VIL SJEKKE: I forbindelse med den rutinemessige ultralyden som nesten alle gravide takker ja til, ønsker Folkehelseinstituttet å dele ut spørreskjemaer om svineinfluensa og ta en blodprøve av kvinnen. Foto: NTB

Svineinfluensaen: Vil sjekke alle gravide

Folkehelseinstituttet vil starte en stor studie av alle gravide for å se om svineinfluensaen eller vaksinen kan ha innvirkning på barnet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vi som institusjon har en forpliktelse til å drive helseovervåkning for å få så mye kunnskap som mulig om konsekvensen av pandemien, slik at vi ikke sitter i ettertid og lurer på om forskjellige tilstander hos barnet henger sammen med influensaen eller ikke, sier divisjonsdirektør Per Magnus hos Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Han ønsker å starte studien senest i januar. Skal man teste gravide i 1,5 år og følge barna over fem år, vil prislappen i første omgang ligge på rundt 50 millioner.

Helsedepartementet er i utgangspunktet positivt innstilt, men kan tenke seg å samarbeide med andre land.

- Vi vil drøfte dette de nærmeste dagene, men det er et så stort beløp at ingen kan trylle fram de pengene på en uke eller to, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen til VG.

FACEBOOK:Svineinfluensa i Norge

Frivillig

Siden departementet ikke kan skaffe pengene via interne omdisponeringer, er første mulighet - ifølge Ingebrigtsen - revidert nasjonalbudsjett til våren.

FHI ønsker å bruke samme metode som i den store mor og barn-undersøkelsen hvor mødrene ble gitt et spørreskjema i forbindelse med den rutinemessige ultralyden som gjøres på sykehus i 17. uke.

Kvinnene vil nå bli spurt om de har latt seg vaksinere mot svineinfluensa, om de har hatt sykdommen og om de har brukt Tamiflu. De må også avgi to blodprøver i løpet av studien. Deltagelse er selvsagt frivillig og studien må godkjennes av en komité for forskningsetikk.

Magnus tror ikke at vaksinen eller Tamiflu er skadelig for barnet, men sier det finnes udokumenterte hypoteser om at influensa hos mor kan påvirke fosterets hjerneutvikling.

- Man har ikke funnet at tidligere influensavaksiner har gitt fosterskade. Det kan jo faktisk tenkes at vaksiner forebygger fosterskader, men det er noe vi må finne ut av, sier Magnus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder