forhånd, legger han til etter en halvtime i frisør-stolen hos frisøren Ann Marita Isaksen i Arendal.

– Av de sakene jeg ser for meg i høst, er rapporten om objektsikring den saken som legger størst alvor over Stortinget, sa Hareide.

Protest

Erna Solberg sa i debatten at det de får kritikk for fra Riksrevisjonen, handler om sikring av forsvarets og politiets bygninger.

Det protesterte Ap og SV sterkt på.
- Vi er ikke selvtilfredse, vi tar disse spørsmålene på alvor og jobber med de hver eneste dag, sier Siv Jensen.

- Det er en bortforklaring, nærmest ropte Jonas Gahr Støre.

les også

KrF åpner for å droppe sidevalget

les også

Kontrollkomiteen kaller inn regjeringstopper til terrorhøring

Hareide sier til VG at kontroll-saken handler om både Solberg-regjeringen og Stoltenberg-regjeringens håndtering av hvordan samfunnet beskytter spesielt utsatte og følsomme objekter.

– Det er spesielt alvorlig at etatene som skal samarbeide, Forsvaret og politiet, ikke har klart å koordinere seg bedre, la han til.

Foto: Elisabeth Grosvold / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder