LOVER BEDRING: Helsebyråd Robert Steen (Ap) lover de skal være oppe på myndighetenes krav i løpet av uken. Foto: Vidar Ruud

Oslos helsebyråd lover at de når test-kravene denne uken

Oslo kommune innrømmer at de har en «uakseptabel lang» ventetid for coronatester og lover igjen bedring.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over 72 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

VG skrev i helgen om at det er en ukes ventetid for å få en coronatest i hovedstaden.

Helsedirektoratets klare beskjed er at folk som har behov for test bør få test samme dag – og prøvesvar innen 24 timer. Men Oslo kommune ligger altså langt over det.

I et møte i forretningsutvalget redegjorde nå helsebyråden for hvordan de skal rydde opp.

– Nå opplever at vi har uakseptabel lang ventetid for å få en test, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) i et møtet mandag ettermiddag.

– Nå har vi ventetider på en uke. Og det er det vi nå jobber å få opp kapasiteten på, understreket Steen siden.

 • Fått med deg? Oslo kommune har fortsatt en stigende smittetrend, viser VGs talloversikt. Og det har også landet som en helhet. Likevel regner altså FHI smittespredningen i Norge som lav.

Høyre: Skuffet og sint

Helsedirektoratet mener kommunene må kunne teste 1,5 prosent av befolkningen i løpet av én uke. Oslo har ligget langt under dette, med 0,7 prosent.

– Vi når 1,5 prosent testkapasitet denne uken. Og planen for oppskalering til fem prosent lages i løpet av august, sier Steen i møtet.

Høyre er svært kritisk til hvordan oppblomstringen er håndtert, nå som skolene starter og folk er tilbake fra ferie.

– Vi er ganske skuffet og også litt sint på at den beredskapen ikke har vært på plass. For nå det virker som det har vært et skippertak å klare å komme opp på det nivået som har vært et krav fra myndighetene at vi skal på når det kommer til testkapasitet, sier Høyres Øystein Sundelin i møtet.

Fortsatt press på coronatelefonen

Helsebyråden sier de trappet opp kapasiteten da de fikk melding om høyt press på coronatelefonen i den første uken i august. Men innrømmer at det ikke ble godt nok.

– Likevel har Oslo kommune hatt for lav testkapasitet og for lav kapasitet på coronatelefonen. Sånn skal det ikke være, sier Steen.

les også

Oslo lovet kortere testkø – fortsatt sprengt kapasitet

Han sier de har leid inn ekstravakter på coronatelefonen, trukket personer tilbake fra ferie, har kjørt overtid for faste ansatte, intensivert opplæringen av nye og åpnet telefonen på søndager.

Helsebyråden sier det har vært bedring på coronatelefonen.

– Mens antall ikke-besvarte anrop forrige lørdag var 4700, var antall ikke-besvarte anrop denne lørdagen 840. Det er en nedgang på 80 prosent i ubesvarte anrop. Nå skal helseetaten jobbe for å få tallene ytterligere ned, sier Steen.

Understreker: Du skal være hjemme også om du tester negativt

At det er lansert et nettskjema for å registrere seg for test, sier han har flyttet presset over fra coronatelefonen til testsentrene.

Derfor jobber de nå for å utvide testkapasiteten, blant annet ved å inngå avtale med private leverandører som Aleris, Volvat og Oslo medisinske senter.

– Målsettingen er å etablere disse avtalene i løpet av inneværende og neste uke. Dette gjør at den kapasiteten som litt over en uke siden var på 5000 tester i uken, den er allerede denne uken oppe på 12.000 tester, som er over det 1,5 prosent-målet, sier Steen.

les også

Bakgrunn: Opposisjonen i Oslo misfornøyd med coronahåndtering

Han påpeker at det de regner som rimelig ventetid, er to dager. Men om flere får teste seg, får ikke flere gå på jobb eller skole.

– Har du symptomer, så skal du være hjemme. Du kan ikke teste deg ut av en sånn situasjon. Det at du tester deg og får et negativt testresultat, forandrer ikke det faktum at du skal holde deg hjemme når du har symptomer, sier Steen.

– Testing er primært et verktøy for å drive smittesporing, det er ikke et verktøy for at de med symptomer skal gå tilbake til samfunnet, sier Steen.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Testkapasiteten i Oslo blir styrket

 2. Opposisjonen i Oslo misfornøyd med coronahåndtering

 3. Fabian Stang langer ut mot byrådet i Oslo: – En skam

 4. Må vente i flere dager på test: – Jeg ble sjokkert

 5. Slik skal Oslo øke testkapasiteten

Fra andre aviser

 1. Mange hundre i Oslo har fått beskjed om én ukes ventetid på test

  Aftenposten
 2. Fylkesmannen etterlyser reelle testetall fra byrådet

  Bergens Tidende
 3. Oslo kommune: Har nådd det nasjonale koronatestmålet

  Aftenposten
 4. Misfornøyd med Oslos koronahåndtering

  Aftenposten
 5. Ventetiden på koronatest er blitt kraftig redusert

  Aftenposten
 6. Bortforklaringer er dårlig smittevern, Oslo kommune!

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no