NYE ANALYSER: Bjarne Bergsjø, forsker og leder ved bakteriologi laboratoriet ved Veterinærinstituttet, analyserte søndag prøver fra hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Veterinærinstituttet: Får meldinger fra hele landet

Veterinærinstituttet vet fremdeles ikke hva den mystiske hundesykdommen skyldes. De beskriver situasjonen som dramatisk.

Årsaken til den ukjente hundesykdommen er fortsatt ikke funnet, men Veterinærinstituttet opplyste søndag at de har funnet samme sykdomstilstand hos syv hunder som er obdusert.

Tre hunder som ble obdusert søndag har samsvarende funn med tarmbetennelser som tidligere obduserte hunder har vist: blodig diaré og alvorlige forandringer i tarmen.

– Fra fire av de obduserte hundene har vi gjort like bakterielle funn, i tillegg har vi funnet de samme bakteriene i en avføringsprøve fra en levende hund, sier Hannah Jørgensen, veterinær og fagansvarlig for smådyr og zoonoser hos Veterinærinstituttet, til VG.

les også

Hundedøden: De mulige forklaringene

Bakteriene det dreier seg om er en naturlig bakterie i tarmen hos hunder, Clostridium perfringens, og den mer sjeldne Providencia alcalifaciens. Sistnevnte er en bakterie de ikke påviser ofte i hunder.

– Vi er usikre på hvor den bakterien kommer fra. Om den har smittet fra avføring, eller kommet via fôr eller vann. Det jobber vi videre med, sier Jørgensen.

De tre hundene som ble obdusert søndag har det foreløpig ikke kommet svar på bakterielle undersøkelser- om de også har bakterien Providencia alcalifaciens.

Veterinærinstituttet opplyser til VG søndag kveld at ytterligere to hunder skal inn til obduksjon hos dem mandag. En hund fra Aust-Agder og en fra Sogn og Fjordane.

les også

Bolla (2,5) ble akutt syk: – Unner ingen dyreeiere å oppleve det samme

BLOD: Tre nye hunder ble obdusert søndag. Har tas det prøver av blodet som ligger i tarmen, som skal sendes til analyse. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

– Dramatisk situasjon

Beredskaps- og sikkerhetsdirektør i Veterinærinstituttet Jorun Jarp sier i et videointervju med NRK at situasjonen er skremmende, og at de får inn mange meldinger om syke hunder.

– Det er en dramatisk situasjon. Vi forstår bekymringen til folk.

Det er registrert sykdomstilfeller med lignende symptomer i 14 av 18 fylker, ifølge Mattilsynet. Samtidig understrekes det at det ikke er en unormal forekomst av symptomene andre steder enn i Oslo-området.

– Hovedtyngden ligger på Østlandet, men vi får også meldinger fra hele landet nå, sier Jarp videre.

Instituttet går nå videre med andre undersøkelser.

– Dette er omfattende og komplekst. Vi jobber på spreng for å finne ut av årsaken og hva vi skal gjøre for å stoppe det, sier Jarp.

Samtidig kan de nå utelukke noen teorier.

– Vi ser at det med forgiftning kan vi legge mindre vekt på. Rottegift viser det ingen tegn til, men virus kan vi ikke utelukke. Det er komplekst, forklarer hun.

Ifølge Jarp er norske hunder egentlig er godt vaksinerte, har god helsetilstand og foringen skal også være god. Dette er deler av grunnen til at hun finner situasjonen så dramatisk.

les også

Hundemiljøet: Alt er satt på vent

LETER: Jorun Jarp er beredskaps- og sikkerhetsdirektør på Veterinærinstituttet. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

Veterinærinstituttet: Ikke bytt fôrtype

Jarp råder alle hundeeiere til å holde hunden sin i bånd og ikke bytte fôrtype hvis hunden er frisk.

Instituttet har også sendt ut et registreringsskjema til veterinærer og dyreklinikker i hele landet. Dette håper de skal gi verdifull informasjon for å spore opp årsaken til sykdommen.

Symptomene på sykdommen som så langt har rammet 25 hunder, er blant annet blodig diaré.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder