TRAPPER TROLIG OPP: Forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum (t.v.) sammen med streikevakter utenfor Radisson Blu Plaza hotel i Oslo. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Pressekonferanse klokken 1530: Full krig om sykehotellene

Og det ligger an til opptrapping

Det brygger opp til full krig mellom LO og NHO på dag to av hotellstreiken. De strides om sykehotellene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fellesforbundet holder pressekonferanse mandag klokken 1530, sammen med LO.

På ville veier

Etter hva VG forstår er det LO-nestleder Tor Arne Solbakken som skal delta. Det er uvanlig og skyldes at LO og Fellesforbundet skal si klart i fra om at de mener NHO er på ville veier når det gjelder sykehotellene som er tatt ut i streik.

Lederne Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Petter Furulund i NHO Service har sendt ut en felles pressemelding mandag hvor de sier det er beklagelig at Fellesforbundet har tatt ut pasienthotellet på Haukeland sykehus.

– I denne saken har Fellesforbundet med viten og vilje valgt å ta ut pasienthotellet, selv om de er klar over at det er pasientene som blir rammet, som den uskyldige tredjeparten. Det synes vi er beklagelig, sier Devold og Furulund.

De understreker at det ikke er arbeidsgiverforeningenes ansvar å "rydde opp" etter Fellesforbundet.

– Må selv ta ansvar

Fellesforbundet sier de ikke vil bidra til at liv og helse settes på spill og sier at de som vanlig vil gi dispensasjoner hvis streiken setter liv og helse i spill.

Men NHO vil ikke være med på å gi dispensasjoner.

– De må selv ta ansvar for at de har gjort et bevisst valg og tatt ut pasienthoteller i streik, med de alvorlige konsekvenser det kan få, fremholder Devold og Furulund.

I LO mener de NHO spekulerer med folks helse og at dette vil kunne utløse at regjeringen må gripe inn og stanse streiken.

Kilder sier til VG at LO og Fellesforbundet vil gå kraftig ut mot at NHO vil hindre Fellesforbundet i gi dispensasjoner: Begge partene må si ja til det.

Streiken kan blant annet føre til at sykehushotellet ved Haukeland i Bergen må stenge. Det har 178 plasser.

– Vi opplever det som en ganske kritisk og dramatisk situasjon, sier divisjonsdirektør Askjell Utaaker ved Haukeland universitetssjukehus til NTB.

KAN BLI FLERE I STREIK: Søndag morgen gikk 3500 personer ut i streik i hotell og restaurant-bedrifter. Svein-Frode Pettersbakken og Ann Kristin Utgaard fra avd. 10 i Oslo er med å organisere streiken. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Søndag ble knappe 3.500 hotell- og restaurantansatte tatt ut i streik. Det har ført til at flere hoteller har måttet stenge.

– Vi vurderer opptrapping, men kan ikke si når eller om det kommer. Hvis vi bestemmer oss for å trappe opp, vil det gå fire dager før det kan iverksettes, sier informasjonsansvarlig Vidar Grønli hos Fellesforbundet til NTB.

Etter hva VG forstår skal det være et møte i Fellesforbundet i dag, hvor de skal vurdere opptrapping og eventuelt hvilke nye hoteller som blir tatt ut.

Sykehus

Han understreket mandag formiddag at det ikke var fattet noe vedtak om å trappe opp streiken.

– Det har ikke vært kontakt mellom partene verken offisielt eller uoffisielt, sier Grønli.

Les: Slik rammer streiken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder