TOK BØLGEN: Statsminister Erna Solberg (i midten) tok bølgen da hun deltok på Hydro Karmøys presentasjon av et et pilotanlegg for klimaeffektiv aluminiumsproduksjon i februar. Til venstre: Hydrosjef Svein Richard Brandzæg. Foto: Jan Kåre Ness NTB scanpix

Valgforsker om regjeringen: – Ikke så hyggelig med så mange nederlag

Hadia Tajik: Regjeringen svak i politisk håndverk og gjennomføring

Alt lå til rette for at regjeringspartiene ville skaffe flertall i Stortinget i alle de viktige sakene. Slik gikk det ikke helt. VG har talt opp 23 saker der Erna & co. har lidd sviende nederlag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stadig flere både i opposisjonen og blant uavhengige observatører, spør seg om regjeringssjef Erna Solberg har mistet grepet om flertallet på Stortinget.

En gjennomgang viser at regjeringen Solberg og regjeringspartiene Høyre og Frp har røket på minst 23 nederlag i Stortinget de siste årene.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforsking, mener listen over regjeringens nederlag viser hvor avhengige Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) i regjeringen, er av lojalitet fra hverandre og fra støttespillerne i Venstre og Krf.

– Denne listen av saker er nok ikke så hyggelig lesning med mange nederlag for regjeringspartiene. Den regjeringen vi har nå er helt avhengig av et løpende samarbeid med andre partier, sier Bergh til VG.

23 nederlag: Se hele listen her

VG-KOMMENTATOR FRITHJOF JACOBSEN: Tåke i regjeringsrommet

- Ikke utenkelig med samarbeid mellom Ap og KrF

Han minner om at regjeringspartiene og støttepartiene i utgangspunktet er så ulike at regjeringen er dømt til å gå på en del nederlag i Stortinget.

– I en del av sakene er avstanden så stor, for eksempel mellom støttepartiene og Frp, at noen nederlag for regjeringen virker uunngåelige, sier Johannes Bergh.

Han ser for seg at avstanden som er markert mellom Frp og KrF/Venstre i sakene om praktisk asylpolitikk og søndagsåpne butikker, bare vil bli større.

– Motsetningene har nok vært der helt siden regjeringen ble dannet. Men når det nærmer seg stortingsvalg, så får ikke støttepartiene noe mindre behov for å markere en annen politikk enn den regjeringen har.

– Er KrF på vei bort fra å være et støtteparti for regjeringen?

– Det er i hvert fall tydelig at det ofte er en avstand mellom KrF og regjeringspartiene for tiden. Samtidig forsøker Arbeiderpartiet å nærme seg KrF. Det er ikke utenkelig å se for seg et fremtidig samarbeid mellom Ap og KrF.

Saken fortsetter under bildet

AP-LEDELSEN: Nestleder Hadia Tajik i forgrunnen med partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Trond Giske ved sin side under en pressekonferanse i Arbeiderpartiet. Foto: Helge Mikalsen VG

Mener regjeringen fremstår som svak

Nestleder Hadia Tajik (Ap) i det største opposisjonspartiet, synes regjeringens vonde saksliste vitner om at regjeringen går på nederlag i en del viktige saker.

– Det er snart gått tre år siden Høyre/Frp-regjeringen overtok. Vi har for lengst sett konturene av en regjering som både er svak i det politiske håndverket på Stortinget og på gjennomføring av politikk. I mange vesentlige saker så går regjeringen på nederlag, mener Tajik.

KOMMENTAR: Lunsjbråk i regjeringen

Hun mener regjeringens ideologiske overbevisning kan føre til at regjeringssjefen og statsrådene stanger hodet i Stortingets lysegule mursteinfasade oftere enn ventet. Tajik mener regjeringen også prøver å overkjøre Stortinget i saker der de burde ha skjønt at de ikke får flertallet med seg.

Les også: Erna: Noen av uttalelsene fra Listhaug er jeg ikke enig i

SVARER PÅ KRITIKKEN: Sylvi Listhaug var i godlune da hun la frem integreringsmeldingen. Innvandringsministeren synes ikke Ap-nesttleder Hadia Tajik treffer blink med sin kritikk. Foto: Helge Mikalsen VG

Tajik: Frp mest interessert i partiprofilering

Samtidig har hun et bestemt inntrykk av at Frp og spesielt innvandringsminister Sylvi Listhaug dyrker noen av sine nederlag i asyl- og innvandringspolitikken.

– På noen områder kan det virke som om Fremskrittspartiet vil markere at de har en annerledes politikk enn de andre partiene som er med i- eller støtter regjeringen. Og selv om du vil ikke finne en eneste regjering i verden som ikke er interessert i å få oppslutning om egen politikk – og få satt denne ut i livet, er det tydelig at Frp særlig på asylområdet er mer interessert i partiprofilering enn gjennomslag, sier Ap-nestlederen.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er dundrende uenig i Ap-nestleder Hadia Tajiks beskrivelse.

– Frp har vært opptatt av en strengest mulig asylpolitikk. Jeg er glad for at vi har fått gjennomslag for et flertall av våre forslag, enten helt eller delvis. Norge får den strengeste innvandringspolitikken noensinne. Den kunne blitt enda strengere dersom Ap ikke hadde gjort en kuvending i asylpolitikken etter at Jonas Gahr Støre ble leder, kontrer Listhaug.

Hun vil ikke la seg intervjue av VG, men skriver i en epost at Ap i motsetning til Frp har vært et vingleparti i asylpolitikken.

Erna er fornøyd med seg selv

I et skriftlig tilsvar fra statsminister Erna Solberg til VG, gjør hun oppmerksom på at i stortingsåret som nå er over, har Stortinget behandlet 207 proposisjoner og 39 stortingsmeldinger, tilsammen 246 saker fremmet av regjeringen.

– 12 av disse sakene har helt eller delvis ikke gått gjennom. Det betyr at 234 saker har gått i gjennom i Stortinget. Det er jeg fornøyd med, skriver Erna Solberg i en epost til VG.

Likevel har kommentatorer omtalt regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre som tynnslitt.

– Føler regjeringssjefen at du fortsatt har grepet om dette samarbeidet- og om stortingsflertallet?

– Når vi ser hvor mange saker vi har blitt enige om det siste året, så mener jeg det har gått bra. KrF og Venstre har også betydelige gjennomslag i samarbeidet. Det vil alltid være noen vanskelige saker, men jeg opplever likevel at jeg har en god dialog med partilederne i KrF og Venstre.

– Ap-nestleder Hadia Tajik mener vi har en regjering som både er svak i det politiske håndverket på Stortinget og på gjennomføring av politikk. Har regjeringen for dårlig utviklede antenner for hva som kan samle flertall – og gjennomføres?

– Det er Tajiks første periode på Stortinget med mindretallsregjering, så jeg respekterer at hun opplever det som nytt at en regjering må skaffe flertall i Stortinget. Jeg opplever at vi har betydelig gjennomslag sammenlignet med tidligere mindretallsregjeringer, svarer Solberg som beskylder Ap for å være mer opptatt av å fremme kritikk enn politikk.

– Vanskelig å henge med på Ap-krumspring

Hun har merket seg kritikken også fra Ap mot hennes regjeringspartner Sylvi Listhaug om å drive mer partiprofilering og dyrke nederlag enn å få oppslutning om regjeringens asylpolitikk.

– Føler regjeringssjefen at hun får fagstatsrådene til å stå opp for regjeringens politikk fremfor å ri egne kjepphester?

– Det er vanskelig å henge med på Aps krumspring i denne saken. Først mente de at innstrammingene kom for sent, så mente de at innstrammingene bare var en oppfølging av Aps egen politikk, og nå mener de at innstrammingene går for langt og er ren partiprofilering. Men jeg skulle gjerne sett at vi hadde kommet lenger med innstramningene, innrømmer Erna Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder