20.000 lyn i løpet av natten: - Ikke sett så ofte

Beboere over hele Østlandet våknet torsdag til buldrende torden og kraftige lysglimt. Vestlandet er preget av store nedbørsmengder.

 • Rano Tahseen
 • Knut Arne Hansen
 • NTB
 • Anniken Aronsen
 • Andrea Rognstrand

Artikkelen er over ett år gammel

Bulder og brak sørget for en brå start på dagen for østlendingene. Totalt opp mot 20.000 lyn har skåret gjennom nattemørket, og det har på det meste vært rundt 4000 lyn i timen. Det er uvanlig mye, ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Hanne Beate Skattør.

– Jeg har ikke sett det så ofte, så det er litt spesielt. Det er veldig organsiert, og harå gjøre med at vi har hatt varm luft over oss nå en stund, også er det kald luft som fortrenger den varme luften. I den overgangen kan det oppstå kraftig torden, forklarer hun.

Tek.no: Dette bør du gjøre - og ikke gjøre - når det lyner

05.30 skriver Meteorologisk institutt på Twitter at tordenværet stort sett har passert Buskerud og Vestfold. og at det er på vei nordøstover mot Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark. Været ser ikke ut til å svekke seg på veien. Rett før 08 er imidlertid det kraftigste været over i hovedstaden, og det blir Hedmark som må belage seg på tordenvær de kommende timene, før det avtar.

Rett over 10.00 ble det sendt ut et gult farevarsel for Trøndelag, og Meteorologisk institutt skriver på Twitter at det er ventet kraftige byger opp mot 20–30 millimenter på tre timer lokalt

Øst 110-sentral jobber med tre pågående hendelser knyttet til vanninntrengning i morgentimene torsdag. Alle tre er oversvømmelser. To av dem i Skedsmo, i et bibliotek og i en bank, og eni en butikk på Knappstad.
- Det dreier seg om vanninntrengning og vi jobber for å sikre verdier, sier vaktleder Espen Stabel til VG.
Ellers har lynet slått ut brannalarmanlegget flere steder, men det har ikke brent.

Nord i landet er situasjonen imidlertid en helt annen. I Nordland var det tre steder som natt til torsdag hadde en minimumstemperatur på over 20 grader. Både Glomfjord, Lurøy og Seljelia hadde dermed temperaturer som kvalifiserer til tropenatt.

MYE LYN: Mellom 01 og 07 er det registrert nærmere 17.000 lyn på Østlandet. Foto: Skjermdump Meteorologisk Institutt

Brannvesenet må prioritere oppdrag

Det skal ikke mye regn til før det begynner å strømme inn i kjellere. Torsdag morgen sier brannvesenet i Oslo at folk må ta ansvar og sørge for at de sikrer verdiene sine selv og varsler forsikringsselskapet sitt dersom det skulle komme inn vann.

- Vi må nå begynne å prioritere oppdrag og har ikke muligheter til å sende biler til alle, sier vaktkommandør Roy Kristoffersen i Oslo brann-og redning til VG.

Han kan ikke tallfeste antall oppdrag i forbindelse med det kraftige regnvære torsdag morgen, men sier det er stort.

– Vi prioriterer oppdrag som gjelder brann og redning, der det er kritisk og der det er store verdier, sier vaktkommandøren.

Han sier de har gjør tiltak for å forberede seg, deriblant at de utstyrer brannbilene med pumpeutstyr.

I en pressemelding skriver forsikringsselskapet If at det de siste åtte årene er betalt ut over ti milliarder kroner for skader etter styrtregn, og at det er en dramatisk økning i skader.

SE VIDEO: Må du egentlig skru av Tven når det lyner?

Flere veier stengt

Natt til torsdag har store vannmengder preget Vestlandet. Først måtte hovedveien E16 mellom Bergen og Voss stenges ved Bolstad på grunn av ras. Siden måtte også omkjøringsveien på fylkesvei 314 stenges ved Bergsdalen på grunn av ras utløst av regnværet.

– Slik det er nå, er det ingen fare for liv eller noe slikt, men det er litt vanskelig å ta seg fra Bergen til Voss ettersom flere veier er stengt. Politiet har beredskap på begge sider, men det rammer jo andre, sier operasjonsleder Dag Olav Sætre i Vest politidistrikt til NTB.

– I løpet av tre timer kan det komme mellom 40 til 60 millimeter med kraftige regnbyger på Vestlandet, sa vakthavende meteorolog Haldis Berge i Meteorologisk institutt til VG onsdag kveld.

Sjekk været på pent.no.

Klokken 2.40 melde brannvesenet i Hordaland om at et hus i Kvam var evakuert som følge av store mengder vann som kom drivende gjennom veibanen og bebyggelsen. Politiet og representanter for kommunen rykket ut til området.

– Beboerne evakuerte seg selv da det begynte å renne vann gjennom huset. Brannvesenet er på stedet og bistår, sier Sætre.

Ifølge NRK er det størst problemer i Åsnes, hvor brannvesenet har fått åtte henvendelser på vann i kjellere. I tillegg er det fare for at vann skal trenge inn i rådhuset og skade kommunens arkiv, opplyser brannvesenet til statskanalen.

STENGT VEI: Fylkesvei 49 mellom Norheimsund og Vikøy i Kvam i Hordaland er stengt på grunn av oversvømmelse. Foto: Politiet

Togtrøbbel

BaneNor melder om forsinkelser og innstillinger på flere strekninger på grunn av signal- og strømproblemer etter tordenværet på Østlandet. Blant annet er en rekke av flytogene innstilt.

Vy melder på sine hjemmesider ved 06.30-tiden at strekningen Nisterud til Nordagutu er stengt på grunn av ras, mens det er signalfeil mellom Kløfta og Gardermoen og strekningen Hauerseter og Dal. Det er også færre spor i bruk mellom Oslo S og Nordstrand, mens en feil på sporet gjør at strekningen Drangedal og Kongsberg er stengt for trafikk.

#Gardermobanen er stengt mellom Langeland og Gardermoen på grunn av lynnedslag og tordenvær i natt. En påkjørt spor… https://t.co/WUssBG8FZZ

– Vi har en del problemer og oppfordrer alle til å gå inn på våre og togselskapenes hjemmesider for å sjekke om togene går som normalt, sier pressesjef i BaneNor Dag Svinsås til VG.

– Vi har brukbar oversikt, og har lokalisert feilen, men vi vet ikke omfanget helt ennå. Det er ganske nytt ennå, fortsetter han.

KRAFTIGE REGNBYGER: Det er meldt oransje farevarsel i Hordaland, Nord-Rogaland, Sogn og Sunnfjord. Foto: Storm

Skaper problemer

Været har allerede skapt problemer.

Det ustabile været har ført til at Equinor onsdag måtte avlyse nesten alle de planlagte avgangene til plattformene i Nordsjøen, ifølge Heliport.

I tillegg sto en enebolig i full brann på Øygarden på grunn av et lynnedslag, opplyser Vest politidistrikt. Ved 20.30-tiden onsdag kveld opplyste politiet til VG at huset har blitt overtent, og at brannvesenet driver med etterslukning.

– Beboerne var heldigvis ikke hjemme, men vitner så lynet som ble slått ned i huset, forteller operasjonsleder Morten Rebnord i Vest politidistrikt.

LYN: Det var trolig lynet som forårsaket denne brannen, melder politiet. Foto: Bergen foto og media

les også

Flomfare på Vestlandet de neste dagene

Det er meldt oransje farevarsel i Hordaland, Nord-Rogaland, Sogn og Sunnfjord.

Temperaturene er ventet å synke i løpet av torsdagen.

– Torsdag og fredag vil temperaturene på Vestlandet komme på mellom 14 til 16 grader, forteller Berge.

Ustabilt vær i hele Norge

Varsom har sendt ut oransje farevarsel på jord- og flomskredfare i Hordaland på grunn av den kraftige nedbøren. Bygene på Vestlandet kommer til å fortsette i løpet av torsdagen, men på kvelden kan regnværet avta.

Fikk du med deg? Veslemannen oppgradert til oransje farenivå

Meteorologene spår imidlertid like ustabilt vær for resten av Norge.

– Nord-Norge vil nok oppleve noen regnbyger i løpet av torsdagen. Trøndelag vil få regnbyger som kan oppleves som kraftige, men det er foreløpig ikke sendt ut farevarsel, forteller vakthavende meteorolog Siri Wiberg i Meteorologisk institutt.

Etter hvert som regnbygene kommer til Nordland utover torsdag kveld, vil bygene bli så kraftige at Varsom har sendt ut gult farevarsel. Nabolandet Sverige har også fått kraftige regnbyger, som kan dukke opp på den norske grensen ved den østlige delen av Østlandet.

Så du? Flere døde etter lynnedslag i Polen

Mandag og tirsdag fikk sørlige Norge så høye temperaturer at Etne slo ny norgesrekord med 30,4 varmegrader. Nå spår imidlertid meteorologen at temperaturene i Norge vil ligge mellom 15 til 20 grader de neste dagene.

– Lavtrykk og bygevær er nok stikkord for helgen. Lørdag er det antydet nedbør rundt om i hele landet, sier Wiberg.

Det ustabile været kommer til å vare inn i neste uke.

Fikk du med deg styrtregnet som skapte problemer i Kristiansand?

Les også

 1. Den ekte Rocky døde i flystyrt

  I disse dager er det 50 år siden Rocky Marciano døde.
  Pluss content
 2. Flomfare på Vestlandet de neste dagene

  På Vestlandet melder NVE om flomfare og fare for jord- og flomskred på grunn av kraftige regnbyger.
 3. Danske meteorologer avviser varmerekord på Grønland

  Tidligere i august rapporterte Danmarks meteorologiske institutt DMI om ny varmerekord på Grønland.
 4. Dødstyfonen i Kina: Minst 44 mennesker mistet livet

  Minst 44 mennesker er omkommet og 16 er fremdeles savnet etter at tyfonen Lekima traff sørkysten av Kina i…

Mer om

 1. Vær
 2. Meteorologisk institutt
 3. Hordaland
 4. Rogaland
 5. Nord-Norge
 6. Nordland
 7. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Sommertemperaturer i Finnmark: Kan bli 20 grader

 2. Mer uvær i vente – gult farevarsel for hele Østlandet og Agder

 3. Styrtregnet: Nedjusterer farevarselet

 4. Nattens uvær har ødelagt kirkegården i Eggedal: – Det ser ikke ut

 5. Etter styrtregn fortsetter sommervarmen i Sør-Norge

Fra andre aviser

 1. Styrtregn gir oversvømmelser i Oslo: – Folk ringer oss hele tiden

  Aftenposten
 2. Meteorologen om uværet på Vestlandet: – Kan være fare for liv, helse og verdier

  Aftenposten
 3. Gult farevarsel for Agder

  Fædrelandsvennen
 4. Intenst uvær traff Østlandet: – Uvanlig

  Aftenposten
 5. Venter kraftige lokale regnbyger

  Fædrelandsvennen
 6. Meteorologene: – 30 grader tirsdag, styrtregn onsdag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no