IKKE I ÅR: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre holder digital tale 1. mai i år. Her avbildet da han i 2015 holdt tale under 1. mai-arrangementet i Bergen og etterpå gikk i toget. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

1. mai blir Støre og LO-sjefen historiske og heldigitale

1. mai blir for første gang arrangert uten røde faner og tog i gatene. – I år blir 1. mai et heldigitalt arrangement, sier Aps partisekretær, Kjersti Stenseng.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over 179 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg må dessverre meddele at vi har avlyst alle 1. mai-arrangementer i år. Det blir ingen samling på Youngstorget eller tog i gatene. For første gang i historien blir 1. mai heldigitalt, sier Stenseng til VG.

Hun sier de ikke har noe valg.

– Å arrangere 1. mai-arrangementer er tidkrevende og må planlegges lang tid i forveien. Når vi ser alt annet av store arrangementer som avlyses i vår, fordi vi ikke kan samles i store folkemengder, så er det bare å erkjenne at det ikke blir noen fysiske taler eller arrangementer ute i år, sier Aps partisekretær.

Hun sier det blir en digital løsning, mellom LO og Ap.

– Men når vi er i den situasjonen, så må vi gjøre det beste ut av det, og jeg tror dette kommer til å bli bra. Vi har bestemt oss for å holde et sentralt digitalt arrangement sammen med LO og AUF.

– Så det blir Støre og LO-leder Hans Christian Gabrielsen på Facebook?

– Det blir i alle fall digitalt. Dette blir en av de viktigste 1. mai-markeringene på lenge. Over 300 000 er arbeidsledige samtidig som at stadig flere blir permittert. Coronakrisen, som de fleste andre kriser, rammer hardest de som allerede har minst, sier hun.

les også

Derfor har du fri 1. mai

– Vi ønsker derfor å bruke årets første mai til å fokusere på dem som trenger arbeiderbevegelsen som aller mest, en mobilisering for trygghet og arbeid. Jeg håper mange kommer til å se på, kanskje når vi en del som ikke tidligere har pleid å delta på de tradisjonelle 1. mai markeringene. Det blir en annerledes ramme om talene, men budskapet skal likevel nå ut til folk.

– Betyr at det folk både får tilbud om å høre Støre og den som skulle tale på Gjøvik?

– Årets 1. mai-arrangement vil ikke erstatte samtlige 1. mai-arrangement som har blitt avlyst rundt i landet. Folk kan klikke seg inn og se på de sentrale talene. Det er også snakk om noen lokale digitale arrangement, men nøyaktig hvordan det blir, vet vi ikke ennå. Vi håper til tross for dette på å få til en bredere 1. mai-feiring, som vil være tilgjengelig for flere: Folk kan i år få med seg så mange taler de vil, enten direkte eller i opptak.

1. mai-arrangementene har vært arrangert i Norge siden 1890. Etter 130 år ender den digitalt.

– Det sier en del om alvoret i coronakrisen, sier Stenseng.

Mer om

 1. 1. mai
 2. LO
 3. Kjersti Stenseng
 4. Coronaviruset
 5. Coronaviruset internasjonalt

Flere artikler

 1. Oslo-ordføreren varsler at barnetoget ligger an til å bli avlyst

 2. Økonom: - Permitterte må få ta utdannelse

 3. 17. mai-toget i Oslo og Stavanger avlyst

 4. Dette har du krav på om russetreffet blir avlyst

 5. Russ reagerer etter avlyst treff: – Taper mye penger

Fra andre aviser

 1. Forbrukertilsynet mener Sats brøt loven etter coronastenging

  Aftenposten
 2. Ta på deg finstasen, men regn med at du kun kan møte folk digitalt. 17. mai-feiringen skjer hjemme i år.

  Aftenposten
 3. Kollen-hoppbakken i regnbuefargene markerte starten på Oslo Pride

  Aftenposten
 4. 17. mai i Kristian­sand: Det meste blir avlyst

  Fædrelandsvennen
 5. Ap forberedt på at Støres 1. mai-tale blir møtt med tuting

  Aftenposten
 6. Slik blir 17. mai-feiringen landet rundt

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no