Krimteknikere på gravlunden i Haugesund der en kvinne i 60-årene ble angrepet med øks. Foto: Kjell Bua / NTB scanpix

Mann dømt til tvungent psykisk helsevern etter øksedrap

En 49 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern etter drapet på Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) i Haugesund tidligere i år.

Mandag 4. november startet rettssaken mot den drapstiltalte mannen i Haugaland tingrett. Mannen var tiltalt for å ha drept 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid i februar tidligere i år. Onsdag denne uken kom dommen.

Retten slår fast at 49-åringen ikke er strafferettslig tilregnelig fordi de mener at han var psykotisk da drapet skjedde. Han dømmes derfor til tvungent psykisk behandling.

Mannen erkjente ikke straffskyld i retten, men han knyttet seg selv til handlingene i tiltalen. I dommen står det at «Tiltalte forklarte i retten at han forut for hendelsen var blitt sykere og sykere, og at han var psykotisk og ruset på gjerningstidspunktet.».

Gravlund-drapet: Vil at siktede legges inn på psykiatrisk

MISTET LIVET: 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid ble i februar tidligere i år overfalt og drept av en mann med øks. Foto: Privat/politiet / NTB scanpix

Angrep med øks

Det var i februar tidligere i år at 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid ble brutalt overfalt og drept på en Vår Frelsers gravlund i Haugesund. Hereid hadde handlet på Kiwi med sin ektefelle og skulle innom gravlunden for stelle en familiegrav. Her ble hun tilfeldig angrepet og slått en rekke ganger av en 49 år gammel mann med øks.

Det var flere vitner som så hendelsen og da politiet ankom gravlunden bar gjerningsmannen fremdeles på øksebladet.

«Tiltalte reagerte ikke på ordren fra politiet, men hevet tvert imot øksebladet han holdt, og kom mot dem.» heter det i dommen. Politiet var klar til å skyte mot mannen, men da han plutselig slapp øksebladet ble han pågrepet uten videre dramatikk.

Da politiet fant Hereid var tilstanden kritisk og det ble umiddelbart begynt med livreddende behandling. Noen minutter senere ble hun fraktet til Haukeland sykehus. Hun døde senere samme natt av skadene gjerningsmannen hadde påført henne.

Det var Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) som ble drept i Haugesund

Har hatt gjentatte rusutløste psykoser

Mannen var en tidligere kjenning av politiet og ble dømt for første gang da han var 15 år gammel. Siden er han dømt over 20 ganger og har en årelang historie med rusavhengighet og gjentatte rusutløste psykoser.

I 2017 ble 49-åringen erklært utilregnelig da han ble siktet for ran og voldtekt. Han ble funnet i å være psykotisk på gjerningstidspunktet og at situasjonen da var tilnærmet lik som nå.

Mannens forsvarer, advokat Erik Lea, har sagt at en kan spørre seg hvorfor ikke mannen fikk behandling etter saken i 2017.

– Hadde han blitt dømt til tvungent psykisk helsevern den gangen, så ville dette aldri skjedd, sa forsvareren til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder