Regjeringspartiene splittet om å tillate eggdonasjon i Norge

JA TIL EGGDONASJON: Frp-politiker Mette Hanekamhaug er klar på hva hun mener om eggdonasjon i Norge. Det må bli tillatt. Foto:Fredrik Solstad,VG

Mette Hanekamhaug (Frp): «Min kropp, mine egg, mitt valg. Ferdig snakka!»

– En klar prinsippsak, mener Frps Mette Hanekamhaug, som er for å tillate eggdonasjon i Norge. Men partiets regjeringspartner Høyre er mot.

  • Ingvild Sagmoen

Artikkelen er over fem år gammel

Forrige uke gikk et flertall på ni av 15 medlemmer i Bioteknologirådet inn for at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge. De legger vekt på at det er et sterkt ønske fra mange barnløse om å likebehandle infertile kvinner og menn når det gjelder tilgang til donasjon.

Frp-politiker Mette Hanekamhaug er klar på hva hun mener om saken.

«Min kropp, mine egg, mitt valg. Ferdig snakket!» skriver hun på Facebook.

– Dette er en klar prinsippsak. For det første handler det om likestilling. Egg og sæd betyr det samme, det skal ikke være noen forskjell mellom kvinner og menn når det gjelder å donere. For det andre: Min kropp, mine egg, mitt valg. Staten har ingenting med å regulere hvem jeg vil dele mine egg med, sier Hanekamhaug til VG.

Fikk du med deg VG-lederen som startet debatten? Les den her!

– Hvor langt er en villig til å gå?

Frp er åpen for å gå inn for eggdonasjon, så lenge eggets opphav er kjent.

– Vi forstår ikke hvorfor det skal være forskjell på kvinner og menn, og er åpen for å likestille det å gi egg med å gi sæd, sier leder Kari Kjønaas Kjos (Frp) i helse- og omsorgskomiteen.

Langt fra alle er enige i dette synspunktet:

På lederplass advarte VG søndag mot å tillate lovliggjøringen av eggdonasjon i Norge. Det sparket i gang en kraftig debatt, og feminist Sanna Sarromaa mente lederen var helt tullete.

Nå kaster også lege og tidligere SV-politiker, nå medlem av Arbeiderpartiet, Olav Gunnar Ballo, seg på debatten.

– Folk sier at når menn får donere sæd må kvinner få donere egg – men det er ikke en parallell mellom de to sakene, sier Ballo til VG.

KRITISK: Olav Gunnar Ballo, lege og tidligere SV-politiker, nå medlem av Arbeiderpartiet. Foto:Roger Neumann,VG

Eggdonasjon er forbudt i Norge, mens sæddonasjon har vært praktisert siden 1930.

– Eggdonasjon handler om at en tar ett egg fra en kvinne som operativt må hentes ut fra henne, og så skal det settes inn i en annen kvinne. Hvis dette skulle være parallelt med sæddonasjon hos mennene, måtte en gå inn i testikkelen og suge ut en sædcelle, for så å sette den inn i testikkelen til en annen mann. Beskriver en dette, vil nok flere reagere på at en vil gjøre eggdonasjon lovlig, utdyper Ballo.

Han mener det er et spørsmål om hvor langt en er villig til å gå.

– Kvinnen vil ikke være biologisk mor til dette barnet som hun bærer frem. Da er veien til surrogati relativt kort. Det som også underkommuniseres er at all behandling av infertilitet innebærer flere risikoer enn et vanlig svangerskap. Det finnes andre løsninger på barnløshet, som adopsjon, sier Ballo.

Regjeringen splittet

Høyre mener i likhet med Ballo at det må skilles mellom de to behandlingene.

– Det rokker ved det faktum at den som føder barnet er barnets biologiske mor. Eggdonasjon har dessuten tidligere vært forbundet med en ganske tøff hormonbehandling. Den er ikke lenger så tøff, men eggdonasjon er fortsatt mer inngripende, og det er derfor et skille mellom egg- og sæddonasjon, sier stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) i helse- og omsorgskomiteen.

Trøen trekker frem at flertallet i Bioteknologirådet er delt i sin tilråding når det gjelder begrensninger ved å tillate eggdonasjon.

– Det viser hvor etisk krevende denne debatten er. Å tillate eggdonasjon bryter med en linje fra menneskehetens opprinnelse, hvor den som føder barnet alltid har vært barnets genetiske mor, sier hun.

Vil diskutere

Temaet var også oppe til diskusjon under den rødgrønne regjeringen, men da kom ikke saken opp til behandling på Stortinget.

Høyre ønsker nå diskusjonen velkommen.

– Disse spørsmålene vil komme til Stortinget. Den forrige regjeringen valgte å la være, men vår regjering vil fremme en bioteknologimelding til Stortinget. Slik vil vi og alle andre få mulighet til å diskutere spørsmål om eggdonasjon og andre viktige bioteknologiske spørsmål grundig, sier Trøen.

Regjeringens samarbeidsparti, KrF, vil ta opp kampen mot eggdonasjon, sammen med Høyre og Senterpartiet.

– Sp har utfordret KrF på å hindre at saken kommer til behandling i Stortinget, sier stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) i helse- og omsorgskomiteen.

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) i Helse- og omsorgskomiteen. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Hun utdyper:

– I Bioteknologiloven står det at den skal evalueres hvert femte år, og dette arbeidet er noe som en har skjøvet foran seg. Eggdonasjon er en del av loven, men den omhandler også mye annet, som det er viktig å ta tak i. Vi har sagt i samarbeidsavtalen at vi vil være med på å evaluere loven, men selve utfordringen med eggdonasjon vil vi diskutere inn mot regjeringspartiene og se om det er mulig å holde den internt.

Støttepartiene uenige

KrF støtter mindretallet i Bioteknologirådet sin begrunnelse.

– Vi mener legalisering er å krysse en terskel og bryte det biologiske prinsipp, og det er først og fremst av hensyn til barnet og retten til å vite hvem mor og far er. Jeg har stor respekt og forståelse for sårheten hos kvinner som ikke kan få egne barn, sier Bollestad.

Regjeringens andre støtteparti, Venstre, åpner derimot for å gå lenger enn det Bioteknologirådet anbefaler.

– Bioteknologirådet åpner forsiktig for det tilbudet i Norge – litt for forsiktig, etter vårt syn. Det snevres inn mye på hvilke egg som skal kunne brukes. Etter vårt syn bør også enslige og lesbiske kunne få muligheten, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) i Helse-og omsorgskomiteen.

– Trolig flertall på Stortinget

Aps stortingsgruppe besluttet i forrige periode å gå inn for å legalisere eggdonasjon.

– Vi mener det er viktig å likestille infertile kvinner og menn. Spørsmålet reiser samtidig en stor debatt og vi hadde en omfattende runde i gruppen på det, før vi konkluderte, sier stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) i helse- og omsorgskomiteen.

– Umiddelbart vil jeg ikke bli overrasket om det er flertall for å tillate eggdonasjon på Stortinget. Jeg vil tro at alle partier tar grundige runder på dette spørsmålet nå, og tar det på største alvor, sier hun.

SV vedtok å gå inn for å tillate for to år siden.

– Vi mener dette er en forsvarlig og etisk akseptabel måte å sikre at flere får muligheten til å få barn, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Les også

Mer om

  1. Surrogati
  2. Barn og unge

Flere artikler

  1. Stans forslag om eggdonasjon

  2. Høyre kan åpne for eggdonasjon

  3. Høyre er for eggdonasjon - stemmer mot det i Stortinget

  4. Eggdonasjon-flertall knust i stortingssalen etter stemmesurr

  5. Arbeiderpartiet om Rødts eggdonasjon-forslag: – Direkte uetisk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder