PÅGREPET: Espen Lee er arrestert på Kypros, mistenkt for å ha planlagt å bortføre en fireåring. Bildet er fra 2009. Foto: Mattis Sandblad , VG

Espen Lees farefulle liv: Hevder å ha drept over 100 personer

Ble skutt på gata i Oslo

Startet sikkerhetsselskap

Torpedo, leiesoldat og kanskje over hundre liv på samvittigheten. Espen Lee har levd et farefullt liv.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Søndag ble han pågrepet igjen. Denne gangen på Kypros, og ifølge kypriotisk politi skal han ha planlagt å bortføre en to og et halvt år gammel jente.

60-åringen har blitt beskrevet som Norges mest kjente torpedo.

Lee ble adoptert bort som treåring, og skal ha hatt en vanskelig oppvekst, ifølge et portrettintervju VG laget med ham i 1991. Lee skal ha hatt en streng, kristen oppvekst i Porsgrunn - og blitt utsatt for vold av adoptivforeldrene, helt til han «lærte seg å ta igjen». Som 15-åring forlot han hjemmet, prøvde seg på yrkesskolen før han vervet seg til Forsvaret mot adoptivforeldrenes vilje.

BAKGRUNN: Espen Lee pågrepet for bortføringsforsøk på Kypros

Som 24 år gammel, i 1978, var han blant de første nordmenn som meldte seg til tjeneste som FN-soldat i UNIFIL-styrkene i Libanon. På permisjon i Israel skal han ha møtt en kvinne som var agent for hvite plantasjeeiere i datidens Rhodesia - dagens Zimbabwe. Han ble da ansatt som vaktmann for plantasjeeierne, og fikk senere flere farefulle oppdrag i Afrika for forskjellige oppdragsgivere.

Kan ha drept 132

Til TV 2 fortalte han senere at han hadde vært leiesoldat i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten fra 70-til 90-tallet. I Vietnam gjennomførte han sammen med seks andre leiesoldater en sabotasjeaksjon mot et anlegg som var planlagt brukt til produksjon av atomvåpen, ifølge ham selv.

I programmet «Etterlyst» på Viasat 4 i 2008, gikk han langt i å innrømme at han på turene hadde skutt mot og vært med på å drepe unge gutter mens han var på utenlandsoppdrag. Han hevdet at han kunne ha 117 eller 132 liv på samvittigheten, men at noen av dem også kunne «tilfalle» kameraten ved siden av ham.

Les også: – Skjøt mot barn på oppdrag i utlandet

– Har du drept noen, Espen Lie?, fikk han spørsmål om i programmet.
– På et tidspunkt når det blir skutt på en person, er det ikke lett å si om det er jeg eller han ved siden av som traff, svarte den tidligere leiesoldaten.

– Så du utelukker ikke at du har drept?
– Du kan si det sånn.
– Hvor gamle gutter er det snakk om?
– Når man skyter, er det ofte på 100 eller 200 meters avstand. Det er ikke godt å si om de er 12, 14 eller 16 eller enda eldre, sa Lee.

TRENER KAMPSPORT: Espen Lee trener kampsport i 1991. Foto: Janne Møller-Hansen , NTB Scanpix

Skulle ta «hallik-Frank»

Etter Afrika-oppdragene grunnla Lee en norsk fløy av sikkerhetsstyrken Omega Group. Selskapet tilbyr sikkerhets - og livvaktstjenester til selskaper og privatpersoner. Etter det har Lee vært involvert i en rekke «oppdrag».

Har du lest? Eks-torpedo Espen Lee anmeldt for 132 drap

Torpedo ville han imidlertid ikke kalle seg. Han anslo i stedet at han hadde krevd inn rundt 100 millioner kroner, uten at han hadde knust en eneste kneskål.

– Jeg er ikke en torpedo. De gangene jeg har kommet i slagsmål, har noen enten fysisk eller med våpen gått på løs meg, hevdet han overfor Viasat 4.

Da han i 1993 ble tiltalt og senere blankt frikjent for en annen hendelse, fortalte han om virksomheten sin i tingretten.

– Min erfaring er at skyldneren betaler når jeg har minnet ham om pengekravet tilstrekkelig ofte, forklarte Lee i retten.

Les også: Norsk firma har avtale med Espen Lee

Han anslo at han hadde 50-60 «inkassosaker» i uka.

Men å ha beskjeftiget seg med mennesker som har skyldt penger, og de som vil ha dem igjen, har uansett fått sine konsekvenser – som da Lee ble skutt i hoften en sommerdag i Skovveien på Frogner, noe han senere pådro seg kronisk infeksjon i hjertet av.

MACHO-MANN: Espen Lee stilte villig opp på flere intervjuer i bar overkropp på 90-tallet – hvor han ofte ble portrettert som den erketypiske «macho-mannen». Her fra 1991, med halskjede med David-stjerne, et tatovert tusenben og arr. Foto: Janne Møller-Hansen ,

Ved «café Tiffani», rullet det fredag 29. juni 1990 opp en svart Mercedes 500 SEC. Ut av bilen kom Espen Lee og sjåføren hans, som hadde kurs for bordet der Jarl Frank Tandberg satt sammen med en kvinne. Han var bedre kjent som «hallik-Frank» for sine dommer for hallikvirksomhet, vold og trusler.

Lee: – Tok oppdrag for Demidov-familien

Jobben var å kreve «Hallik-Frank» for penger han angivelig skyldte Lees oppdragsgiver.

Den voldsdømte halliken flyktet, men da Lee fulgte etter, avfyrte Tandberg et skudd som traff torpedoen i hoften.

Til tross for at Lee skal ha vært alvorlig såret, forsøkte han å ta opp forfølgelsen, og skal ha klart å krysse Frognerveien, men falt sammen på fortauet og ropte til forbipasserende at de måtte ringe etter en ambulanse.

Tandberg ble frikjent for hendelsen. Retten mente han handlet i nødverge, og måtte skyte for å beskytte seg mot Lee.

På starten av 90-tallet ble også Lee sammen med to andre dømt for heleri av den verdenskjente litografien «Madonna» av Munch, samt legemsbeskadigelse.

Tilbyr opplevelsesturer

Han har i flere intervjuer tidligere på 2000-tallet gitt utrykk for at han vil trekke seg tilbake fra sin kriminelle fortid, og slå seg til ro.

I april 2001 intervjuet Dagbladet Lee, og Lee fortalte da avisen at han hadde trukket seg tilbake og kastet seg på «dotcombølgen». Nå hadde han også flyttet til Florida, hvor han også arrangerte fisketurer til idylliske Key West. Etter at han flyttet til USA, byttet han også etternavn fra norske Lie til mer internasjonale Lee.

– Jeg har prøvd å pense over på en litt mer rolig måte å tjene penger på, forklarte Lee til Dagbladet.

I de siste årene har han hatt flere medieopptredener, blant annet som «sikkerhetsekspert» i P4, i Alex Roséns program «Folk i farta» på NRK og hos Dansken & Fingern på tv-kanalen MAX.

Gjennom sin nettside, promoterer han ikke bare «høyt spesialiserte sikkerhetsløsninger over hele verden», men tilbyr også guidede «opplevelsesturer» til Afrika, Latin-Amerika og USA.

Ville ha et roligere liv

Til tross for at han offisielt ønsket å «slå seg til ro», ble han i 2007 tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter. Lee hevdet noen hadde reagert på at han hadde en jødestjerne på seg, og gått til angrep. Selv forklarte han at han bare hadde gitt dem en ørefik.

En av mennene han havnet i klammeri med, fikk hjerneblødning og ble liggende i 12 dager på sykehus. Han sa selv til VG etter hendelsen at han ikke hadde angrepet Lee. Lee ble delvis frikjent, og endte opp med betinget fengsel for å ha slått en annen mann med flat hånd, ifølge Dagbladet.

Nå sitter altså den 60 år gamle eks-torpedoen fengslet på Kypros, mistenkt for å ha planlagt å bortføre en liten jente. Det har gått 25 år siden han allerede i 1991 ymtet frempå at han snart var ferdig med den turbulente livsstilen.


– Jeg må finne på noe annet snart. Fødselsattesten forteller meg at jeg er 35 år, kroppen kjennes som den nærmer seg 100. Snart møter jeg en som er galere enn meg, en som går lenger enn meg. Det kan bli farlig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder