Familien Wardeh frykter Syria-retur

NYTT HÅP: Det syriske ekteparet Samer og Dalia Wardeh og deres tre barn Taim (9), Maila (1,5) og Sama (12) kom over Storskog i fjor. Nå bor de på asylmottak i Vadsø. Foto: Privat ,

16 Storskog-flyktninger får ny vurdering

Utlendingsnemda (UNE) mener Russland ikke er et trygt returland for fire familier og én enslig asylsøker.

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fire år gammel

UNE, klageinstansen i utlendingssaker, har bestemt at de 16 personene – flere av dem syrere – som kom til Norge via Russland i fjor skal få realitetsbehandlet søknaden sin i Norge. Nemda har nylig vurdert seks klagesaker opp mot Russland som returland, og fem av dem møtte altså gehør.

UNE overprøver med det Utlendingsdirektoratet (UDI), som er pålagt å følge regjeringens såkalte Storskog-instruks om å sende tilbake personer som har hatt opphold i Russland.

Den kristne trebarnsfamilien Wardeh fra Syria er blant dem nå øyner de nytt håp.

– Vi er fremdeles redde for å bli sendt tilbake til Russland, og at de vil sende oss tilbake til Syria. Der er alt krig. Men vi er glade. Dette gir oss nytt håp, sier ekteparet Dalia og Samer via en tolk på telefon fra mottaket i Vadsø.

Bakgrunn: 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

Forsøkte å rømme

I januar ble familien pågrepet av politiet da de forsøkte å rømme fra Vestleiren, ankomstsenteret ved Kirkenes, til kirkeasyl etter å ha fått avslag på asylsøknaden sin. UDI mente de var grunnløse asylsøkere fordi familien hadde business-visum til Russland med flere innreiser. Familien og deres advokat, Brynjulf Risnes, mente på sin side at visumet er falskt, og at de risikerte å bli returnert til Syria.

Han er glad for UNEs beslutning.

– Det er veldig positivt. Det de har vært aller mest redd for, er å havne i Russland for så å bli sendt tilbake til Syria. Nå er de i hvert fall trygge på at de får en ordentlig behandling av saken, sier Risnes til VG.

Riseng bistår også en irakisk familie som har fått omgjort vedtaket sitt.

– Man er enige om at Russland ikke er trygt for disse personene, og at Russland ikke er trygt for syrere som ikke har reellt opphold der. Jeg tror disse sakene kan skape presedens, sier Risnes.

Syria-retur og falske visum

STORSKOG: Omkring 5500 asylsøkere krysset dette grensepunktet i fjor høst- Flesteparten dem har ennå ikke fått asylsøknaden sin behandlet. Foto: Terje Mortensen , VG

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener at Russland er et såkalt trygt tredjeland – at det er forsvarlig å sende asylsøkere tilbake til landet. FNs høykommissær for flyktninger og en rekke advokater stiller seg imidlertid tvilende til dette. Og nå også UNE:

– Nemndene kom til at personer som har brutt russisk utlendingslovgivning, vil kunne risikere utvisning og uttransport uten at returvernet blir vurdert av russiske myndigheter, skriver Kjersti Trøseid, prosjektleder i UNE, i en epost til VG.

Det avgjørende punktet for UNEs vurdering var ny informasjon om at russiske myndigheter tvangsreturnerte to asylsøkere til Syria i 2015, ifølge FN, og at det er blitt utstedt falske visum.

«Uforutsigbart» i Russland

Det er en reell risiko for at Russland vil returnere de 16 asylsøkerne, som ennå oppholder seg i Norge, til hjemlandet, ifølge UNE. Dette ville ha vært i strid med internasjonale forpliktelser.

Les også: Dette venter syrerne i Russland

– Det russiske asylsystemet er uforutsigbart, og personlige forutsetninger og nettverk er av betydning for hvordan man kan ivareta sine interesser under asylprosessen. I sine vurderingene av hvor problematisk dette var for de konkrete sakene, tok derfor nemndene i betraktning både opprinnelsesland og individuelle beskyttelsesanførsler, forklarer prosjektleder Trøseid.

Les også: Abdullah fra Jemen ble hentet tilbake fra Russland

Det kom om lag 5500 asylsøkere til Norge via Russland i fjor. UNE har behandlet totalt 389 Storskog-saker; 250 av dem handlet om Russland. 19 av vedtakene ble omgjort.

NOAS refser Stortinget

NYE INTERVJUER: Ann-Magrit Austenå i NOAS forventer at UDI lytter til UNEs avgjørelser i fremtidig saksbehandling. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), sier UNEs beslutning er helt i tråd med deres synspunkt:

– Det er feil å fremstille Russland som et trygt land å returnere alle asylsøkere til, uavhengig av deres bakgrunn og situasjon. Det viser også dessverre at Stortinget lot seg rive med i høst da instruksen kom; den kom på en fredag og ble vedtatt på en mandag, og denne ukritiske behandling kan være livsfarlig for folk, Mene Austenå.

NOAS ber om at UDI legger UNEs nye vurderinger om Russland som returland til grunn når de i ukene fremover skal intervjue flesteparten av dem som kom over Storskog.

Les også

 1. Gresk politi fjerner flyktninger fra Makedonia-grense

  Gresk politi begynte tirsdag morgen å fjerne flere hundre strandede flyktninger og migranter fra grensa mot…
 2. Venstre lanserer 40 egne asylforslag

  For to uker siden sa Venstre blankt nei til regjeringens 40 forslag til asyl-innstramminger.
 3. Asylsøker sa han var 12 – ble satt i fengsel

  Politiet og UDI mente gutten var 16 år. Han satt fengslet i over to måneder før Oslo tingrett slo fast at vurderingen…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Russland
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Før jul kom syriske Wadie til Norge via Russland for å søke asyl. Nå er han i Syria.

 2. Nektet adgang til Norge, og deretter til Russland: UNE: Asylsøknaden skal behandles i Norge

 3. Før Frp-Sylvis Storskog-instruks: Tre av fire syrere fikk opphold i Norge. Etter instruksen: 258 kastes ut - 1 får bli.

 4. Syriske Hani hevder politiet tilbød å slette fingeravtrykket hans på grensen

 5. NOAS: Ahmed og Abdullah hentes til Norge

Fra andre aviser

 1. Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

  Aftenposten
 2. Ble utvist fra Storskog i 2015, havnet i Tyrkia. Nå er han tilbake til Norge

  Aftenposten
 3. Derfor koker det igjen i Finnmarks-kulden

  Aftenposten
 4. Derfor sendes asylsøkere tilbake til Russland

  Bergens Tidende
 5. Opphold til kun én syrer ved Storskog etter asylinstruks

  Bergens Tidende
 6. – Mangler du papirer for gyldig opphold i Russland, har du ingen fremtid

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no