Skogbranner herjer i Agder og Telemark: – Dette tærer på

BIRKENES (VG) Brannvesenet i Aust-Agder kjemper mot skogbranner på flere fronter. Og en ny brann har nettopp brutt ut.

Brannvesenet i Aust-Agder skulle egentlig ønsket seg flere folk til brannen de har kjempet mot siden torsdag, i Birkenes i Aust-Agder. Der har de hatt 55 fra brann, sivilforsvar og frivillige for å få kontroll – uten hell. VGs reporter på stedet kunne kjenne bakken gløde gjennom skoene.

Men så har en ny skogbrann brutt ut ved Kallbergsvann.

– Begynner det å bli knapt med ressurser?

– Ja. Det er klart. Vi vet at de i utgangspunktet ønsket seg flere til Birkenes, men vi har ikke anledning til det nå. Dette tærer på, sier vaktleder Kjell Christian Knarvik ved 110-sentralen i Agder til VG.

 • Få info om branner i andre fylker nederst i saken!
les også

Her tror de den kraftige skogbrannen i Aust-Agder startet

Fryktet brann nummer to

Overbefalsvakt Jan Røilid i Kristiansand-regionen brann og redning (KBR) var i formiddag klar: Skogbrannen i Birkenes alene er utfordrende nok. Kom det flere branner, ville det bli vanskelig.

– Da er vi short. Da sliter vi, sa Røilid til VG.

– SLITER: Overbefalsvakt Jan Røilid i Kristiansand-regionen brann og redning (KBR) var klar på at de ville slite hvis det kom en ny brann. Foto: Frode Hansen, VG

Røilid forteller at vinden i Birkenes er oppe i 10–11 meter i sekundet, og beskriver situasjonen som utfordrende.

– Det brenner fortsatt, men det er mest røyk. Av og til velter noe, noe blusser opp, også kommer det litt flammer. Vi er oppe med drone og varmesøkende kamera, og ser at hele området er overopphetet. Det gjør det krevende. Jordlaget er glødet vekk, sier han.

SIVILFORSVARET: Et mannskap på rundt 30 personer fra sivilforsvaret bidrar i slukningsarbeidet på skogbrannen i Birkenes. Foto: Frode Hansen, VG

les også

Hetebølger, ekstremvær og skogbranner verden over: – Det vil fortsette å bli varmere

Røilid forteller videre at det er brukt «ufattelige mengder» med vann.

– Vi kan ikke si at vi har kontroll. Det er langt unna, sier brannsjefen.

Hvor varmt er det? Varmt nok til å steke egg på et biltak?

Brannen nummer to ved Kallbergsvann

Brann nummer to startet på grunn av et lynnedslag i Vegårshei.

– Vi fulgte med på en app og så det slo ned. Det gikk ikke mange minuttene før vi hadde telefon, sier vaktleder Knarvik i Agder til VG.

Brannen spredte seg ut over et område på 100 ganger 250 meter.

– Vi blir nok her i dagevis sikkert, for det har brent langt ned i jorden, sier Arne Sines - utrykningsleder fra Vegårshei.

Brannen gikk så mye som en og en halv meter ned i jorda.

- Tror dere at dere har kontroll utover?

- Det er veldig vanskelig å si. Vi har i hvert fall en god oversikt nå, men jeg vil ikke påstå at vi har helt kontroll ennå. Vi må ha litt mer vann ut og litt mer folk ut i felt før vi er helt sikre. Og det er viktig at vinden ikke øker noe på, det er det som er avgjørende her, svarer Olav Hansen, overbefal ved Østre Agder brannvesen.

– Er det noen fare for at det skal spre seg?

– Vi håper vi kan unngå det, sier Hansen.

Branner i flere fylker

 • Telemark: Klokken 16 melder brannvesenet i Telemark at de kjemper mot 19 ulike skogbranner. To av brannene er i Kviteseid, en annen ved Mælefjell, Seljord.
  – Hele situasjonen er kaotisk, sier Vidar Skarprud i Kviteseid brannvesen til Varden.
  Årsaken til den brannen er trolig lynnedslag, og lørdag formiddag har det vært hundrevis av dem i fylket. Klokken 19.30 startet en ny skogbrann på grunn av lynnedslag ved Borgekroken.
 • Vest-Agder: Skogbrannen i Sirdal blusset opp igjen ved 12-tiden lørdag. E
  – Det brenner godt og er fare for spredning, opplyste 110-sentralen Sørvest på Twitter.
  Ifølge Stavanger Aftenblad er det en del vind der.
 • Østfold: Lørdag ettermiddag brøt det ut en brann i trafo i Fjellveien på Hasletoppen i Sarpsborg. Det tok fyr i skogen ved trafoen og flere hus ble evakuert.
  - Brannvesenet har foreløpig ikke helt kontroll, men anser spredningsfaren som mindre. Brenner i et område ca 100 m x 150 m, skriver politiet på Twitter klokken 18.38.
les også

Skogbrannfaren øker – regnet nytter ikke

 • Vestfold: Brannvesenet fra Vestviken 110-sentral rykket ut på en røykutviklingen fra skogen i Bekkevarveien klokken 13.30.
 • Sogn og Fjordane: Alle nødetater har dessuten rykket ut til en gress- og lyngbrann i Aurland i Sogn og Fjordane. Vest politidistrikt opplyser at det ikke skal være bebyggelse i området.

BRANN I FJELLET: Gress- og lyngbrannen i Aurland skjer rundt 100 meter oppe i fjellsiden. Foto: VG-tipser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder