SATSE PÅ INTEGRERING: Innvandrings- og integreringsminster Sylvi Listhaug sier det er viktig med lave asylankomster til Norge for å kunne satse på integrering av dem som allerede er her. UDI anslår at 8.500 asylsøkere vil komme til Norge neste år, mot 3.500 i år. Foto: Odin Jæger VG

Listhaug: - Kommer til å gjøre alt jeg kan for at vi får så få asylsøkere som mulig neste år

Det vil trolig komme dobbelt så mange asylsøkere neste år. Men innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun vil gjøre alt hun kan for å begrense strømmen.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg mener at det er et mål at tallet skal være så lavt som mulig, men vi må håndtere det samme hva. Det evnet vi å gjøre i fjor. Men jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for at vi får så få asylsøkere som mulig neste år, sier innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug til VG.

Ferske UDI-prognoser anslår at det mest sannsynlig vil komme 8250 asylsøkere til Norge neste år – dobbelt så mange som årets prognoser tilsier.

Listhaug sier det fortsatt er viktig å holde ankomstene lave.

– Vi har en stor integreringsoppgave fremfor oss og jeg mener det er viktig å hjelpe i nærområdene. Hvis det kommer veldig mange hit, legger man beslag på en større del av budsjettet for å hjelpe her, sier Listhaug til VG.

Flere asylsøkere

En av hovedgrunnene til at ankomstene til Norge kan øke, er at EU-kommisjonen vil fjerne grensekontrollene.

Grensekontrollene er et ekstraordinært tiltak som ble innført under flyktningkrisen i fjor, da hundre tusener av flyktninger gikk opp gjennom Europa. 31.145 asylsøkere kom til Norge.

– Målet er å gå tilbake til et fungerende Schengen-område så snart som mulig, understreket EU-kommisjonen i september.

Leste du? Politimesteren i Oslo bekymret for situasjonen på Tøyen og på Grønland

Hvis det skjer, kan det komme flere asylsøkere til Norge, anslår UDI.

– Hvis grensekontrollene fjernes, kommer det til å bli økt bevegelse i Europa. Det er det all grunn til å tro, sier Listhaug til VG.

– Grensekontroller er viktige. I Italia sitter det over 100.000 som er kommet fra det afrikanske fastlandet, og det er god grunn til å tenke at mange av dem vil se nordover, kanskje noen til Norge. Og i Hellas er det mange tusen som ikke kommer seg videre sånn som situasjonen er nå, og som kanskje kunne tenke seg det. Også internt i Europa kan det være mange som ikke er registrert, som vil videre, sier Listhaug.

Les også: Derfor anslår UDI 8.250 asylsøkere i 2017

– Håper grensekontrollene fortsetter

Norge, Sverige, Danmark, Østerrike og Tyskland har fått lov til å ha grensekontroller innad i Schengen fram til midten av november.

I et møte med justisministrene fra disse landene gikk Anders Anundsen i forrige uke inn for en felles front mot EU – for å forlenge kontrollene.

Norge har grensekontroll på ferger som kommer til Norge fra Danmark, Sverige og Tyskland.

– Hvorfor trenger vi grensekontroller når ankomstene er så lave?

– En av grunnene til det, er at det er vanskeligere å bevege seg rundt i Europa nå, og det har gjort at vi har fått mer kontroll på situasjonen. Det er ikke bare grensekontrollen i Norge som er viktig, men det er det som skjer ellers i Europa, og derfor håper jeg grensekontrollene fortsetter, sier Listhaug til VG.

Fortsatt lavere enn 2014

Det er et beregningsutvalg fra Utlendingsdirektoratet (UDI), Utlendingsnemda (UNE) og politiet som lager prognosene for hvor mange asylsøkere som vil komme til Norge.

Selv om 8.250 asylsøkere i 2017 er dobbelt så høyt som i år, er det fortsatt lavere enn det som var normalen før flyktningkrisen. Det kom 11.480 asylsøkere til Norge i 2014 og 11.983 i 2013.

Listhaug understreker at prognosene for neste år er usikre.

– Det er veldig vanskelig å vite hva som vil skje. I fjor endte jo ankomsttallene på noe helt annet enn det utgangspunktet var, det var en eksplosjon på høsten, sier Listhaug.

Selv om ankomstene til Norge fortsatt vil være lavere enn normalen neste år, planlegger ikke regjeringen å si ja til noen ytterligere kvoteflyktninger i 2017. I Danmark har debatten rast om et lavt antall asylsøkere bør bety flere asylsøkere.

Listhaug mener Norge allerede har en enorm jobb med å integrere.

– Vi har nå store oppgaver foran oss på å integrere dem som allerede har kommet hit, det er ikke «bare bare». Det er mange som skal lære språk, som skal komme seg i jobb og vi ser utfordringer knyttet til lavinntektsfamilier. Det er mye å gripe fatt i, så vi har mer enn nok å jobbe med, sier Listhaug.

Les også: Norge åpner grensen for 600 Syria-flyktninger fra Tyrkia

Ser på strenghet

Når UDI, UNE og politiet lager prognoser, ser de også på de innstrammingstiltakene som Norge og nabolandene har gjort. De mener det kan ha en effekt på ankomstene.

Les også: Syv av ti fikk nei

Innvilgelsesprosenten for afghanere som søker asyl i Norge er nå nede i 25 prosent, mot åtte prosent for irakere. I september hadde det kommet 2.265 asylsøkere til Norge, mot 4970 til Danmark og 19.860 til Sverige. Listhaug hevder det nå har blitt tydeligere, der ute i verden, at Norge har blitt et strengere land.

– Bare et år, siden vi kom i regjering, har vi hatt lavere ankomster enn Danmark. Det er fordi det nå har satt seg et inntrykk av at i Norge er det strengt, og at hvis ikke du har krav på beskyttelse, er det bortkastet å reise hit, sier Listhaug.

Les også: Dette kan påvirke ankomstene til Norge neste år

Mer om

 1. Innvandring
 2. Sylvi Listhaug
 3. Utlendingsdirektoratet

Flere artikler

 1. Anslår en dobling av antall asylsøkere til Norge i 2017

 2. Norge forlenger grensekontrollen frem til 11. mai

 3. Politimesteren om integrering i Oslo: – Bekymringsfull situasjon på Grønland og Tøyen

 4. Stortinget krevde svar: Slik forklarer Listhaug at 1,6 milliarder har gått til tomme mottak

 5. Regjeringen vil videreføre de midlertidige innstramningene fra flyktningkrisen

Fra andre aviser

 1. Asyl-prognose: 8.250 asylankomster neste år

  Aftenposten
 2. Anundsen ber EU-kommisjonen om å få forlenge grensekontrollen til Norge

  Aftenposten
 3. Vil integrere for 500 mill. kroner mer

  Aftenposten
 4. Norge forlenger grensekontroll med seks måneder

  Bergens Tidende
 5. UDI halverer prognosene for antall asylsøkere

  Aftenposten
 6. Listhaug ville ha Europas strengeste asylpolitikk. Her er tallenes tale.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder