Vitnebeskrivelser til politiet: Kjørte på barnevogn med vilje

En bevæpnet mann (32) stjal en ambulanse i Oslo og politiet måtte avfyre skudd for å stoppe ham. En kvinne i 20-årene er også pågrepet.

Politiet avslørte på en pressekonferanse 16.30 at de mener 32-åringen kjørte på fotgjengere med vilje, deriblant to tvillinger i en barnevogn.

Politiet sier mannen prøvde å «torpedere» politiet under den ville ambulansejakten – og at han ble pågrepet med hagle og maskinpistol.

– Det vi ser underveis som er veldig alvorlig og beklagelig er at gjerningspersonen ifølge vitneobservasjoner bevisst har kjørt bilen opp på fortauet for å ramme tilfeldige ofre, sier konstituert visepolitimester Johan Fredriksen på pressekonferansen.

Politiet undersøker opplysninger om de to er del av et høyreekstremt miljø.

Dette skal ha skjedd

  • Startet med ulykke: En bil havnet på taket like ved en rundkjøring på Rosenhoff i Oslo rundt 12.30. En 32 år gammel mann stakk fra stedet til fots og skal ifølge politiet og vitner ha siktet på folk med et våpen. Politiet mener en 25 år gammel kvinne også var i bilen som havnet på taket. Hun skal ha rømt til fots.

Foto: Gisle Oddstad

  • Ambulanse kapret: En ambulanse kom til ulykkesstedet. Kilder sier til VG at mannen truet til seg ambulansen fra ambulansepersonellet som kom for å hjelpe ham. Ambulansepersonellet kom ifølge VGs kilder i dekning da politiet kom. Mannen tok ambulansen og kjørte fra stedet i høy fart. Politiet fulgte etter med flere biler.

Vet du noe om saken? Tips VG her.

  • Flere påkjørt: Ved Sandaker senter ble en barnevogn påkjørt og to eldre personer nesten truffet. I barnevognen var det to tvillinger på syv måneder, som er lettere skadd. Politiet opplyser at de mener 32-åringen kjørte opp på fortauet – med vilje – for å treffe dem.
  • Flere skudd: Politiet skjøt mot mannen flere ganger under ferden. De stoppet ambulansen på Torshov klokken 12.47, i Krebs Gate 10. Her ble mannen halt ut av kjøretøyet og pågrepet.
  • Kvinnen tatt: Kvinnen ble pågrepet like før klokken 16 inne på butikken Bogerud på Sandaker senter. Det var en vekter som varslet politiet.

– Vi kan bekrefte at en av våre vektere ble oppmerksom på kvinnen og valgte å tipse politiet. Pågripelsen foregikk uten dramatikk, sier pressekontakt hos Nokas Ådne Mauritzen til VG.

– Hun hadde hette over hodet, sier Maia Tollestrup som jobber på bakeriet rett ved Bogerud-butikken.

Dette vet vi om de pågrepne

  • Mannen er 32 år gammel, og er siktet for drapsforsøk. Han er norsk, fra Østlandet og en kjenning av politiet. Politiet sier han er «godt kjent».
  • Kvinnen er 25 år gammel, norsk og fra Østlandet. Også hun er en kjenning av politiet. Politiet har siktet kvinnen for befatning med skytevåpen.

Vet du noe om saken? Tips VG her.

  • Fant våpen: I forbindelse med pågripelsen ble det beslaglagt en hagle og en uzi (israelsk maskinpistol), opplyste politiet på pressekonferansen.
  • – Fant narkotika: Politiet sier de har funnet noe som de med stor sannsynlighet kan si er narkotika.
  • Påstander om høyreekstremt miljø: Politiet sier de er kjent med opplysninger om at de to skal ha vært del av et høyreekstremt miljø, men kan ikke bekrefte det.

– Det er opplysninger vi er kjent med og det er opplysninger vi undersøker nå. All historikk på disse personene er av interesse og om det kan gi noen forklaringer på motiv, eventuelt hensikt/formål, sier politiets Grete Lien Metlid på pressekonferansen.

Se politiets pressekonferanse her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder