SPOSERER: Skattetabeller som VG har fått oversendt fra Finansdepartementet viser at det heller ikke denne gangen blir store summer i skattelette for «folk flest». Foto:Roger Neumann,

Skatteletten dekker fem plastposeavgifter i uka

Siv Jensen gir folk flest 400 kroner i skattelette. Det dekker
én plastposeavgift om dagen – unntatt lørdag og søndag.

 • Pål Ertzaas
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fem år gammel

Finansminister Siv Jensen (Frp) fikk fredag sikret flertall forproduktet av sitt selverklærte svangerskap – statsbudsjettet.

Men selv om hun er leder for partiet som opprinnelig ble stiftet til «sterk nedsettelse og skatter og avgifter», blir det heller ikke i år enorme summer til folk som fra før ikke har millionformue.

Minimal skattelette

VG har fått oversendt skattetabeller fra Finansdepartementet som viser hvor store skattekutt «folk flest» får av partiet som hevder de er «for folk flest».

I høst slo Frp-representant Jan Arild Ellingsen fast hvem partiet tenker på:

– For meg er vanlige folk personer som har under 400.000 kroner i inntekt årlig, sa Ellingsen til VG.

1,4 millioner nordmenn tjener mellom 300 og 500.000 kroner. Hvis de ikke har formue får disse i gjennomsnitt 400 kroner hver i skattelette neste år.

Men hvis disse skattebetalerne handler i norske butikker kangleden over skatteletten bli kortvarig. Pengene de får i skattelette dekker nemlig bare avgiften på én bærepose mandag til fredag. Kjøper de i tillegg en bærepose på lørdag blir det mindre penger igjen neste år sammenlignet med i år.

Flest bæreposer på høytlønnede

Aller dårligst ut kommer de som tjener mellom 150 og 200.000 kroner i år. Skatteletten deres – hvis de ikke har formue – er bare 200 kroner i året og dekker bare poseavgiften på 2,6 bæreposer i uka.

De høytlønnede kan meske seg litt mer med bæreposer i norskebutikker. De som tjener over 600.000 får skattelette – fortsatt unntatt formuesskatten – på 900 kroner - nok til å betale poseavgift på 11,5 bæreposer hver uke.

Etter forhandlingene i Stortinget får faktisk ingen inntektsgrupper mer enn 900 kroner i skattelette med mindre de betaler formuesskatt.

«Posebonanza» for de rike

Med dersom kuttet til de som har millionformuer tas med blir bildet et helt annet. Da får de 28.300 norske skattebetalerne som tjener over 2 millioner kroner i gjennomsnitt 22.600 kroner i skattelette.

Da kan det bli poseorama på Rema, de rikeste kan - hvis de vil - betale poseavgift for 290 poser i uka for skatteletten de får av Siv & co.

SV-representant Snorre Valen er oppgitt over Frps poseavgift.

– For det første viser dette at skattelettelsene til Frp er veldig små. De utgjør veldig lite.

– I tillegg viser dette hvordan de borgerlige ikke får til et grønt skifte. Det blir veldig mye bråk til veldig tvilsom miljøeffekt. Skal folk betale tusenvis i avgifter, så bør det være på noe som vi vet at fungerer, sier Valen.

Siv Jensen ønsker ikke å kommentere saken.Les også

Mer om

 1. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Rema 1000: Mye usikkerhet rundt ny poseavgift

 2. Bransjen: Ingen miljøeffekt, tatt ut av det blå!: Full forvirring om poseavgiften

 3. Siv om «Jensen-posen»: Vil ikke bli kalt «Tante Pose»

 4. Pluss content

  Erna får pose og smekk

 5. Så mye får du i skattelette

 6. Bort med poseavgiften, men du får dyrere strøm

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder