FJERNER LISENSEN: Heretter skal du betale NRK-lisensen over skatteseddelen. Foto: MATTIS SANDBLAD

Skei Grande: NRK-lisens over skatteseddelen

DRAMMEN (VG) All mediestøtte vil fra 2020 fordeles fra én felles pott. NRK-lisensen forsvinner og skal heretter betales over skatteseddelen etter inntekt. 1700 kroner årlig blir maksgrensen.

Redaktører, journalister og fotografer fra landets lokalaviser er samlet på Scandic hotell i Drammen i forbindelse med landsmøtet til Landslaget til lokalaviser. Dit kom også kulturminister Trine Skei Grande (V) - rett fra statsråd.

Nyheten om NRK-lisensen presenteres i forbindelse med Mediemeldingen som det har blitt jobbet med i to år og som blir lagt frem i formiddag.

– I en tid med raske endringer er det avgjørende for mediebransjen at man ser de politiske virkemidlene i et helhetlig og langsiktig perspektiv, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

Se hvor mye du må betale i NRK-skatt årlig lenger ned i saken!

Mediestøtten skal fordeles gjennom et råd - som skal holdes på en armlengdes avstand fra regjeringen - og har fire overordnede mål:

  • Dekke georgrafiske hvite flekker.
  • Dekke tematiske hvite flekker.
  • Bidra til innovasjon og utvikling i bransjen.
  • Sikre at mediestøttesystemet i minst mulig grad gir insentiv til uheldige tilpasninger.

Inn på skatteseddelen

Samtidig har det lenge vært kjent at NRK-lisensen forsvinner, noe som ble bekreftet da Mediemeldingen ble lagt frem. Lisensen blir erstattet med en avgift over skatteseddelen.

Ifølge en pressemelding fra Kulturdepartementet skal denne «ha en tydelig sosial profil, samtidig som den ivaretar og gjør det lettere å forutse NRKs økonomi».

les også

TV-lisensen avvikles fra nyttår

Slik vil den nye NRK-skatten for alle over 17 år bli, ifølge Stortingsmelding 17 - Mangfald og armlengds avstand (2018 - 2019):

Inntekt inntil 150.000 kroner - 200 kroner

Inntekt mellom 150.000 og 200.000 kroner - 800 kroner

Inntekt mellom 200.000 kroner og 250.000 kroner - 1400 kroner

Inntekt mellom 250.000 kroner og 350.000 kroner - 1600 kroner

Inntekt fra 350.000 kroner og oppover - 1700 kroner

1700 kroner blir altså det maksimale en enkeltperson vil betale i NRK-skatt.

I 2019 er NRK-lisensen på 3039 kroner. Det betyr at et ekte- eller samboerpar som hver for seg har inntekt over 350.000 kroner må betale 3400 kroner med den nye ordningen, altså drøyt 350 kroner mer enn dagens lisens.

– Vi skal ha en sterk allmennkringkaster, men vi må også passe på at NRK ikke svekker grunnlaget til de andre medieaktørene. Vi legger til et punkt i NRK-plakaten om at NRK skal ha særskilt ansvar for å dekke tema og geografiske områder med lav oppmerksomhet, heter det fra statsråd Grande i pressemeldingen.

Foto: MATTIS SANDBLAD

– Mer rettferdig ordning

Frp-leder Siv Jensen uttrykker tilfredshet overfor VG for at NRK-lisensen nå forsvinner, noe hennes parti har kjempet for i ti år, sier hun.

– NRK kommer til å finansieres ved bevilgning over statsbudsjettet og betales over skatteseddelen. Resultatet blir en mer rettferdig ordning der enslige og folk med lav inntekt betaler langt mindre. Endringen vil forenkle og redusere innkrevingskostnadene, sier Jensen til VG, og legger til;

– De som i dag betaler lite eller ingen skatt, for eksempel minstepensjonister, får ingen økt skatt og får dermed økt kjøpekraften sin med 3039 kr. Det er jeg veldig glad for, sier Jensen.

les også

Slutt på lisenskontrollen til NRK – aldri mer overraskende besøk

Risiko for selvstendighet

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen advarer overfor NTB mot risikoen en slik finansiering kan ha for NRKs selvstendighet.

– Det er ingen hemmelighet at NRK har vært skeptisk til statsbudsjettsfinansiering. Fra enkelte andre land har vi sett at finansiering over statsbudsjettet har gitt mindre stabilitet og hyppige endringer med tanke på både stabilitet og økonomi, sier Eriksen til NTB og legger til at NRKs redaksjonelle selvstendighet er helt grunnleggende for at NRK skal ha tillit hos folk.

– Nettopp fordi NRK er 100 prosent eid av staten og kulturministeren er generalforsamling, er vi sårbare, mener han.

les også

Slik var de hemmelige møtene om Vy

NRKs lisensavdeling ligger i Mo i Rana. Der står nå 100 arbeidsplasser i fare, selv om Regjeringen har sagt at det vil opprettes nye arbeidsplasser ved Nasjonalbibliotekets avdeling i samme by.

VG kommer tilbake med mer!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder