TELLE, TELLE: Kretsen rundt Torgeir Knag Fylkesnes har foretatt en telling som gir ham omtrent 110 mot omtrent 50 i ledelse blant delegatene som har bestemt seg. Kari Elisabeth Kaskis tellere, har konkludert motsatt. Foto: Gisle Oddstad

SV-valgdrama: Begge nestlederkandidatene tror de har flertall

GARDERMOEN (VG) Drakampen om nestledervervet i SV toppet seg lørdag: Tellekorpset til kandidatene Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes er fullstendig uenig.

 • Martha C. S. Holmes
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over ett år gammel

Lørdag formiddag innstilte valgkomiteen Torgeir Knag Fylkesnes som nestleder i SV med fire mot tre stemmer. Mindretallet stemte for Kari Elisabeth Kaski.

Det er 209 stemmeberettigede på landsmøtet til SV. Det betyr at kandidatene trenger 105 stemmer for å bli valgt.

Valget finner sted i 17-tiden lørdag ved hemmelig valg.

Det har på forhånd blitt meldt om en svært jevn kamp om hvem som skal erstatte Snorre Valen som nestleder. Fylkesnes ligger an til å få mest støtte i flest fylker, mens Kaski har mye støtte i de største fylkene. Begge mente lørdag formiddag at de hadde flertall.

Ifølge VGs opptelling, har Fylkesnes en overvekt av 98 delegater som vil støtte ham, mot 73 til Kaski. Men en stor gruppe er fortsatt usikre. Det er er et forsprang Kaski kan ta igjen, hvis hun kaprer de fleste usikre, eller noen av de som vil stemme på Fylkesnes.

I de to leirene, er det imidlertid et enormt sprik mellom tellingene.

– Våre tall viser at jeg har flertall, sier Kaski til VG lørdag formiddag.

Det får støttespillerne til Fylkesnes til å reagere med vantro. De har ikke ønsket å gå ut med noe tall, men bekrefter nå at ifølge deres oversikt, har Fylkesnes flertallsstøtte omtrent 110–50 blant delegatene som har bestemt seg.

– Jeg har opplevd økende støtte til det jeg representerer, sier Fylkesnes selv.

De i Kaski-leiren, oppgir å ha omtrent 90 delegater til Kaski, og omtrent 75 til Fylkesnes. De to kandidatenes tellere lever altså i to forskjellige verdener.

les også

Nestlederduell: Disse to vil ta over styringen i SV

Mange usikkerhetsmomenter

VGs tall er konservative sammenlignet med tallene fra Fylkesnes-kretsen, selv om de også peker rett vei for ham. En viktig årsak kan være at det i flere delegasjoner er stor usikkerhet.

Voteringen lørdag kveld er dessuten hemmelig.

Hvis Kaski skal bli valgt, må hun samle mange av dem som ikke har bestemt seg, eller overbevise mange av dem som er forventet å stemme på Fylkenes, til å stemme på henne.

Alejandro Decap i Oslo SV sier til NTB at han tror man undervurderer hvem som stiller seg bak Kaski, og sier det er tyngre kandidater som i større grad påvirker folk:

De to kandidatene får velge tre delegater som skal tale deres sak før voteringen.

Et usikkerhetsmoment, er at omtrent en tredjedel av delegatene på landsmøtet er på sitt første landsmøte. Det blir i Kaski-leiren fremholdt at ferske delegater i større grad kan ombestemme seg, og være mer usikre.

Et annet usikkerhetsmoment som kan tale til Kaskis fordel, er at Sosialistisk Ungdom (SU) i stor grad støtter henne. De har åtte direktevalgte delegater, men samlet er det 31 SU-ere blant de stemmeberettigede, fordi de har mange delegater i de ordinære fylkesdelegasjonene.

Etter hva VG forstår har Kaski støtte fra rundt 75 prosent av SU-erne. De kan bli tungen på vektskålen, hvis Kaski greier å kapre de usikre delegatene.

les også

Dødt løp før valgthriller i SV

Avgjøres lørdag

Fredag brukte både Kaski og Fylkesnes tiden til å dra rundt på landsmøtehotellet og møte de ulike delegasjonene og tale sin sak.

VG var til stede da Kaski møtte delegasjonen fra Vestfold, hvor hun engasjert fortalte om hvilken vei partiet bør gå. Hun vektla blant annet at hun er en sterk feminist. Flere mener SV bør benytte muligheten til å velge to kvinnelige nestledere, når de har mannlig partileder.

Opplegget var åpent og organisert og delegasjonene sørget for at begge kandidatene fikk fremføre sitt budskap.

Kaski har i sin valgkamp snakket mye om klima og ulikhet, og å bygge organisasjonen videre opp.

Fylkesnes har vektlagt nærings- og distriktspolitikk og å breie ut partiet i sin valgkamp. Mange av delegatene spesielt i nord står veldig tydelig på hans side.

Les VGs nestlederduell

I formiddag skal SVs valgkomité legge frem sin innstilling for nestledervalget. Forrige gang de gjorde det, fikk Kaski og Fylkesnes tre stemmer hver, av seks stemmer.

Denne gangen sitter syv personer i valgkomiteen, og det er ventet at stillingen blir 4/3 til én av kandidatene. Selve valget, skal etter planen avholdes lørdag ettermiddag, klokken 1700.

les også

«Kjedelige» SVs opptur

Forskjeller

I flere av fylkene har det vært lett å finne fordelingen av støttespillere for de to. I andre er det vanskeligere.

De to store fylkene, Oslo og nye Viken, har så mange mandater at de kan bli avgjørende.

Kaski har stor støtte i Oslo, som har 30 av 209 stemmeberettigede. VG har lagt til grunn 27–3, 90 prosent, i hennes favør blant SV-delegatene i hovedstaden i vår telling.

I Viken er det mest usikkert. De usikre virker faktisk å være i flertall, mens resten er delt mellom Kaski og Fylkesnes.

Kaskis utfordring er at hun trenger å vinne veldig mange av de usikre, både i Viken og andre fylker.

Ifølge VGs oversikt trenger Fylkesnes bare syv av de 38 usikre for å vinne, hvis de som er forventet å stemme på ham, ikke vender ham ryggen i løpet av lørdagen.

Mer om

 1. Politikk
 2. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 3. Sosialistisk Ungdom (SU)
 4. Torgeir Knag Fylkesnes

Flere artikler

 1. Torgeir Knag Fylkesnes er ny nestleder i SV

 2. Dødt løp før valgthriller i SV

 3. Nestlederduell: Disse to vil ta over styringen i SV

 4. «Kjedelige» SVs opptur

 5. Kilder til VG: Mot valgthriller om NIF-president

Fra andre aviser

 1. Kvinnekamp om nestlederverv på SVs landsmøte

  Fædrelandsvennen
 2. Torgeir Knag Fylkesnes innstilt som nestleder i SV

  Aftenposten
 3. Torgeir Knag Fylkesnes valgt til nestleder i SV. – Synd med en ledelse uten sterk miljøprofil, mener motkandidaten.

  Aftenposten
 4. Vant kampen om nestlederverv i SV

  Fædrelandsvennen
 5. Uvanlig jevn nestlederkamp i SV

  Fædrelandsvennen
 6. Disse to kjemper om å bli ny nestleder i SV

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no