SKUFFET: Eli-Therese Lund (t.v.) og Susanne Aksdal trodde de hadde kommet inn på studiet Sosialt arbeid ved Høgskolen i Sogn og Fjordane. Men det hadde de ikke likevel. Foto: PRIVAT

Tastefeil ga 164 på venteliste tilbud om studieplass

Alle de 164 som sto på venteliste til sosionom-studiet ved Høgskolen i Sogn og Fjordane fikk tilbud om plass. Årsak: En tastefeil på skolens opptakskontor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lørdag kveld fikk søkerne til det treårige studiet Sosialt arbeid vite via e-post og SMS at de var kommet inn. Og da de logget inn hos Samordna opptak var beskjeden den samme; de hadde fått plass.

Skuffelsen var stor da de mandag kveld fikk kontramelding; i en e-post fra Samordna opptak ble tilbudet om studieplass trukket tilbake.

Sa opp jobben

– Alt ble snudd opp-ned på lørdag. Med tanke på oppsigelsestid sa jeg opp jobben søndag siden mandag var 1. august, forteller Eli-Therese Lund (30) fra Bergen som selv jobber som studieveileder og karriererådgiver.

ETTERTRAKTET: Høgskolen i Sogn og Fjordane Foto: HØGSKOLEN I SOGN OG FJORDANE

I løpet av to døgn etter den gledelige beskjeden hadde hun også skaffet seg en leilighet i Sogndal som hun skulle leie med to andre studenter.

– Jeg skjønner at folk kan gjøre feil, det er ikke det. Men når de snur så mye rundt på andres liv, bør rutinene følges strengt selv om man er under press, sier Lund som har tenkt å klage på at studieplassen ble trukket tilbake.

Les også: Dårligere studentboligdekning i de største byene

– Skikkelig kjipt

Også Susanne Aksdal fra Bergen fikk samme beskjed.

– Jeg ble kjempeglad da jeg kom inn og begynte å ordne alt. Jeg skulle skaffe politiattest og lån og stipend, forteller hun.

Mandag kom nedturen.

– Jeg synes det er var skikkelig kjipt. Spesielt måten det ble gjort på hvor de bare skrev en kort melding. Dette studiet på denne skolen hadde jeg veldig lyst å begynne på, sier Aksdal som synes høgskolen kunne ha opprettet en klasse til.

I brevet fra Samordna opptak heter det:

«Vi beklagar feilen, som skuldast ein teknisk feil i settinga av opptaksparameter.»

Husker du? Innfører nye fraværsregler allerede til skolestart

164 fikk feil beskjed

Fungerende rektor ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, Anne-Grethe Naustdal, forstår at studentene er lei seg, men noen ekstra klasse har hun ikke penger til å sette opp.

– Det har skjedd en tastefeil som ble rettet opp med en gang. Det var snakk om sekunder. Vi visste ikke at den tastefeilen førte til at hele ventelisten fikk tilbud om plass. Det er fortvilende og ganske utrolig at det går an, sier hun til VG.

Naustdal forteller at de ikke oppdaget fadesen før en student som sto langt nede på ventelisten ringte mandag formiddag.

– Dette skulle Samordna opptak ha fanget opp i sine kontrollrutiner, mener Naustdal.

Les også: Frykter deleksamen gir feil svar på lærerstudentenes matte-nivå

Samordna opptak sier at ved en feil merket Høgskolen den 25. juli at studiet i Sosialt arbeid skulle legges ut på ledige studieplasser. Feilen ble umiddelbart rettet opp.

– I slike tilfeller skal feilen da meldes til oss, som retter opp i vår database, slik at tastefeilen likevel ikke får noen konsekvenser. Det ble ikke gjort her, men det var heller ikke noe sted lærestedet lett kunne se konsekvensene av tastefeilen de hadde gjort, skriver Geir Sverre Andersen, gruppeleder for opptak hos Samordna opptak i en e-post til VG.

Les også: Får ikke flertall for flere eksamener

Selv overså Samorda opptak at påfallende mange hadde fått tilbud om plass.

– Vi beklager at vi ikke gjennomførte gode nok kontroller. Søkerne det gikk utover vil naturligvis få de studietilbudene de ellers skulle ha hatt, men vi forstår at feil som dette skaper sinne og frustrasjon, skriver Andersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder