Røde Kors ber turgåere og reisende være bevisst på at vått vær og plussgrader kan føre til skred som rammer langt utover selve skredområdet. Foto: Arkivfoto: Camilla Daae-Qvale / NTB scanpix

Snøskredfare flere steder

Røde Kors ber turgåere og reisende være bevisst på at vått vær og plussgrader kan føre til skred som rammer langt utover selve skredområdet.

  • dag.kjorholt@ntb.no

På Nordvestlandet er snøskredfaren nå i store områder gradert til nest høyeste nivå. Det betyr at skredene kan bli store og nå langt.

I Møre og Romsdal gir temperaturstigning og mye regn økt fare for naturlig utløste skred. De eneste steder i landet der det er stor snøskredfare fredag, er i dette fylket. I nesten hele resten av landet er skredfaren nå betydelig, ifølge varsom.no.

– I første rekke øker dette faren for skred som kan ramme infrastruktur og bebyggelse, siden det ikke er skivær i disse områdene akkurat nå, sier Tormod Eldholm i Røde KorsŽ ressursgruppe for skred.

les også

Fire antatt døde etter skredet i Troms: Politiet søker med hund

Gruppa har laget en video der skredekspert Mats Hjelle gir tips til hvordan publikum kan vurdere skredfaren i et område.

Fredag er snøskredfaren økende også i Indre Troms og Nord-Norge. Faren for naturlig utløste skred, altså skred som ikke utløses av mennesker, er økende.

– Det som også er viktig å vite, er at naturlig utløste skred også kan skape farlige situasjoner i store områder nedenfor bratta. Det har skjedd at mennesker har blitt tatt av skred i nærmest flatt terreng, i det såkalte utløpsområdet for skred, sier Eldholm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder