VG-fotograf til topps i verdens største fotokonkurranse

VGs Espen Rasmussen stakk av med den gjeveste prisen i sin klasse i verdens største fotokonkurranse.

– Det er veldig hyggelig å bli satt pris på, at arbeidet blir sett både i Norge og internasjonalt, forteller Rasmussen.

Fotoserien «The Curse of Coal» fra et gruvesamfunn i Vest-Virginia sørget for at Rasmussen gikk helt til topp i kategorien «Daily Life» i Sony World Photography Awards. Den gjeve prisen ble delt ut i London torsdag.

PRIS: VGs Espen Rasmussen har vunnet flere titalls priser gjennom årene. Her med den nyeste i samlingen. Foto: Gisle Oddstad

Serien er et prosjekt han hvor han i to år har samarbeidet med tidligere VG-journalist Roy Freddy Andersen.

– Det er en historie som vi har jobbet med i USA i to år, hvor vi har reist rundt langs det tidligere industribeltet i landet. Der har vi forsøkt å se hva som har skjedd med middel- og arbeiderklassen etter at mye av industrien og fabrikkene har blitt borte, forteller han.

De har både alene og sammen hatt flere turer til USA i forbindelse med prosjektet. Den prisbelønte billedserien er en del av prosjektet, som viser et gruvesamfunn som er i ferd med å forsvinne.

Prisbelønnet fotograf

Den første prisen den anerkjente fotografen vant, var i 2003 da han vant pris for et rånefoto av en bil som kjørte i sirkel i et sandtak. Rasmussen har gjennom årene høstet flere priser i både inn- og utland for sine fotografier.

Han ble i år kåret til verdens nest beste fotojournalist. Hjemme i Norge er han også den eneste som kan smykke seg med tittelen «Årets fotojournalist», en pris han har vunnet både i 2015 og 2016.

Billedspesial: Se et utvalg av Rasmussens bilder her

Selv har han ikke oversikt over hvor mange priser han har vunnet, men han anslår tallet på norske priser til 41, hvor det i tillegg kommer en rekke internasjonale priser.

– For meg er det folkene man fotograferer jeg er opptatt av, det er det arbeidet som er det mest givende for meg. Prisene kommer som en ekstra anerkjennelse, som også gir ekstra drahjelp til at historiene kommer frem, påpeker han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder