Lørenskog-forsvinningen: Her kan den etterlyste skoen ha blitt kjøpt

LØRENSKOG (VG) Sko som kan ha blitt brukt av den som bortførte Anne-Elisabeth Hagen selges i 24 fysiske butikker landet over.

I jakten på hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen har et skoavtrykk fra ekteparet Hagens bolig blitt svært viktig for politiet.

– Politiet har sikret og identifisert flere skosåleavtrykk på området, men dette som nå offentliggjøres er det eneste hvor vi så langt ikke har klart å identifisere en eier eller bruker, sa etterforskningsleder Tommy Brøske under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Politiet har funnet ut at avtrykket er avsatt av en sko av merket Sprox i størrelse 45.

Flere sko av dette merket har såle som samsvarer med avtrykket, og to av disse modellene har vært i salg i fysiske butikker i Norge.

Skomerket Sprox selges i fysiske butikker i en lang rekke land og er lett tilgjengelig i et bredt utvalg nettbutikker.

I Norge selges Sprox i Spar Kjøps butikker, totalt 24 stykker landet over. I tillegg selger Spar Kjøp skoene via postordre.

– Vi ber om at personer som har kjøpt denne Sprox-skoen i Norge i størrelsen 44, 45 eller 46 i perioden til august 2016 til mai 2019 – og har betalt skoene kontant – om å ta kontakt med politiet, sier Brøske.

SALG: Denne oversikten viser antall salg av de aktuelle skoene i Spar Kjøps butikker. Oversikten inkluderer både kort- og kontantkjøp. Foto: Politiet

En av Spar Kjøps butikker ligger like i nærheten av ekteparet Hagens bolig på i Lørenskog. VG har vært i kontakt med butikksjefen på Spar Kjøp Metrosenteret som ikke ønsker å uttale seg om saken.

Totalt er det solgt om lag 1500 sko av de aktuelle skoene i denne perioden, men Brøske understreker at antallet sko som er solg kontant er vesentlig lavere.

– Hvis jeg skal driste meg ut på et tall, er det under 300 par som er betalt kontant. Det er denne gruppen vi henvender oss til, sier Brøske til VG.

– Vi er altså ute etter de som har betalt skoene kontant. Politiet har oversikt over de skokjøpene som er betalt med kort og har begynt å gå gjennom. Jeg oppfordrer de som eventuelt er usikre på om de har betalt kontant eller med bruk av kort om å ta kontakt med politiet, sier etterforskninglederen.

NÆRT ÅSTEDET: Denne Spar Kjøp-butikken på Metosentret i Lørenskog ligger ikke langt fra boligen til ekteparet Hagen. Her har sko med såle lik den politiet etterlyser blitt solgt. Foto: HELGE MIKALSEN

VG har vært i kontakt med Cortina Group i Belgia som selger sko av merket Sprox internasjonalt.

– Disse skoene er solgt over hele verden, i alle land du kan tenke deg, sier salgsansvarlig for Skandinavia, Karlo Noreilde til VG, som bekrefter at de eneste fysiske butikkene som selger denne skoen i Norge er Spar Kjøp.

Han sier at han ikke kjenner til at norsk politi har vært i kontakt med dem.

– Jeg er ganske sikker på at de ikke har det, for jeg er den ansvarlige innen salg i Norge, ser Noreilde.

VG har vært i kontakt med administrerende direktør i Spar Kjøp Iwan Eide Knudsen som henviser til politiet.

SKOPRODUSENT: Karlo Noreild er salgsansvarlig for Skandinavia i Cortina Group. De eier skoprodusenten Sprox. Foto: Cortina Group

Utelukket skospor

I vår kartla politiet skoene til personer som har vært på åstedet og tok bilder av skosåler.

– Jeg fikk en forståelse av at politiet driver og kartlegger hvilke skoavtrykk som har vært på eiendommen, og siden jeg har vært der i et aktuelt tidsrom, så blir mine sko fotografert, sa et vitnet som fikk sine sko avfotografert i vår.

Et skoavtrykk kan gi viktige opplysninger om eventuelle gjerningspersoner, særlig hvis man kan knytte kjøpet av skoene til en konkret butikk, som igjen kan åpne for nye avhør av vitner, for å identifisere personen som brukte skoene.

Etter det VG kjenner til så er store deler av gulvet i Hagen-huset dekket av keramiske fliser.

SÅLE: Politiet presiserer at det samme sålemønsteret finne to ulike typer sko, og at sålen er i ulike farger. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

Tidligere kriminaltekniker i Kripos, Tore Per Bakken, forklarer at skoavtrykk sikres med en relativt tynn plastfolie som legges over avtrykket, før man løfter det opp. Deretter fotograferes avtrykket i spesialtilpasset belysning.

– I dag kan man også bruke kjemikalier på et gulv for å fremkalle avtrykkene på stedet, og deretter fotografere dem enkeltvis, sier Bakken til VG.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober i fjor. Politiets hovedteori er at hun er drept. Foto: Privat / Politiet

Etter at det er gjort skoavtrykk, starter jakten på sko med tilsvarende sålemønster. Dette arbeidet kan blant annet være med på å underbygge ulike personers forklaringer om sine bevegelser på et åsted. Ved å foreta undersøkelser opp mot produksjonssteder og butikker, kan politiet også få opplysninger om skoeieren.

– Hvis man kan knytte skoavtrykket til en spesifikk sko, og den skoen har vært på åstedet i det aktuelle tidsrommet for en kriminell handling, og man finner frem til eieren av skoen, så kan den personen ha et problem, sier Bakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder