PÅ INSPEKSJON: Finansminister Siv Jensen og tolldirektør Bjørn Røse i en av undersøkelseshallene på Tollvesenets grensestasjon på Svinesund i fjor. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Statsbudsjettet: Trapper opp kampen mot smugling

Regjeringen ønsker å ansette 120 tollere som skal styrke kontrollene ved landets grensestasjoner og flyplasser.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det går frem av regjeringens forslag til statsbudsjett som ble offentliggjort klokken 10 onsdag.

– Tolletaten møter stadig mer alvorlig og organisert kriminalitet i sitt arbeid med grensekontroll. Vi styrker derfor grensekontrollen kraftig. Vi foreslår flere tollere på grensen, bedre utstyr med kameraer på alle grenseoverganger og en kraftig styrking av etatens etterretningskapasitet, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

Toll- og avgiftsdirektoratet er underlagt Finansdepartementet.

– Kvantesprang

Regjeringen foreslår å bevilge 91,5 millioner kroner til styrking av Tolletatens grensekontroll i 2016.

De 120 nye tjenestemennene som skal ansettes i etaten betyr en styrking av bemanningen med 20 prosent, ifølge Finansdepartementet. De nye tollerne skal settes inn på landets største flyplasser og på grensestasjonene på Svinesund og Ørje. Grensestasjonene skal samtidig døgnbemannes.

– Dette er et særdeles viktig tiltak for å styrke kampen mot den organiserte kriminaliteten. 120 nye tollere vil merkes og risikoen for å bli tatt vil øke betraktelig. Det er et kvantesprang for etaten og bemanningen deres, sier Hårek Elvenes (H), medlem av Stortingets justiskomité.

Les også: Nå vil tollerne bli politi «light»

Kameraer ved grenseovergangene

I tillegg betyr løftet hos tolletatene flere mobile kontrollpatruljer samt at det skal etableres kameraer ved alle landeveis grenseoverganger.

– Systemet varsler når kjøretøy mistenkt for smugling passerer en grenseovergang, og er spesielt godt egnet for de mange ubemannede grenseovergangene. Systemet vil rulles ut gradvis og full dekning er planlagt ferdigstilt i 2019, heter det i pressemeldingen fra Finansdepartementet.

Ifølge departementet passerte i underkant av 10 millioner kjøretøy grensene inn til Norge i 2014, over 11 bemannede og 62 ubemannede grenseoverganger.

Vil stoppe nettnarko

Regjeringen ønsker også å stable på beina et nasjonalt kompetansesenter for etterretning og analyse. Etatens ressurser skal brukes der det størst sannsynlighet for smugling, skriver Finansdepartementet.

– Dette vil gi et betydelig bedre samlet situasjonsbilde som kan deles mellom kontrolletatene, sier Elvenes.

Senteret skal ha en egen enhet som skal ha internettrelatert smugling som spesialfelt.

ADRESSE NORGE: Et brev fra Polen inneholdende det psykoaktive stoffet 5-meo-malt ble oppdaget av tollere ved Tollvesenets godsenhet på Oslo lufthavn Gardermoen i november. Foto: Erlend Aas, NTB scanpix Foto: ,

De siste årene har mengden syntetiske narkotiske stoffer som bestilles på utenlandske nettsteder og sendes hjem i postkassen til nordmenn over hele landet økt betraktelig. Aldri tidligere har Tollvesenet beslaglagt så mye ny syntetisk narkotika på vei til norske postkasser som i fjor.

VG+: Slik skjuler norsk ungdom narkobruk (krever abonnement)

– Slike narkotiske stoffer er ofte uforutsigbare, noe som øker risikoen for overdoser. Stoffene kan være svært sterke, noen få gram kan tilsvare flere hundre brukerdoser. Siden de bestilles over internett er stoffene også lett tilgjengelig i hele landet, også for ungdom, heter det i pressemeldingen.

VG+: Lina fikk dop rett i postkassen (krever abonnement)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder