Eriksson angriper sutrerne: – Du må slåss for å lykkes

15 minutter etter han forlot statsrådskontoret sitt, satte Robert Eriksson (41) seg ned med VG. For å oppsummere – og for å si at han gikk av mot sin vilje.

 • Bjørn Haugan
 • Terje Bringedal

Artikkelen er over fire år gammel

Litt over klokken 12 onsdag overleverte han nøkkelen til den nye arbeidsministeren, Høyres Anniken Hauglie.

Klokken 12.30 satte han seg ned med VG, for å få ut frustrasjon – men også med et tankekors og i takknemlighet. Og med forferdelig dårlig samvittighet.

På sin siste dag i jobben avslutter han med å provosere:

– Vi har en fattigdomsdebatt i Norge i dag, hvor enkelte hevder at det er synd på barna om de ikke får Playstation 4 eller iPhone 6 til jul. Det er ikke synd på unger som ikke får det.

– Det er en skam at vi er kommet dit i Norge at listen ligger der?

– Ja, da blir jeg provosert. Det er hverken synd på foreldre som ikke har råd til å gi en Playstation, eller unger som ikke får det. Å ha dårlig råd er ikke det samme som å være fattig:

FERDIG: Onsdag var Robert Erikssons siste arbeidsdag. For to uker siden fikk han beskjeden fra Erna Solberg og Siv Jensen om at han ikke får fortsette i jobben som arbeids- og sosialminister. Foto: Terje Bringedal , VG

– De det er synd på, er barn som må dekke over at de ikke får julegave av foreldrene til jul eller til bursdagen eller som må lyve om hvorfor de ikke er med på Norway Cup. Her snakker vi om barn som opplever reell fattigdom.

Har du oversikten? Dette er Ernas nye statsråder

– Du må slåss for å lykkes

Han angriper sutrerne og NAV-ere som kan, men ikke vil jobbe.

– Folk må lære at det må skapes verdier. Livet er en kamp hvor du må slåss for å lykkes. Du kan ikke forvente at NAV stiller opp for deg, hvis du ikke først er villig til å yte og stå på.

Han har ingen problemer med å dra paralleller til sitt eget liv.

– Da jeg slet med å etablere mitt eget selskap i 2001, hadde jeg i to år lønn på 72.000 og 76.000 kroner. Men jeg sutret ikke, og klarte å ta med meg ungene på ferie på Vikna. Det var i et falleferdig hus, men vi var sammen og vi opplevde skjærgården. Ungene hadde klær og hadde det fint. Vi hadde dårlig råd, men «løkka» i livet ligger i hardt arbeid.

– Når jeg ser i debatten at noen mener det er et problem at de ikke har råd til å gi ungen spesiell Levis-bukse til 1500 kroner, da blir jeg nesten sint. Jeg har aldri gitt ungene mine så dyre bukser og det trenger ingen andre å ha dårlig samvittighet for, heller, sier han.

Eriksson i sommer: – Alt for mange innvandrere går på trygd

Saken fortsetter under bildet.

IKKE I POSE OG SEKK: Robert Eriksson tusler ut av kontoret. I plastposen som hans kollega bærer for ham, er alt som Eriksson tok med seg fra departementet. Foto: Terje Bringedal , VG

Uenig i at han må gå: – Vanvittig skuffet

I to år har Robert Eriksson (41) vært arbeids- og sosialminister. Han har provosert til generalstreik – og han har kastet seg over NAV.

I dag klarer han ikke legge skjul på at han er uenig i at han må gå.

– Jeg er vanvittig skuffet over at jeg ikke får fortsette, over at jeg ikke får vdereført eller sluttført flere sentrale reformer. Jeg vil ikke legge skjul på det. Jeg skulle veldig gjerne fortsatt, medgir han.

– De rødgrønne hadde bygd NAV til en mastodont. Jeg mener vi er godt i gang med å omgjøre den fra byråkrati og skjema-fokus til å sette brukerne i fokus. Det arbeidet skulle jeg veldig gjerne sluttført. Jeg skulle gjerne også fortsette arbeidet med å begrense trygdeeksporten og sluttføre arbeidet med en ny offentlig pensjonsordning.

Les også: Frp-statsråd Eriksson i karaoke-krangel

Redd for at Frp-stempelet viskes ut

– Du tror det ikke den nysammensatte regjeringen vil klare å videreføre din kamp?

– Jo da, jeg tror de vil sluttføre det på en god måte, men jeg er redd for at ånden etter John Alvheim, som jeg har lagt til grunn, ikke i tilstrekkelig grad blir videreført: Jeg er redd for at Frp-stempelet blir visket ut og blir svakere med Høyre ved roret.

Alvheim var Frps sentrale sosialpolitiker frem til sin død i 2005.

– Hvordan fikk du vite om din avgang?

– Det fikk jeg vite av Erna og Siv, for rundt 14 dager siden.

Slik forklarer Erna avgjørelsen: – Det var ikke plass til Robert

– Er du bitter?

– Nei, det er jeg ikke. Jeg er dem evig takknemlig for at de ga meg sjansen. Jeg er veldig stolt av å ha vært statsråd i den første Frp-regjeringen i historien og for å ha vært den første som har stått gjennom en generalstreik fra tre hovedsammenslutninger og fått saken de streiket mot gjennom i Stortinget. Og jeg er stolt av å ha funnet en løsning og satt et verdig punktum for nordsjødykkerne og redusert avkortingen for gifte og samboende pensjonister. Et gift pensjonistpar vil nå få 8000 mer i året.

– Jeg er glad for at jeg har hjulpet de virkelig fattige; foreldre som har fått fratrekk i sosialhjelpen når ungene under 18 år fikk seg bijobb og litt inntekt. Det er håpløst å straffe ungdom som viser initiativ og skaffer seg jobb. Den regelen har jeg fjernet.

Husker du? Eriksson vil endre loven for ME-syke barn

Saken fortsetter under bildet.

EXIT ERIKSSON: Robert Eriksson har nettopp tatt avskjed med de ansatte i Arbeids- og sosialdepartementet. Så tar han heisen ned – og forlater regjeringen for denne gang. Foto: Terje Bringedal , VG

Risikerer selv å bli NAV-er

– Du har ikke jobb og etterlønn i tre måneder; du risikerer selv å bli NAV-er?

– Ja, jeg risikerer det, men jeg skal ikke bli det. Nå skal jeg ta det med ro og gjøre opp status og se hva jeg har lyst til å gjøre. Kanskje noe med idrett? Jeg vet ikke. Jeg er åpen for alt.

– Og så må du følge dine egne signaler om at du må flytte på deg, i verste fall?

– Ja, skal du ha deg jobb, må du være innstilt på å reise over hele landet.

Det tikker inn med meldinger på mobilen hans.

En av dem er denne, som både avsender og mottager tillater oss å gjengi:

«Du har gjort mer for de unge i Norge enn noen andre statsråder før deg. Tusen takk Robert på vegne av alle ungdommer som sto utenfor og som nå er skattebetalere. Bare i Pøbelprosjektet er 1985 ungdommer i fast jobb fordi du har satt handling bak ordene. Takk hilsen Eddi Eidsvåg.»

Sett denne? Buet på arbeidsministeren under demonstrasjon: – Jeg har en drøm

Dårlig samvittighet overfor familien

Eriksson sier det skal bli utrolig godt å komme hjem til familien, venner og sine fire barn.

– Jeg har utrolig dårlig samvittighet overfor mine barn. Jeg fikk en vanvittig mulighet til å komme inn i politikken. Jeg reiste til Oslo 22 år gammel.

Nå er han 41.

– Barna har alltid opplevd at jeg har vært borte i ukene. Jeg har fire barn fra to ekteskap, på seks, 10, 16 og 18 år. Jeg har vært på to skoleavslutninger og ett foreldremøte.

– På 18 år; det blir noen hundre avslutninger og foreldremøter?

Han nikker. Han sliter med dette. Han blir tankefull og fuktig i øynene.

– Jeg har fått frihet og mulighet til å leve ut min drøm; jeg kom inn på Stortinget, fikk lede en komité og kronen på verket var å bli statsråd. Men det har også kostet. Det har vært sårt mange ganger. Du er dårlig skismører når guttungen går skirenn på Blommen skisenter og du sitter i gruppemøte på Stortinget. Eller når du ikke er der for å trøste og støtte når fotballaget taper mot den fremste rivalen.

NHO reagerer: Frp-Eriksson vil la deg jobbe til du er 72

Saken fortsetter under bildet.

SKÅL OG FARVEL: Han unte seg ett glass med hvitvin til julematen i går. – Jeg gleder meg til å komme hjem til familien, sier Eriksson. Foto: Terje Bringedal , VG

– Rekker i hvert fall å handle julegaver

– Har du ofret for mye for å bli politiker?

– Det er et vanskelig spørsmål, men jeg er ikke i tvil om at jeg ville gjort det samme en gang til, hvis jeg hadde fått muligheten. Jeg er veldig glad for at min sønn på 18 sa nettopp det da jeg fortalte ham at jeg skal gi meg som statsråd: Han sa at han er stolt over det jeg har fått til og at jeg har hans fulle backing til å fortsette å leve ut min drøm i en fremtidig jobb. Det varmet. Jeg har alltid opplevd at jeg har vært en god far når jeg har vært der. Problemet er at jeg har vært der altfor lite.

Pinnekjøtt-lunsjen er over. Han går bort og henter plast-bæreposen hvor han bærer med de siste restene av livet på statsrådskontoret.

– Nå rekker jeg i hvert fall å handle julegaver.

– Og bake til jul?

– Æ bake itj, nei!

Les også

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Robert Eriksson
 4. Nav
 5. Politikk

Flere artikler

 1. Robert Eriksson i ny bok: Siv bør bytte jobb

 2. Robert Eriksson måtte svare Erna om forholdet til rådgiveren

 3. Erna om skiftene: – Det var ikke plass til Robert

 4. Erna Solberg i VG-intervju: Derfor endret hun regjeringen nå

 5. Pluss content

  Robert Eriksson måtte svare Erna om kjæresterykte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder