Privatetterforsker Tore Sandberg kan ha funnet Orderud-drapsvåpen

Tore Sandberg, som jobber med å få gjenopptatt Orderud-saken, har levert en revolver til Gjenopptakelseskommisjonen. Den er av samme type som den som kan ha blitt brukt i Orderud-drapene.

Revolveren er av typen Colt Police Special, bekrefter privatetterforsker Tore Sandberg til VG.

Sandberg, som jobber på oppdrag fra Per og Veronica Orderud, forteller at han fikk overlevert revolveren og en patron fra en person i Holmestrand-området 6. november 2019.

– Overleveringen skjedde såpass sent på kvelden at det ikke var mulig å gi den videre til Gjenopptakelseskommisjonen samme kveld, forteller privatetterforskeren til VG.

Dagen etter, den 7. november, ble revolveren overlevert videre til Gjenopptakelseskommisjonen med en begjæring om at dette måtte undersøkes kriminalteknisk.

NYE BEVIS: Per Orderud (t.v.) og privatetterforsker Tore Sandberg mener å kunne legge frem nye bevis i trippeldrapssaken for Gjenopptagelseskommisjonen. Foto: Frode Hansen

Både Nes herredsrett og Eidsivating lagmannsrett la til grunn at ett av de mulige våpnene som ble brukt i drapet på Orderud gård i 1999, var en revolver av samme type.

ALT OM TRIPPELDRAPET: Sporene, aktørene og åstedet

Sandberg har begjært at tre prosjektiler som ble funnet på Orderud gård, skal sammenlignes med prosjektiler fra revolveren.

Privatetterforskeren forteller at han ikke har fått et sikkert svar, med tanke på tidsplanen til Gjenopptakelseskommisjonen, og at han derfor velger å gå ut offentlig med funnet.

– Nå har de hatt revolveren i snart to måneder, og jeg synes da at jeg har gitt dem rimelig med tid og armslag. Da mener jeg at allmennheten bør få vite at det skjer noe i Orderud-saken.

VG-spesial: Se bevisene etter trippeldrapet på Orderud gård i 1999

– Viktig brikke

VGs Orderud- og krimekspert Øystein Milli beskriver Sandbergs funn som interessant.

– Det å finne drapsvåpenet har vært en viktig brikke hele veien i denne saken, sier Milli.

En av de dømte i Orderud-saken, avdøde Lars Grønnerød, forklarte i retten at han eide en revolver av denne typen. Han hevdet at han ga denne til Per Orderud før drapene, noe Orderud nekter for.

AVVENTENDE: VGs krimekspert Øystein Milli sier han er «behersket optimist» til at våpenfunnet kan bidra til at man kommer videre i Orderud-saken. Her er han i politiets bevislager, hvor Orderud-bevisene fremdeles oppbevares Foto: Helge Mikalsen

– Så vet vi jo ikke hva som skjedde med revolveren etterpå. Ingen vet hva den ble brukt til etter drapene, påpeker Milli.

– Hvis dette viser seg å faktisk være drapsvåpenet, kan det være fingeravtrykk og DNA som kan føre til at man greier å spore opp hvem som har hatt det, og kanskje også hvem som hadde det i 1999.

– Kan være et blindspor

Øystein Milli har fulgt saken tett gjennom mange år og har selv jaktet på våpenet i forbindelse med TV-serien «Gåten Orderud».

Han har kjent på skuffelsen når interessante tips ikke har ført frem, og sier det er grunn til å stille seg noe avventende til den siste utviklingen.

– Det kan være et blindspor. Det er 20 år siden dette skjedde, og det kan være vanskelig å finne noe på våpenet som bringer saken videre, sier Milli.

INTERESSANT: Leder for gjenopptakelseskommisjonen Siv Hallgren sier det blir interessant å se om det er det riktige våpenet som er funnet. Foto: Frode Hansen

Siv Hallgren, leder i Gjenopptakelseskommisjonen, sier til VG at våpenet fortsatt er inne til undersøkelser hos Kripos. Det vil si skyteundersøkelser, DNA og fingeravtrykk.

– Jeg har ikke fått noe estimat for når de er ferdige, så det må du spørre Kripos om. Det blir interessant å se om dette er det riktige våpenet, sier Hallgren.

Avventer

Ekteparet Marie Orderud (83) og Kristian Orderud (80) og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble funnet skutt og drept i kårboligen på gården i Sørum i Akershus 23. mai 1999.

Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 år, Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo fikk 16 års fengsel og Lars Grønnerød fikk 18 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet.

Ingen er dømt for å ha utført drapene.

Per Orderuds advokat John Christian Elden skriver i en SMS til NTB at funnet er spennende.

– Det er en spennende utvikling i saken i alle fall, men vi må avvente å se om det bringer oss videre, skriver Elden.

Tor Kjærvik, som var Kristin Kirkemos advokat, kommenterer følgende til VG:

– Sandberg kommer med noe nytt hele tiden, så blir det bare borte alt sammen. Dette tenker jeg ikke på en gang, sier Kjærvik.

– Men det kan være drapsvåpenet?

– Jeg har ingen tro på det, dessverre, sier advokaten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder