FARGERIK KROPP: En kvinne på årets internasjonale tatoveringsfestivalen i Sao Paolo hadde fylt store deler av huden på overkroppen med blekk. Nå advarer et forskerteam fra Tyskland mot at tatoveringen kan gjemme den dødelige kreftformen malignt melanom, kjent som føflekkreft. Foto: REUTERS

Tatoveringer kan skjule kreft i føflekkene dine

Norsk kreftekspert: - Det er all grunn til å ta det på alvor

Har du tatoveringer? Ny forskning viser at du bør passe ekstra godt på føflekkene som gjemmer seg under blekket.

Advarselen kommer fra en tysk forskergruppe som har publisert sin nye kreftstudie i det anerkjente medisinske fagtidsskriftet JAMA Dermatology.

Studien viser at kan være helseskadelig å tatovere seg, skriver Web MD. Årsaken er at det blir vanskelig å oppdage kreft i føflekkene eller fødselsmerkene som blir dekket av blekket.

Farlig å fjerne blekk

De tyske forskerne eksemplifiserer problemet med et tilfelle hvor en ung mann utviklet kreft i en føflekk under en tatovering som han var i ferd med å fjerne.

Har du opplevd føflekkreft under tatoveringen din?Kontakt VGs journalist her

I tillegg har forskerne inkludert 16 andre tilfeller av hudkreft som har utviklet seg på et område på kroppen som er dekket av tatovering.

- På et generelt plan burde man aldri tatovere steder som er utsatt for pigrmentforandringer, altså føflekker eller fødselsmerker. Tatoveringer burde heller aldri behandles med laser, sier forskeren som leder studien, Laura Pohl ved Laserklinik Karlsruhe.

De fraråder også de som allerede har tatoveringer fra å fjerne dem - da må det tas en biopsi av eventuelle føflekker først. Tatoveringer fjernes som regel ved laserbehandling, men forskerne mener at dette kan endre pigmenteringene i føflekkene slik at man ikke se om det er kreft der.

- Faren øker

Krefteksperten Stein Kaasa forteller til VG at han kjenner til problemet. Han er spesialist i onkologi og professor på institutt for kreftforskning ved NTNU.

FARLIG: Malignt melanom er en type hudkreft som begynner i hudens pigmentceller. Den er blant de vanligste kreftformene. Foto: AFTONBLADET

- Det er all grunn til å ta det på alvor. Når du tatoverer et område, kan du ikke se om det kommer føflekker der, heller ikke hvordan de utvikler seg. Risikoen stiger jo større deler av kroppen som er tatovert.

Han mener at det er spesielt farlig for mennesker som har mye føflekker og fødselsmerker på kroppen.

- Det er vanskelig å følge med når man har endret hudens normale utseende. De som tatoverer seg må tenke på konsekvensene på lang sikt. Det er ikke alltid så lett når kameraten gjør det samme i Syden.

Kaasas enkle råd til de som vil unngå uoppdaget hudkreft, er simpelthen å la være å tatovere seg.

- Det er veldig enkelt. I et folkehelseperspektiv øker faren for å overse utvikling av føflekkreft når mange er tatoverte. Men dette må folk bestemme selv. Jeg vil ikke moralisere.

- Er det noen steder på kroppen som er særlig utsatt for hudkreft, og som man derfor bør unngå å tatovere?

- Egentlig ikke. Du kan få føflekkreft hvor som helst.

Fører ikke til kreft

Men det er ikke bare dårlig nyheter for blekkfantastene. Flere i fagmiljøet, deriblant dermatologen Dr. Doris Day ved Lenox Hill-sykehuset i New York, avviser at det er direkte forbindelse mellom tatoveringer og hudkreft.

De tyske forskerne bak studier stiller seg bak hennes konklusjon.

- Det er usannsynlig at føflekkreft har noen sammenheng med tatoveringsblekk eller tatoveringsprosessen. Det farlige er at tatoveringene kan skjule at det utvikler seg kreft der det tidligere var frisk hud, sier Day.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder