Lovet å fjerne formuesskatten - øker den med en halv milliard sammenlignet med Høyre og Frp

Oslo 20141103. Venstre-leder Trine Skei Grande legger frem venstre sitt alternative statsbudsjett mandag formiddag Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Venstre vil redde småbedrifter - dobler skattekuttene for pensjonister

Venstre snur ryggen til regjeringens forslag til skattekutt og vil heller kutte nedenfra og opp. De store vinnerne blir pensjonistene.

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag la Venstre-leder Trine Skei Grande frem partiets alternative statsbudsjett.

Der stryker Venstre en halv milliard fra regjeringens hovedsatsing i statsbudsjettet for 2015: Kutt i formuesskatten.

Pensjonist-fest

I tillegg flytter de hele summen som regjeringspartiene Høyre og Frp ønsker å bruke for å gi kutt i prosentsatsen på å øke innslagspunktet, slik at færre personer skal betale formuesskatt.

Venstre vil heve innslagspunktet til 2,2 millioner kroner.

– Veldig mange av gründerne i oppstartsfasen betaler formuesskatt. De har ikke så store formuer, og dem treffer vi her. I tillegg stimulerer justeringen til mer sparing. Og det er bra, sier Venstre-lederen.

Foreløpige tall Finansdepartementet har utarbeidet på forespørsel fra VG viser at Venstres skattelettelser til bedriftseierne i stort monn også går til pensjonistene.

Totalt vil 285.000 personer slippe formuesskatt med Venstres opplegg. Av disse er 145.000 pensjonister.

– Ja, det går med noen pensjonister her også. Halvparten er bedriftseiere, og det er jeg fornøyd med. Vi har også et samfunn hvor all sparing er knyttet til boligspekulasjon. Det synes ikke jeg er sunt for økonomien. Annen type sparing må vi også stimulere til.

– Men hvilken effekt gir det for bedriftene at pensjonistene får lettelser?

– Også pensjonister kan investere pengene sine. Men det får først og fremst effekt på sparingen, sier Grande.

Bommer totalt

PÅ DEN ENE OG ANDRE SIDEN: Frp-leder Siv Jensen og Frp-nestleder Per Sandberg under partiets landsstyremøte på partikontoret på Karl Johans gate i Oslo forrige helg. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

I februar i år lovet Venstre å stille opp som støtteparti dersom regjeringen foreslo kutt i formuesskatten.

– Regjeringen kan regne med full støtte fra Venstre til å redusere og på sikt fjerne formuesskatten. Vi har gått til valg på at hele denne skatten skal bort på sikt, sa Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik til Aftenposten.

Frp-nestleder Per Sandberg sier tallene fra Finansdepartementet viser at Venstre bommer.

– Dette viser hvor komplisert formuesskatten er. Når Venstre forsøker å nå småbedriftseiere og likevel ender opp med at halvparten er pensjonister, så bommer de totalt. Jeg mener det også viser at det er regjeringens forslag som er best på å nå de små- og mellomstore bedriftene, sier Sandberg.

Han mener Venstres forslag illustrerer at de borgerlige har tapt debatten om formuesskatten.

– Nå handler alt om hvor mye skattelette de fem prosent rikeste får. Det er fordi vi har akseptert som et premiss at disse ikke skal få noen skattelettelse, og det er helt merkelig, sier han, og legger til:

– Nå skal pensjonister, småbedriftseiere og andre lide under et kraftig skattetrykk bare fordi at fem prosent av Norges befolkning har en helvetes stor formue, sier Sandberg.

SKUFFET: Direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

NHO: Liten virkning

I Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er de derimot ikke imponert over Venstres innsats.

– Det er viktig at nedtrapping av formuesskatten skjer gjennom reduksjon i satsen. Det er det som har betydning for investeringene. Økning i bunnfradraget har liten virkning for næringslivet, derfor mener vi at regjeringens forslag til innretning av formuesskatten er bedre enn Venstres, sier næringspolitisk direktør Petter Haas Brubakk i NHO til VG.

– Det er jo litt rart at Venstre går inn for å kutte totalt 500 millioner mindre i formuesskatten enn regjeringen, når de tross alt har programfestet at de vil fjerne skatten. Dersom målet er å fjerne den, bør vi i hvert fall kutte formuesskatten med det regjeringen legger opp til neste år, sier Brubakk, og legger til:

– En reduksjon i satsen fra 1 prosent til 0,75 prosent vil gi mer penger til utvikling og innovasjon i bedriftene, en økning i bunnfradrag vil i større grad komme pensjonister og andre som sparer enn næringslivet til gode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder