NYANSERINGER: Nastaran Kowkabi savner nyanseringer i fedmedebatten. – Det blir feil å tro at feite mennesker er usunne mennesker og tynne mennesker er sunne, sier hun. Foto:Magnar Kirknes,VG

Plus size-modell svarer på Høyre-politikers tjukkas-utspill

– Mitt ansvar, mitt valg

Ansvar for egen fedme må også bety at en får velge selv hva en vil gjøre med det, mener plus size-modell Nastaran Kowkabi.

Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Ok, det er kanskje mitt eget ansvar å ta grep og endre situasjonen om jeg er overvektig. Men hvis det er tilfelle, er det ikke da også mitt eget valg? Såfremt jeg er frisk og jeg ikke belaster samfunnet med økonomisk tap, utover at jeg kanskje tar litt ekstra plass på et bussete, så bør det kunne være mitt valg og mitt ansvar hvordan jeg ser ut, sier Nastaran Kowkabi til VG.

Bakgrunn: Høyre-topp: – Folk må bare skjerpe seg!

Plus size-modellen og motebloggeren mener en ikke bare kan si til overvektige at de skal skjerpe seg, slik Høyres helsepolitiker Sveinung Stensland gjør i et intervju med VG torsdag. Selv har han gått ned 22 kilo, og mener overvektige må endre innstilling for at de skal kunne gå ned i vekt.

– Jeg forstår at det for mange kan oppleves som vanskelig å gå ned i vekt, men det er ikke alltid ansvarsfraskrivelse å skylde på eksterne faktorer. Det kan skyldes helt andre faktorer enn hva de putter i munnen. Kanskje har de hormonelle problemer eller sykdommer, sier Kowkabi.

Stenslands uttalelser har også fått fedmekjendis Jørgen Foss til å reagere. Han mener Stensland latterliggjør Norges overvektige befolkning med sine uttalelser om hvor lett folk kan slanke seg.

– Bildet er mer nyansert

Kowkabi mener det er problematisk at overvekt for ofte direkte assosieres med et usunt liv.

–Det blir feil å tro at feite mennesker er usunne mennesker og tynne mennesker er sunne. Men sånn har det blitt. Det er ingen som bryr seg om personen som er avbildet har en sunn livsstil, røyker 50 sigaretter om dagen eller hva vedkommende putter i munn. Er du normalt slank stilles det ingen spørsmål ved din livsstil, men om du er overvektig antas det automatisk at du lever et ekstremt usunt liv, sier hun.

– Bildet er mer nyansert enn som så. Alt som har med vekt å gjøre blir veldig svart-hvitt. Folk henger ut hverandre og hverandres meninger og det blåses ut av proporsjoner. Vi er for raske og for flinke til å anta ting, vi er fordomsfulle.

Oppgitt over prestisjekrav: Helse-Høie angrep Støre for at han gikk Birken

I stedet for å snakke om overvekt som et folkehelseproblem, mener Kowkabi vi bør snakke om livsstilsproblemer og hva vi kan gjøre for å tilrettelegge i et samfunn hvor mange løper fra møte til møte.

–Vi har mindre tid til å lage oss sunn middag hjemme og velger heller derfor noe raskt på vei fra A til Å. Jeg tror ikke det hjelper å sette opp prisene på den usunne maten. De fleste av oss som lever i Norge i dag er økonomisk velstående, så jeg tror ikke vi kommer til å slutte og kjøpe sjokolade selv om prisen settes opp med fem kroner. Gjør sunn mat mer tilgjengelig og enklere å få tak i. Det er kanskje ikke løsningen, men det er en start, sier hun.

FHI reagerer

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) blir flere og flere overvektige verden over.

REAGERER: Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp ved Folkehelseinstituttet. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Først av alt: Gratulerer til Stensland for at han har klart å gå ned i vekt, det virker som han har gjort det på en solid og bra måte. Hans historie kan nok inspirere mange, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp ved FHI.

– Men faglig sett, det å be folk skjerpe seg og si at det er ens egen skyld om en blir overvektig, det reagerer jeg på. Vi ser i den ene befolkningen etter den andre verden over at vekten går opp. Det tyder på at det er ting ved samfunnet som endrer seg og at det er vanskelig for folk å beholde normalvekten, sier han.

Derfor må samfunnet ta ansvar og legge til rette for sunne vaner, ifølge Klepp.

Sjekk selv: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus

– Ja, den enkelte har et handlingsrom, men samtidig må samfunnet legge til rette for sunne kostholds- og aktivitetsvaner. Vi ser viktigheten av dette spesielt når det gjelder barn. Allerede tidlig i barneårene ser vi sosial ulikhet knyttet til vektutvikling, og derfor er det spesielt viktig å legge til rette for gode kostvaner og fysisk aktivitet i barnehage og skole og ikke minst trygge gang- og sykkelveier, sier han.

– Men det gjelder også samfunnet for øvrig, hvor det bør være sånn at alle har anledning til å spise sunn mat og være aktiv uavhengig av egen ressurssituasjon og kunnskapsnivå. Her har politikerne stor mulighet til å påvirke og tilrettelegge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder