STENGER SKOLER: Danmarks statsminister Mette Frederiksen varslet onsdag at alle landets skoler og barnehager stenges. Foto: LISELOTTE SABROE / Ritzau Scanpix

MDG og SV ber også Norge stenge skoler

Norge må følge etter Danmark og stenge landets skoler og barnehager, mener politikere i både MDG og SV.

  • Ole Løkkevik

Artikkelen er over 81 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Norge må også stenge ned våre skoler og barnehager, og oppfordre både private og offentlig ansatte om å ta hjemmekontor der de kan i en periode til vi får kontroll på situasjonen, skriver Daria Maria Johnsen (MDG) i en e-post til VG.

Johnsen er sentralstyremedlem og oppvekstpolitisk talsperson i MDG. Hun ber altså Norge følge etter Danmark, som onsdag varslet at de stenger alle landets skoler og barnehager.

Elever, studenter og offentlig ansatte som ikke har en såkalt «kritisk funksjon», skal sendes hjem i to uker for å minske spredningen av coronaviruset i Danmark.

LES OGSÅ: Minst 14 universiteter og høyskoler avlyser forelesninger

– NORGE BURDE FØLGE ETTER: Sentralstyremedlem og oppvekstpolitisk talsperson i MDG, Daria Maria Johnsen, ber Norge også stenge skoler og barnehager. Foto: Marius Vervik

– Våre land ligger omtrent likt på antall smittede og de siste dagers økning. Det handler ikke om å skape panikk, men om å ta fornuftige valg av hensyn til de som er i risikosonen for alvorlige komplikasjoner, skriver Johnsen i e-posten til VG.

Hun ber også regjeringen være «mer offensive».

– Det er beklagelig at vår egen statsminister ikke tar situasjonen nok på alvor til å innføre tøffe tiltak for å unngå stadig eskalerende smitte. Bare det siste døgnet har vi hatt en eksplosiv økning i antall smittede. Å avlyse arrangementer for over 500 gjester og anbefale at vi ikke reiser unødig er ikke nok.

Også SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Fagerås, skriver til VG i en e-post at Norge bør gjøre det samme som Danmark.

– Skolene er en smeltedigel for smitte. Flere hundre barn samles daglig i aktivitet. Det er umulig å drive skole uten å forhindre at elevene er i fysisk kontakt. All Antibac i verden kan ikke forhindre at barn smitter hverandre, skriver Fagerås og legger til:

– Hvis vi innfører strengere tiltak i skoler og barnehager nå, kan vi redde mange liv.

Også Østerrike bestemte i dag at de kommer til å stenge skoler. De kommer til å stenge dem fra neste uke og fram til april, skriver Reuters.

Polen har tidligere gjort det samme.

SV: – Skolene er en smeltedigel for smitte, sier SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Fagerås. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Onsdag er det ingen nasjonale anbefalinger om å stenge skoler i Norge.

VG får opplyst at Helsedirektoratet i Norge ikke gjort noen ny vurdering i kveld, men temaet vil diskuteres igjen i morgen.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til Dagens Medisin at et tiltak som å stenge skolene vurderes hele tiden, men understreker at det vil ha store ringvirkninger.

– Mange arbeidstagere kan bli tatt ut av arbeidslivet, også fra helsetjenesten, for å passe barn hjemme. Vi må ta inn over oss at slike tiltak er ikke bare for et par uker, men potensielt for mange måneder, sier Aavitsland.

Oslo kommune gikk tidligere onsdag ut med en rekke tiltak for å begrense spredningen av coronaviruset.

Byråd for oppvekst Inge Marte Torkildsen (SV) opplyste at kommunen ikke anbefaler stenging av barnehager eller skoler – eller avlysing av undervisning.

– Helsemyndighetene vurderer at det foreløpig ikke er grunnlag for å holde ellers friske barn borte fra skole og barnehage, og at konsekvensene av å gjøre det, vil være for store, sa Torkildsen.

Har du fått med deg siste episode av «Verdens Gang»: Corona: Må vi avlyse ferien?

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Daria Maria Johnsen

Flere artikler

  1. Danmark stenger alle skoler og barnehager

  2. Holder barna hjemme fra skolen: – Har et kollektivt ansvar for å begrense spredningen

  3. Oslo kommune: Hever beredskapsnivået og forbyr arrangementer

  4. På høy tid at skolene stenges

  5. Stenger alle skoler i Ålesund: - Har ikke tid til å vente på at myndighetene skal bestemme seg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder