Se full oversikt over episodene siden midlertidig bevæpning ble innført

VIL HA SVAR: Bård Vegar Solhjell (SV) reagerer sterkt på nyhetene om at minst fem vådeskudd har forekommet etter at midlertidig bevæpning ble iverksatt i november i fjor. Foto:Frode Hansen,VG

Solhjell utelukker ikke høring i vådeskudd-saken

Bård Vegar Solhjell (SV) sier det kan bli aktuelt å kalle inn justisminister Anders Anundsen (Frp) til Stortinget for å redegjøre på nytt om detaljene rundt politiets midlertidige bevæpning.

 • Axel Støren Wedén
 • Magnus Newth

Artikkelen er over fire år gammel

– Justisministerens håndtering siden begynnelsen har vært uforståelig dårlig. Han har praktisk talt gjemt seg for Stortinget i et halvt år. Da han endelig kom for å redegjøre 2. juni, måtte han formelig slepes ned for å svare, sier Bård Vegar Solhjell (SV) i kontroll- og konstitusjonskomiteén på Stortinget.

Han reagerer sterkt på nyhetene om at minst fem vådeskudd har forekommet etter at midlertidig bevæpning ble iverksatt i november i fjor.

SV-toppen mener det er ekstra alvorlig gitt at praksis i norsk politi er å gå med skyteklare, «helladde» våpen i tjeneste, slik VG kunne melde i forrige uke.

Solhjell mener Anundsen nå bør redegjøre for en rekke forhold, som SV-toppen mener står ubesvart.

– Mitt råd til Anders Anundsen er å komme til utvidet utenriks- og forsvarskomité og informere om vådeskuddene, treningssituasjonen til politiet og om han har noen planer til å gjøre noen endringer i bevæpningen, sier han.

Mener Anundsen må bli mer aktiv

Tillatelsen til midlertidig bevæpning for politiet har blitt utvidet til 20. august. Solhjell mener det burde være en naturlig frist for Anundsen til å komme på banen – igjen.

– Han bør komme ned før denne datoen. Hvis ikke, vil vi vurdere om vi skal kalle ham inn på teppet igjen. Det vil i så fall kjennes ut som et «deja vú».

Da Anundsen redegjorde for Stortinget om midlertidig bevæpning den 2. juni, nevnte han ikke de to vådeskuddene ved norske politihus som på samme tidspunkt var under etterforskning hos Spesialenheten.

Politidirektoratet varsler ikke Justisdepartementet om vådeskudd, hvis det ikke dreier seg om «spesielle omstendigheter», ifølge justisminister Anundsen.

Les også:Hadia Tajik krever svar

Solhjell mener det ikke er PODs ansvar å varsle Anundsen, men at justisministeren selv må ta mer initiativ til å innhente mer informasjon om konsekvensene av midlertidig bevæpning, gitt den «ekstraordinære situasjonen» som Justisdepartementet selv omtaler tillatelsen til midlertidig bevæpning som.

– Jeg mener Anundsen i fremtiden aktivt må be om å komme til Stortinget, han må sørge for ekstra informasjon tilknyttet ordningen og be om spesiell rapportering fra POD om vådeskudd og andre hendelser, sier han.

Han legger samtidig til at Stortinget ikke har fullt innsyn i PSTs trusselvurdering, som er grunnlaget for politiets bevæpning.

FÅR KRITIKK: Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto:Robert S. Eik,VG

– Det er vanskelig for Stortinget å overprøve en vurdering det ikke fullt ut kjenner. Men når den midlertidige bevæpningen nå har gått så langt uten en god nok demokratisk forankring eller begrunnelse, så mener jeg flere partier bør følge SV og ikke stå bak midlertidig bevæpning, sier han.

– Underlig påstand

Justisminister Anders Anundsen (Frp) synes det er en underlig påstand fra Solhjell at han har gjemt seg for Stortinget.

– Dersom justiskomiteen mener det er noe som er uklart eller det er noe de ønsker utdypet, antar jeg at komiteen vil stille spørsmål til meg i samsvar med vanlig praksis, sier han.

Bakgrunn: – Politiet går med skyteklare våpen i tjeneste

Anundsen mener han overfor Stortinget grundig har redegjort for grunnlaget for den midlertidige bevæpningen.

– Samtykke til midlertidig bevæpning ble gitt i november i fjor. Samtykket revurderes hyppig og vil ikke bli gitt lenger enn nødvendig.

Justisministeren opplyser at han har varslet om at han vil komme tilbake med en vurdering av hvordan Stortinget kan involveres når politiet bevæpnes over lengre tid.

– Min redegjørelse til Stortinget fra juni er fortsatt fersk og den ligger til behandling i Stortingets justiskomité. Dersom komiteen har behov for ytterligere opplysninger vil jeg selvsagt svare på det, sier Anundsen.

God dialog med POD

På spørsmål om han vil innhente ekstrainformasjon som Solhjell sikter til, svarer Anundsen:

– I forbindelse med den midlertidige bevæpningen har jeg bedt Politidirektoratet rapportere om uønskede hendelser som følge av bevæpningen. Det viser seg at det er rapportert om relativt få uønskede hendelser. Jeg har god dialog med Politidirektoratet.

Anundsen sier også at politiet tar vådeskudd svært alvorlig, og følger opp hvert enkelt tilfelle.

– Etter gjeldende våpeninstruks er det ikke krav om at distriktene skal rapportere til POD om hvert enkelt vådeskudd. Med ny våpeninstruks som trer i kraft i 2016 vil det bli stilt krav om dette.

Justisministeren viser til at det er en faglig anbefaling fra Politidirektoratet, støttet av samtlige politimestere, som ligger til grunn for at samtykke til forlenget midlertidig bevæpning er gitt.

– Istedenfor å diskutere formaliteter bør Solhjell fortelle om hva han mener er alternativet. Det er ingen stor politisk kunst å kritisere, men jeg og regjeringen skal levere løsninger som sikrer borgerne og politiet. Det er nettopp det vi gjør, avslutter Anundsen.

Går med skarpladde våpen

VG har de siste dagene kunne fortelle om fem vådeskudd siden instruksen om midlertidig bevæpning ble gitt av Justisdepartementet 25. november i fjor. Kun to av de fem vådeskuddene etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

Inntil forrige uke har det ikke vært kjent at praksis for norske polititjenestemenn er å gå med skarpladde, skyteklare våpen i tjeneste. Spørsmål ble reist da en kjenning av politiet i Stavanger maktet å komme seg over skranken, fikk hånda ned i hylsteret til politibetjenten, og avfyrt et skudd.

VG fikk kort tid etter bekreftet av overbetjent Kai-Inge Schaathun Larsen ved Politihøgskolen at «pensum og praksis» faktisk er at alle norske tjenestemenn har en kule klar i kammeret slik at våpenet er klart til å skyte.

Les også

 1. Spesialenheten: Politi-vådeskudd burde vært innrapportert

  Vådeskuddet som ble avfyrt på Lillestrøm politistasjon i juni burde vært innrapportert, mener Spesialenheten for…
 2. Ytterligere to politi-vådeskudd - Tajik krever svar

  Justisminister Anders Anundsen informerte ikke Stortinget om…
 3. Politimann avfyrte vådeskudd på Kristiansund politistasjon

  Vådeskuddet i Stavanger i forrige uke er ikke første gangen ukontrollerte skudd er blitt løsnet inne på en…
 4. Støttepartiene krever våpensvar fra justisministeren

  Flere spørsmål er ubesvarte etter vådeskuddet i Stavanger. Nå vil Venstre og KrF ha svar.
 5. – Politiet går med skyteklare våpen i tjeneste

  Standard prosedyre er at alle bevæpnede norske polititjenestemenn har en kule klar i kammeret slik at våpenet er klart…
 6. Mann hoppet over skranken hos politiet i Stavanger og avfyrte skudd

  Tirsdag kveld avfyrte en 24 år gammel mann et skudd inne på politivakten i Stavanger.
 7. Justisdepartementet sier ja til fortsatt bevæpning

  Justisdepartementet sier ja til fortsatt midlertidig bevæpning av politiet.

Mer om

 1. Politikk
 2. Politiet

Flere artikler

 1. 16 vådeskudd så langt i år

 2. Spesialenheten: Politi-vådeskudd burde vært innrapportert

 3. Politimann trakk av foran speilet - skjøt gjennom to vegger

 4. Anundsen nekter å svare på hva han visste om vådeskuddene

 5. Politimann avfyrte vådeskudd på Kristiansund politistasjon

Fra andre aviser

 1. Anundsen (Frp) må svare for vådeskudd

  Aftenposten
 2. Justisministeren forlenger bevæpningen av politiet

  Aftenposten
 3. Anundsen må i høring om vådeskudd

  Bergens Tidende
 4. Anundsen ber politiet vurdere å endre våpenregler

  Bergens Tidende
 5. SV vil endre våpenreglene i politiet

  Fædrelandsvennen
 6. Anundsen: - Vanskelig å lage en tidsfristfrist for endret trusselbilde

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder