VINNERE: Dagens Næringslivs Kjetil Sæter like etter at det ble klart at han sammen med Markus Tobiassen (sittende) vinner årets SKUP-prisen. Foto: Jørgen Braastad

SKUP-prisen til Dagens Næringsliv

TØNSBERG (VG) DN vinner årets SKUP-pris for Tidal-avsløringen. VG vant diplomer for Tolga-saken og «Gjengen ingen klarte å stoppe».

Det var DN-journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter som lørdag stakk av med det som kanskje er Norges aller gjeveste journalistpris. Den ble delt ut under journalistkonferansen SKUP i Tønsberg.

DN avslørte at Tidal-eiere som Kanye West og Beyoncé, hadde unaturlig mange avspillinger i et mønster som var alt for presist til å være troverdig. Dermed gikk større deler av inntektene til dem på bekostning av andre musikere.

– Selv om det meste i samfunnet digitaliseres, er fremdeles urmetoden i journalistikken et fantastisk verktøy: Å bygge kildenettverk. Årets SKUP-vinner står bak en spektakulær og komplisert sak som ikke lot seg avdekke uten tålmodig og modig kildearbeid. Samtidig har årets SKUP-vinner gått lenger enn de fleste i å utvikle en avansert databasert metode for å avdekke jukset. Mønsteret som avtegnet seg i dataene, gjorde det mulig å avsløre omfattende manipulasjon, leste juryleder Bernt Olufsen fra juryens begrunnelse.

I tillegg til hovedprisen deler juryen ut diplomer til så mange av de 44 innsendte arbeidene som de måtte ønske. I år ble det delt ut fire diplomer og VG vant to av dem.

VG og journalistene Frank Haugsbø, Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman fikk kveldens første diplom for Tolga-saken.

DIPLOM-VINNERE: Frank Haugsbø, Mona Grivi Norman og Maria Mikkelsen står bak avsløringen om de tre brødrene på Tolga. Foto: Jørgen Braastad/VG

– Tolga-saken fremstår som en honnør til journalistikken og til journalistikkens betydning. Den kan utgjøre en forskjell, leste juryleder Bernt Olufsen fra juryens begrunnelse.

VGs Ronny Berg og Bjørnar Tommelstad vant for sine saker om Young Bloods, guttegjengen fra Holmlia som politiet ikke klarte å stoppe.

Aftenpostens journalister Carl Alfred Dahl og Henning Carr Ekroll vant diplom for sine artikler om Stortingsregnskapene.

Diplom vant også Tønsbergs Blad og journalistene Emira Holmøy og Morten Wang, for sine saker om eiendommer i strandsonen.

Årets SKUP-jury har bestått av Bjørn Sæbø, Vibeke Haug, Bente Kalsnes, Geir Terje Ruud, Janne Birgitte Prestvold, Linn Kongsli Hillestad og juryleder Bernt Olufsen.

VANT DIPLOM: Ronny Berg og Bjørnar Tommelstad ble belønnet for sine saker om den kriminelle gjengen Young Bloods. Foto: Jorgen Braastad/VG

IR-prisen til Dagbladet

Tidligere på kvelden ble Dagbladet tildelt årets Internasjonal Reporter-pris for reportasjeserien «Krabbekrigens ofre».

Bak serien står Gunnar Thorenfeldt, Siri Gedde-Dahl, Leif Stang, Ola Strømman, Hans Arne Vedlog, Tomm W. Christiansen, Øistein Norum Monsen, Audra Girijote og Janis Zvers.

I alt konkurrerte 30 bidrag fra åtte ulike mediehus om prisen under SKUP-konferansen i Tønsberg lørdag kveld.

HEDRET: VGs Ingeborg Huse Amundsen og kollegene Amund Bakke Foss og Harald Henden fikk hederlig omtale for dekningen av Jemen-krigen. Foto: Jorgen Braastad/VG

Juryen påpeker at «Krabbekrigens ofre» påpeker globaliseringens mørkeste sider, like utenfor den norske kysten.

Tre prosjekter fikk dessuten hederlig omtale:

  • Aftenpostens reportasjeserie «Kalifatet kollapser» av Tor Arne Andreassen, Afshin Ismaeli og Torstein Rignes.
  • VGs dekningen av Jemen-krigen av Amund Bakke Foss, Ingeborg Huse Amundsen og Harald Henden.
  • Dagens Næringsliv reportasjeserie «Landet som kollapset» av Eskil Engdal og Andre Liohn.

Juryen for årets IR-pris har bestått av Anne Hege Simonsen, Tuva Raanes Bogsnes, Per Olav Ødegård og Tove Gravdal.

NB: Etter at denne artikkelen ble publisert har Geelmuyden Kiese søndag 31.03 tatt kontakt med VG på vegne av Tidal, og bedt om at følgende legges til i artikkelen: «Tidal avviser og bestrider påstandene i Dagens Næringsliv».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder