FHI anslår full epidemi fra mai: «Helsekonsekvensene blir store»

Folkehelseinstituttet anslår at en full coronaepidemi vil sette i gang i mai og vare gjennom sommeren.

  • Hanna Haug Røset
  • Martha C. S. Holmes
  • Runa Victoria Engen

Artikkelen er over 74 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Torsdag publiserte Folkehelseinstituttet en ny risikovurdering der de skriver at de tror det vil ta noen dager eller få uker for hovedbølgen av coronasmitte begynner for alvor i noen deler av landet.

FHI ber norske helsemyndigheter planlegge for at 733.000 blir syke i Norge, og at 5.500 av disse vil trenge intensivbehandling på sykehus.

I dag varslet FHI-direktør Camilla Stoltenberg at Norge er i denne startfasen av epidemien allerede. VGs kommuneoversikt viser at over 700 personer er smittet så langt.

Smitten kan spres i det skjulte, fra nordmenn som bare har milde symptomer.

«Vi regner det for sikkert at vi før eller siden får en covid-19- epidemi i Norge. Sannsynligvis starter den for alvor i løpet av våren eller sommeren. Helsekonsekvensene blir store, men vi er usikre på hvor store» skriver FHI.

«Deretter vil epidemien treffe hele landet og i løpet av mange uker nå en topp og så gå tilbake, kanskje utpå høsten eller vinteren en gang. Da vil en stor del av befolkningen ha gjennomgått sykdommen» står det i vurderingen.

«Full epidemi» gjennom sommeren

FHI deler epidemien inn i fem faser hvorav vi nå befinner oss i den første kalt «importtilfeller og lite videre smitte».

Den fjerde fasen kalt «full epidemi» anslås å vare fra mai og kanskje så lenge som til oktober.

«Vi gjetter at denne fasen varer gjennom sommeren» heter det i risikovurderingen. I beskrivelsen at fasen står det at helsetjenesten risikerer overbelastning.

Det er ventet at det vil bli dødsfall som følge av coronasmitte i Norge.

«Vi må regne med at rundt 90 % av dødsfallene kommer i gruppen over 70 år. Også personer med hjertesykdom, lungesykdom, kreft og diabetes, samt røykere, ser ut til å rammes hardere» skriver FHI.

Flere nye tiltak fra i dag

Risikovurderingen fra Folkehelseinstituttet kommer samme dag som regjeringen har annonsert en rekke inngripende tiltak for å få kontroll på smittesituasjonen i Norge.

– I dag kommer regjeringen med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid, statsminister Erna Solberg da hun presenterte tiltakene på en pressekonferanse.

Vil sende hjem utenlandske reisende

Helseminister Bent Høie sier at utenlandske reisende som kommer til Norge uten symptomer skal sendes ut igjen fra Norge.

– Alle som kommer til Norge uten symptomer vil vi forsøke å returnere. Hvis de har symptomer vil vi sette dem i karantene, sier han.

– Hvor vil de bli satt i karantene?

– Det vil vi finne løsninger på. For mange vil det være på hoteller, men dette er forbigående problem, fordi reisende vil ikke komme reisende nå lenger.

Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet råder nordmenn i utlandet til å reise hjem:

– Jeg vil råde nordmenn som nå er i utlandet, hvis de har behov for å komme hjem, at de kommer hjem raskt. Det er usikkert om flytrafikken i Europa vil være åpen fremover, sier han.

Mer om

  1. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Folkehelseinstituttet: 70 prosent kan bli corona-smittet i Norge

  2. FHI med nye råd: Snur om karanteneregler

  3. FHI om coronavirus: Vil ikke sette folk i karantene på sykehus tross smitte-kontakt

  4. FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»

  5. FHI-direktøren erkjenner: – Vi har estimert feil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder