FISKELYKKE: Sebastian Pedersen (19) var en glad mann etter at han fikk denne raringen på kroken. Foto: Privat/Hooked

Sebastian fikk sjelden fangst på kroken

Sebastian Pedersen (19) dro opp en Langhalet Langebarn. Det har trolig aldri skjedd på stang i Norge før.

Artikkelen er over tre år gammel

– Denne arten har trigget meg en god stund, så nå nylig gikk jeg til innkjøp av gummibåt og elmotor, og dermed var satsingen i gang. Men at den skulle sitte allerede på tredje turen hadde jeg ikke akkurat sett for meg, sier Sebastian Pedersen fra Stavanger til Hooked.no.

Leste du denne? Tok blinkskudd av fisk fanget inne i manet

19-åringen var på fisketur i Hafrsfjord i Rogaland da han fikk den sjeldne fangsten på kroken.

Han forteller til Hooked at det lenge har vært kjent at denne fiskearten finnes i fjorden, og at han ble tipset om hvor. Derfor bestemte Pedersen seg for å gjøre et forsøk. Selv om han hadde belaget seg på at dette skulle ta lang tid, fikk han den lille kjempen på kroken allerede på tredje forsøk.

– Jeg hadde lagt meg til rette for å nyte livet, og var forberedt på mye venting, men det tok bare noen minutter før det skjedde ting. Jeg kjente aldri noe napp, men snøret mitt begynte å flytte seg rolig vekk fra båten. Siden jeg lå i ro på anker syntes jeg dette var merkelig, så jeg gjorde et tilslag. Og i andre enden var det litt tyngre enn det skulle være, forteller han.

Sjekk den fangsten!: Her kommer fiskebåten til havn med 25 tonn torsk i båten – og ti tonn utenfor.

. Siden Sebastian fikk interessen for denne type fiske for et par år siden, har han fått 78 forskjellige fiskearter. Det skal være mellom 200 og 300 arter du kan ta på stang i Norge.

Verdensrekord: Kjempetorsk på krokenf

– Jeg har nye mål allerede. Først skal jeg prøve å få en Tverrhalet Langebarn. Den ligner på Langhalet Langebarn, men er enda mindre, sier han.

Les også: Overlevde 483 dager til sjøs – saksøkt for å ha spist kollega

Vanligvis hiver han ut fiskene han får, men denne har havnet i kjøleskapet.

– Når man får en art som aldri er fisket før må den registreres. Den har blitt veid og tatt bilde av, sier 19-åringen og legger til at selv om fisken ligger i kjøleskapet skal den ikke spises.

– Den blir du ikke mett av, sier han lattermildt.

Krever planlegging

Endre Hopland er redaktør i Hooked, og skrev saken om Sebastians fiske-prestasjon. Han forteller til VG at dette er en meget spesiell fangst av en art man sjelden ser.

Arten er aldri før registrert i norgesrekord-listene, eller sportsfiskerekordene til NM i sportsfiske, han er derfor trygg i sin sak når han garanterer at dette er første gang arten er tatt på stang i Norge.

– Fangsten i seg selv er helt unik. Å få en slik fisk krever utrolig mye planlegging. Du må vite hvor du skal og ha det riktige spesialutstyret, sier Hopland og legger til at de har kontroll på dem som er «sprø» nok til å fiske med så liten krok på dypt vann i Norge. Kroken Pedersen fisket med er på størrelse med et knappenålshode

Spionasje: Fluefisker utsatt for mobil-spionasje

For å finne en fisk så sjelden som dette må man vite hvor den holder til. Pedersen fikk informasjon fra en dykker som hadde tatt bilder av den sjeldne fisken, og visste derfor hvor den spiste. Hopland sier at det er flere ting som gjør at denne er vanskelig å få på kroken.

Les også: Syk hval strandet på Hvaler er nå sluppet ut i fritt vann

– Den er veldig liten, og har dermed veldig liten kjeft. Derfor må du ha utrolig små kroker og agn. I tillegg kan den oppholde seg på dybder ned mot 200 meter, og da er det mange andre fiskearter som tar agnet før du får kroken ned, forklarer han.

Han legger til at en av de store trendene innen sportsfiske om dagen er såkalt «artsfiske», slik som Sebastian driver med. Her gjelder det ikke å få den største fisken på kroken, men flest forskjellige fiskearter.

Leste du denne? Her drar sjøløven fiskeren over bord: – Trodde jeg skulle dø

– Det er jo enormt stort å få en art som kanskje ingen andre i hele verden har, sier Hopland som forteller at fiskearten er mest utbredt langs Finskekysten, men at han ikke har funnet dokumentasjon på at noen har fått den på stang der.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder