PÅGREPET: Bildet til venstre er av ambulansekapreren i det han ble pågrepet tirsdag. Til høyre er politibetjent Arvid Dahl, som fikk et dramatisk møte med samme mann for to år siden. Foto: Eirik Gaare/Privat

Truet av ambulansekapreren i 2017: - Han pekte våpenet rett mot meg

En vinternatt i 2017 så politibetjent Arvid Dahl (39) rett inn i pistolmunningen til mannen som er siktet etter ambulansekapringen i Oslo.

– Både den gang og i går oppførte han seg utenom det vanlige, sier Arvid Dahl til VG.

Han beskriver at han møtte en mann som «forandret væremåte totalt»:

Natt til 23. mars 2017 var den erfarne betjenten alene da han stanset en bilfører i en trafikkontroll i Drammen.

– Han virket ruset, så jeg ville teste ham for narkotika. Han var veldig samarbeidsvillig og fremsto i godt humør, sier Dahl.

Plutselig stakk bilisten av. Dahl la seg på hjul. Ferden endte på Billingstad i Asker.

les også

Ambulansekapringen: Utvider siktelsene for mann (32) og kvinne (25)

2017: 32-åringen som kapret en ambulanse i Oslo tirsdag, utløste en stor politiaksjon i Asker i mars 2017. Flere personer var i en leilighet han forskanset seg i. Her fra da aksjonen ble avsluttet den gangen. Foto: NTB scanpix

– Pekte våpenet mot meg

Ved en boligblokk kom mannen ut av bilen med pistol i hånden.

– Han pekte våpenet rett mot meg der jeg satt i bilen, samtidig som han målrettet gikk mot inngangsdøren. Der og da var jeg ikke redd for å bli skutt.

– Hvorfor ikke?

– Han var ikke truende, bevegelsene var ikke aggressive. Jeg tenkte at han bare ville vekk, at jeg ikke skulle følge etter ham, sier Arvid Dahl.

Forskanset seg i leiligheten

Politibetjenten rygget rolig i sikkerhet og tilkalte forsterkninger. Bilføreren forskanset seg i egen leilighet og truet med å skyte, om noen brøt seg inn.

Politihelikopter, rundt ti politibiler og flere ambulanser var involvert i aksjonen. Beredskapstroppen fra Oslo var også på stedet.

Først neste formiddag overga mannen seg til politiet.

Ifølge dommen fra Asker og Bærum tingrett forklarte mannen at han hadde vært deprimert og ruspåvirket. Han ønsket å bli skutt av politiet.

– Fikk ikke den store skjelven

Det viste seg senere at mannens skytevåpen var plombert.

Mannen ble dømt til ett og et halvt års fengsel for en rekke straffbare forhold.

Han er fortsatt underlagt prøvetid fra denne dommen. I august ble prøvetiden forlenget med tre måneder til 21. november 2019. Bakgrunnen for forlengelsen var at mannen ikke hadde holdt seg rusfri, ifølge NRK.

les også

Forsvarer: Eneste formål var å ikke bli pågrepet

– Opptrådte utenom det vanlige

– Det var selvfølgelig dramatisk, men jeg fikk ikke den store skjelven og har ikke hatt tanker rundt det i ettertid, sier politibetjent Arvid Dahl om episoden i 2017.

Tirsdag forsto han at 32-åringen som kapret en ambulanse og kjørte grassat gjennom bygatene i Oslo, var den samme han hadde vært ute for.

– I begge tilfeller opptrådte han utenom det vanlige, sier Dahl.

  • En trafikkontroll ledet til at han forskanset seg og truet politiet for to år siden.
  • En bilulykke ledet til villmannskjøring og siktelse for drapsforsøk tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder