NYTT HÅP: Det syriske ekteparet Samer og Dalia Wardeh og deres tre barn Taim (9), Maila (1,5) og Sama (12) kom over Storskog i fjor. Nå bor de på asylmottak i Vadsø. Foto: Privat ,

16 Storskog-flyktninger får ny vurdering

Familien Wardeh frykter Syria-retur

Utlendingsnemda (UNE) mener Russland ikke er et trygt returland for fire familier og én enslig asylsøker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

UNE, klageinstansen i utlendingssaker, har bestemt at de 16 personene – flere av dem syrere – som kom til Norge via Russland i fjor skal få realitetsbehandlet søknaden sin i Norge. Nemda har nylig vurdert seks klagesaker opp mot Russland som returland, og fem av dem møtte altså gehør.

UNE overprøver med det Utlendingsdirektoratet (UDI), som er pålagt å følge regjeringens såkalte Storskog-instruks om å sende tilbake personer som har hatt opphold i Russland.

Den kristne trebarnsfamilien Wardeh fra Syria er blant dem nå øyner de nytt håp.

– Vi er fremdeles redde for å bli sendt tilbake til Russland, og at de vil sende oss tilbake til Syria. Der er alt krig. Men vi er glade. Dette gir oss nytt håp, sier ekteparet Dalia og Samer via en tolk på telefon fra mottaket i Vadsø.

Bakgrunn: 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

Forsøkte å rømme

I januar ble familien pågrepet av politiet da de forsøkte å rømme fra Vestleiren, ankomstsenteret ved Kirkenes, til kirkeasyl etter å ha fått avslag på asylsøknaden sin. UDI mente de var grunnløse asylsøkere fordi familien hadde business-visum til Russland med flere innreiser. Familien og deres advokat, Brynjulf Risnes, mente på sin side at visumet er falskt, og at de risikerte å bli returnert til Syria.

Han er glad for UNEs beslutning.

– Det er veldig positivt. Det de har vært aller mest redd for, er å havne i Russland for så å bli sendt tilbake til Syria. Nå er de i hvert fall trygge på at de får en ordentlig behandling av saken, sier Risnes til VG.

Riseng bistår også en irakisk familie som har fått omgjort vedtaket sitt.

– Man er enige om at Russland ikke er trygt for disse personene, og at Russland ikke er trygt for syrere som ikke har reellt opphold der. Jeg tror disse sakene kan skape presedens, sier Risnes.

Syria-retur og falske visum

STORSKOG: Omkring 5500 asylsøkere krysset dette grensepunktet i fjor høst- Flesteparten dem har ennå ikke fått asylsøknaden sin behandlet. Foto: Terje Mortensen , VG

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener at Russland er et såkalt trygt tredjeland – at det er forsvarlig å sende asylsøkere tilbake til landet. FNs høykommissær for flyktninger og en rekke advokater stiller seg imidlertid tvilende til dette. Og nå også UNE:

– Nemndene kom til at personer som har brutt russisk utlendingslovgivning, vil kunne risikere utvisning og uttransport uten at returvernet blir vurdert av russiske myndigheter, skriver Kjersti Trøseid, prosjektleder i UNE, i en epost til VG.

Det avgjørende punktet for UNEs vurdering var ny informasjon om at russiske myndigheter tvangsreturnerte to asylsøkere til Syria i 2015, ifølge FN, og at det er blitt utstedt falske visum.

«Uforutsigbart» i Russland

Det er en reell risiko for at Russland vil returnere de 16 asylsøkerne, som ennå oppholder seg i Norge, til hjemlandet, ifølge UNE. Dette ville ha vært i strid med internasjonale forpliktelser.

Les også: Dette venter syrerne i Russland

– Det russiske asylsystemet er uforutsigbart, og personlige forutsetninger og nettverk er av betydning for hvordan man kan ivareta sine interesser under asylprosessen. I sine vurderingene av hvor problematisk dette var for de konkrete sakene, tok derfor nemndene i betraktning både opprinnelsesland og individuelle beskyttelsesanførsler, forklarer prosjektleder Trøseid.

Les også: Abdullah fra Jemen ble hentet tilbake fra Russland

Det kom om lag 5500 asylsøkere til Norge via Russland i fjor. UNE har behandlet totalt 389 Storskog-saker; 250 av dem handlet om Russland. 19 av vedtakene ble omgjort.

NOAS refser Stortinget

NYE INTERVJUER: Ann-Magrit Austenå i NOAS forventer at UDI lytter til UNEs avgjørelser i fremtidig saksbehandling. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), sier UNEs beslutning er helt i tråd med deres synspunkt:

– Det er feil å fremstille Russland som et trygt land å returnere alle asylsøkere til, uavhengig av deres bakgrunn og situasjon. Det viser også dessverre at Stortinget lot seg rive med i høst da instruksen kom; den kom på en fredag og ble vedtatt på en mandag, og denne ukritiske behandling kan være livsfarlig for folk, Mene Austenå.

NOAS ber om at UDI legger UNEs nye vurderinger om Russland som returland til grunn når de i ukene fremover skal intervjue flesteparten av dem som kom over Storskog.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder