SNAKKER UT: Bahareh Letnes snakker ut som Iran-turen til den persiske TV-kanalen Bayan.
SNAKKER UT: Bahareh Letnes snakker ut som Iran-turen til den persiske TV-kanalen Bayan. Foto: Bayan, YouTube

Letnes til persisk TV: – Rørt av at en minister går av på grunn av meg

INNENRIKS

Bahareh Letnes avviser i et intervju med den iranske TV-kanalen Bayan at hun og Per Sandberg møtte representanter for Iran da de var på ferie i landet, og at stormen de har stått i har gjort forholdet deres sterkere.

Publisert: Oppdatert: 16.08.18 08:17

Intervjuet med Bahareh Letnes er lagt ut på Bayan Medias nettsider. Det ble tatt opp mandag, samme dag som Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og første nestleder i Fremskrittspartiet.

I intervjuet med den kjente journalisten Bijan Forhoodi, som VG har fått oversatt, forteller Letnes at hun først kom i kontakt med Sandberg under et seminar i 2015.

Deretter møttes de tilfeldig på en restaurant, hvor de kom i prat, og i etterkant av dette møtet utvekslet de telefonnummer for å holde kontakten.

Ifølge Letnes var Sandberg svært interessert i å lære mer om iransk kultur og samfunn.

– I Norge er det mange som har et veldig negativt syn på Iran og iranere. Han var ute etter å finne en måte å presentere et riktig bilde av Iran og iranere på, sier hun.

Varslet ikke i forkant

Som kjent varslet ikke Sandberg om Iran-turen før han reiste. Letnes sier at Sandberg varslet SMK først etter at han hadde landet.

Hvis han hadde varslet dette før er det stor sannsynlighet for at han ikke ville fått lov til å reise, sier Letnes.

På en seanse i regi av PR-byrået Gambit i Arendal tirsdag kveld, avviste imidlertid Letnes at hun har sagt dette i intervjuet.

Letnes benekter at paret hadde kontakt med offentlige iranske myndigheter under besøket, men legger til:

– Vi informerte dem om at han ville komme til Iran i oktober som minister. I dag vet vi at det ikke blir aktuelt i det hele tatt, sier hun, og viser til de nye sanksjonene mot Iran.

Skeptiske til regimet

Selv om Sandberg ved flere anledninger har tatt avstand fra det iranske regimet, har han også snakket varmt om kulturen og folket.

Det har ikke falt i god jord hos alle i hans eget parti.

– Iran er sikkert et vakkert land, men det er jo ikke det som er interessant og det vi diskuterer. Vi diskuterer lederskapet, synet på kvinner og straffemetoder som dødsstraff. Man kan ikke misforstå et land som henretter folk, sa Christian Tybring-Gjedde (Frp) til ABC Nyheter etter at Sandberg kom hjem fra den mye omtalte Iran-turen.

I intervjuet sier Letnes at kjæresteparet besøkte hennes familie for å få deres velsignelse og tillatelse for forholdet.

Hun avkrefter på det sterkeste at de møtte med iranske myndigheter.

– Det går mye rykter om dette, men det finnes ingen bevis og alt er tomme rykter, sier Letnes.

Skal skrive bok

Letnes sier at hun og Sandberg er blitt sterkt preget av den store medieoppmerksomheten rundt saken, og at de to er blitt sterkere sammen.

– Jeg er rørt av at en minister forlater posten sin på grunn av meg. Og jeg merker virkelig at han gjør sitt beste for å fortelle sannheten og for å forsvare meg.

Selv etterlyser hun konkrete beviser for mange av scenarioene som blir diskutert i mediene. Ifølge Letnes skal hun og Sandberg skrive en bok hvor de forteller sin side av saken.

– På den måten kan folk se at alt vi har sagt fra starten av stemmer. Vi setter i gang med boken ganske snart, sier hun.

Varsler oppgjør med pressen

Letnes er av iransk bakgrunn, men er nå norsk statsborger. 28-åringen fikk avslag på asylsøknaden tre ganger før hun fikk innvilget opphold, ifølge NRK.

Hun flyktet fra hjemlandet etter at det kom henne for øret at faren hadde planer om å tvangsgifte henne bort til en eldre mann.

Letnes og Sandberg har tirsdag ettermiddag invitert til pressekonferanse, der de vil fortelle sin opplevelse av saken. Det er ventet at pressekonferansen vil finne sted rundt klokken 18.00.

Her kan du lese mer om