SPERRET: Det er umulig å ta seg inn til Fresvik med bil. Nå kan den lille bygda risikere å møte det nye året isolert og strømløse. Foto: Svenn Egil Finden, Statens vegesen

200 rasfast i bygd til over nyttår: – Trasig og irriterende

Fresvik i Sogn og Fjordane har ligget isolert etter at hovedveien inn ble avskåret av et jordras søndag. Sent nyttårsaften kom strømmen endelig tilbake, men nyttårsmiddagen til Olaug Lindborg Hov ble tilberedt på vedovn.

 • Emil Mogård

Fresvik har fått en trøblete utgang på 2019, og det er ventet at bygda forblir isolert fra omverdenen til nyåret. Det var søndag ettermiddag at flere ras gikk over fylkesvei 5602 mellom Fresvik og Feios, og isolerte de 200 innbyggerne.

les også

Nyttårstrafikken: Sterk vind og glatte veier flere steder – fjelloverganger stengt

Mandag kveld gikk også strømmen, og for mange så det mørkt ut - ut året.

Ikke mange minuttene etter VG var i kontakt med kraftselskapet Sognkraft tirsdag morgen var strømmen tilbake igjen, og det ble brått lysere utsikter for nyttårsmiddagen til de isolerte innbyggerne.

Tirsdag ettermiddag ble prognosene langt dårligere igjen - og bygda risikerte å gå inn i det nye året uten strøm. Men kommunikasjonsrådgiver i Sognekraft Tor Yttri fortalte at de jobbet på spreng for å fikse problemet. Klokken 21.30 nyttårsaften var strømmen tilbake.

Sjekk hvordan nyttårsværet blir der du skal feire på Pent.no.

Spådde nytt strømbrudd

– Det har vært trasig og irriterende, men vi har bare måttet innfinne oss med situasjonen. Dette er ikke første gangen vi har mistet strømmen som følge av uvær, sier Olaug Lindborg Hov som er isolert i Fresvik til VG tirsdag formiddag.

Olaug er også sjef på den eneste dagligvarebutikken i bygda. Der har det vært mye trafikk, og hun har møtt flere av sine isolerte sambygdinger det siste døgnet.

– Egentlig er vi en av de mindre butikkene, men i dag er vi den største og eneste i lokalsamfunnet. Folk er først og fremst kjempefornøyde med at de får handlet inn det nødvendigste. Det går mye i hermetikk, batteri og lys.

les også

Slik blir nyttårsværet

MANUELL REGISTRERING: Siden strømbruddet i går kveld har butikksjef Olaug Lindborg Hove måttet registrere alle kjøp med penn og papir. Foto: Privat

Tirsdag formiddag var strømmen tilbake noen timer og da ble det jobbet hektisk på den lille butikken for å legge inn bestillinger av nye varer til de kommende dagene. Olaug stolte ikke helt på at strømmen ville holde, og det fikk hun rett i.

En halvtime etter at lysene først kom på, forsvant de brått igjen. Vel hjemme fra butikken måtte hun ta i bruk vedovnen for å stelle i stand nyttårsmiddagen.

– Det er selvfølgelig trist. Det blir ikke helt det samme. Vi har tent opp masse stearinlys, men det er klart det blir litt stusslig.

PINNENKJØTT: Olaug Lindborg Hov, som er isolert i Fresvik, måtte tilberede nyttårsmiddagen på vedovn. Foto: Privat

Strømmen var tilbake ved 20-tiden forklarer hun når VG ringere senere på kvelden.

– Jeg reiste derfor for å sjekke at alt var i orden med kjøler og frysere i butikken, og det var det. Deretter bar det hjem til nyttårsmiddag tilberedt på vedovn. Og det smakte altså ekstra godt, sier hun.

Nå håper hun strømmen har kommet for å bli.

Opprydning på nyåret

Ordfører i Vik kommune Roy Egil Stadheim (Ap) sier de er klare til å takle utfordringene uværet medfører, men at bygda blir isolert til over nyåret.

– Statens vegvesen har varslet at de vil starte med opprydningen tidligst torsdag. Enn så lenge så har vi satt opp båtruter, slik at vi kan få hjem de som jobber på andre siden av fjorden.

Mer om

 1. Ras
 2. Vær
 3. vegvesen
 4. Nyttår

Flere artikler

 1. Nyttårstrafikken: Sterk vind og glatte veier flere steder – fjelloverganger stengt

 2. Malin (26) var fanget av brannene i seks dager: – Tenkte at dette er slutten

 3. Pluss content

  Mannen til statsråd Bollestad: – Vet du hva hun er i stand til ...?!

 4. Pluss content

  Tre unge: Coronavåren som endret alt

 5. Pluss content

  Slik rammet viruset påskeparadiset

Fra andre aviser

 1. – Jeg hørte at det gikk skred, så ble det helt svart

  Bergens Tidende
 2. Naust tatt av skred i Fresvik i Sogn – sjøkanten nærmer seg andre bygg

  Aftenposten
 3. Fikk hjelp da raset skilte lille Olai og mamma

  Bergens Tidende
 4. Naust tatt av skred i Fresvik i Sogn – sjøkanten nærmer seg andre bygg

  Bergens Tidende
 5. Vi måtte komme oss fra Norefjell til Kirkenes før påske. Mens vi kjørte, ble Norge gradvis stengt ned.

  Aftenposten
 6. Slik rammes idretten: Viking stenger stadionet i to uker

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder