TØRST: Dette bildet skal vise den drapssiktede 33-åringen og en annen kamerat, som ikke er involvert i saken, under deres opphold på Skarsnuten Hotell i Hemsedal i desember 2012. De to ble senere dømt for ha stukket av fra regningen på over 40. 000 kroner. Foto: PRIVAT ,

Polititeori: Ville drepe og svindle offer (49) for nesten én million

To menn siktet for drap og drapsforsøk

Nekter straffskyld

Politiadvokat: Vi reddet trolig livet til 49-åringen

Politiet mener de to drapssiktede kameratene visste at
offeret (49) skulle få utbetalt nesten én million kroner og at de forsøkte å drepe 49-åringen og svindle ham for pengene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Like før midnatt 9. mars i år ble de to kameratene pågrepet av politiet i den fornærmede mannens (49) leilighet på Oslos vestkant.

De tre mennene var samlet for å feire 49-åringens bursdag – uvitende om at sivile spanere fulgte med på festen fra utsiden.

Les også: Politiet: To drapssiktede menn tatt da de forsøkte å drepe på nytt

Denne kvelden endte med at de to mennene på 33 og 35 år ble pågrepet av politiet og siktet for å ha dopet ned og drept musikeren Paul Simmons (25) på et hotellrom i Oslo én måned i forveien.

Les også: Polititeori: Drepte musiker i svindelforsøk

Da politiet tok seg inn i leiligheten denne vinterkvelden i mars, fant de den 49 år gamle mannen tydelig redusert og ruset på soverommet.

DREPT: Musikeren Paul Simmons (25) fra Lillestrøm. Foto: ERIK BURÅS ,

Politiet: Funnet med narkotika og medisiner i kroppen

Etter det VG får opplyst, viste prøver av 49-åringen at han hadde amfetamin, kokain og angstdempende midler i kroppen.

Politiet mener at drapet på musikeren Paul Simmons og drapsforsøket på 49-åringen har to klare likhetstrekk:

* Begge ble dopet ned mot sin vilje.

* Begge ble forsøkt svindlet for penger.

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

Etter det VG får opplyst, mener politiet at de drapssiktede mennene visste at 49-åringen om kort tid ville få utbetalt nærmere én million kroner fra Namsfogden i Oslo fra et leilighetssalg.

Drapssiktet utga seg for å være offeret (49)

I forkant av bursdagsfesten tok 33-åringen kontakt med nettopp Namsfogden og utga seg for å være 49-åringen overfor en saksbehandler. Han ba deretter om status i saken og forklarte at han hadde fått vite at pengene ville bli utbetalt 15. mars – seks dager etter bursdagsfesten til den fornærmede 49-åringen, får VG opplyst.

Politiet mener den 49 år gamle mannen trolig hadde opplyst til de siktede mennene om pengene han snart fikk på konto.

ÅSTED: Her på Comfort Hotel Børsparken i Oslo mener politiet at 25-åringen fikk i seg noe som satt han ut av spill og senere kostet han livet. Foto: TROND SOLBERG ,

Ifølge VGs opplysninger, fikk den drapssiktede 33-åringen på et tidspunkt vite at pengene var overført – og han var også denne dagen, 9. mars, i kontakt med Danske Bank for å høre om kontoen han hadde søkt om var opprettet og om det var mulig å ta ut én million kroner i kontanter.

Politiet: Så etter offerets kodebrikke til nettbanken og passord

Da politiet tok seg inn i leiligheten til 49-åringen like før midnatt og fant ham på soverommet, tok de også beslag i en lapp med kontonummeret hans og en kode på.

VG har også fått opplyst at de to drapssiktede mennene skal ha saumfart leiligheten på jakt etter kodebrikken til 49-åringens nettbank og passord – uten å finne det de lette etter.

Begge de siktede ble pågrepet denne kvelden, og de har siden sittet i varetekt.

– Jeg kan bekrefte at siktelsen mot de to er utvidet til også å gjelde drapsforsøk mot en 49 år gammel mann. Vi reddet trolig livet til 49-åringen, sier politiadvokat Christian Hatlo ved Seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til VG.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før etter fengslingsmøte i Oslo tingrett torsdag morgen.

I RETTEN: Advokat Hans Olav Bytingsvik forsvarer 33-åringen. Til høyre er politiadvokat Andreas Strand som tidligere var påtaleansvarlig på saken. Foto: FREDRIK SOLSTAD ,

Begge nekter straffskyld

33-åringen forsvares av advokat Hans Olav Bytingsvik.

– Han nekter straffskyld. Han mener seg uskyldig i saken, sier Bytingsvik.

Han forteller at 33-åringen er frustrert over at han ikke har anledning til å fortelle offentligheten sin versjon hva som har skjedd.

– Han har helt siden han ble pågrepet i mars sittet varetektsfengslet med brev- og besøksforbud og politiet har krevd at han fortsatt skal sitte fengslet med disse restriksjonene, sier Bytingsvik.

Advokat Benedict de Vibe er forsvarer for den 35 år gamle mannen.

– Han stiller seg like uforstående til dette som det andre han er siktet for, sier forsvareren til VG.

Tidligere bedrageridømt

De to drapssiktede mennene er begge tidligere dømt for bedragerier.

I januar ble de blant annet dømt i samme sak etter å ha lånt fotoutstyr for nær 300.000 kroner, som de deretter la ut for salg på internett, men begge er også tidligere dømt for bedragerier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder