VALG-BESØK: Venstre-leder Trine Skei Grande besøkte i går Stovner videregående skole for å snakke om integrering. Sammen med henne var også tidligere justisminister Odd Einar Dørum, rektor ved Stovner videregående skole Terje Vold og forsker og forfatter av boken "Norske tilstander" Ståle Økland. Foto: Tore Kristiansen VG

Grande om Listhaugs Rinkeby-tur: – Det er ingen grunn til å dra til Sverige og lære noe som helst

Samme dag som innvandringsminister Sylvi Listhaug reiser til Rinkeby for å se på «svenske tilstander» reiser Trine Skei Grande til Stovner for å snakke om integrering.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi må slutte og snakke om innvandring og begynne å snakke om integrering, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Tirsdag besøkte hun Stovner videregående skole sammen med tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) - på samme dag som innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug reiste til Rinkeby i Sverige for å lære om det hun kaller «svenske tilstander».

Sammen med Skei Grande var rektor Terje Wold, Ståle Økland, forfatter av boken «Norske tilstander», og Sahra Jaber, Sheis Iqbal og Rune Gjelberg som jobber med integrering for Furuset idrettslag.

– Det er ingen grunn til å dra til Sverige og lære noe som helst, vi må jobbe med vår egen skole, barnehage og frivillig sektor sier Skei Grande.

Les mer: Svensk minister nekter å møte Listhaug i Rinkeby: – Vil ikke være en del av Listhaugs valgkamp.

Vil lære av Norge

Skei Grande mener Norge har vært gode på integrering, og sier det er en bedre løsning å se på hva som har fungert i hjemlandet, enn å reise til Sverige for å se på verre tilstander.

– Vi må lære av dem som jobber for å bedre integreringen her. Derfor tenkte jeg at nå reiser jeg til Stovner isteden, sier hun.

Stovner videregående skole har ca. 700 elever, hvorav mange har minoritetsbakgrunn.

Fikk du med deg denne? Listhaug glad for asyl-slakt

Kari Elisabeth Kaski, stortingskandidat for SV bestemte seg også for å reise til Stovner tirsdag, som en protest på Listhaugs tur til Rinkeby.

– Dette er et usmakelig valgkampstunt for å få valgkampen til å handle om innvandring, noe Frp håper de vil tjene på. Deres retorikk og politikk er farlig for Norge, den skaper avstand, sprer frykt og skaper en redsel for fremtiden som det ikke er grunnlag for å ha, sier hun til VG.

Kaski, som selv bor på Veitvet i Groruddalen, reiser til Stovner, for å prate med ungdom som aktivt jobber for å bedre bomiljøet i bydelen.

REAGERER: Venstre-leder Trine Skei Grande besøkte tirsdag Stovner videregående skole for å snakke om integrering, som en reaksjon på Sylvi Listhaugs tur til Rinkeby. Her sammen med Sahra Jaber og Sheis Iqbal fra Furuset idrettslag. Foto: Tore Kristiansen VG

– Listhaug må ikke komme med fake news

Tirsdag ble det klart at Sveriges migrasjonsminister Helene Fritzon, avlyste et møte med Listhaug fordi hun «ikke ønsker å være en del av den norske valgkampen». Det mener Kaski var et klokt valg.

– Frp forsøker å spre et bilde av tilstander i Sverige som heller ikke svenskene kjenner seg igjen i, sier hun.

Knut Arild Hareide, leder i Krf, mener derimot at det bare er bra for Listhaug å dra på studiebesøk til Sverige.

– Men det som er viktig er at hun formidler riktig informasjon når hun er i utlandet, og at hun formidler riktig informasjon tilbake til Norge. Det må ikke komme fake news fra henne, sier han til VG.

– Finnes ingen «Svenske tilstander»

Ståle Økland, forfatter av boken «Norske tilstander», har fulgt politiet i Grorudalen i ett år, og mener det ikke finnes noen «svenske tilstander» i Oslo.

– Det er ingen steder i Oslo der politiet ikke kan gjøre jobben sin. Det finnes absolutt grupper som er mer lukket enn andre, og vi skal følge med på utviklingen i Norge også. Men det er et stykke mellom det en ser i Norge og i Sverige, sier Økland.

Les også: Sveriges statsminister tar et oppgjør med «svenske tilstander»

Forfatteren understreker at det ikke finnes «no go zones», slik det meldes om i Sverige. Der har politiet definert over 60 såkalte utsatte områder, hvorav 23 ansees å være særskilt utsatt. Rinkeby er ett av dem.

Skei Grande roser norsk ungdom, men mener likevel at politikerne ikke skal neglisjere at vold og kriminalitet fortsatt er et problem.

– Norge har aldri hatt bedre ungdom, kriminaliteten har sunket helt frem til i fjor. Selv om det fortsatt eksisterer problemer blant unge, gjelder det ikke majoriteten, men en liten håndfull, sier hun.

Stovner VGS har hatt flere hendelser med vold og trusler, og hadde blant annet 20 politianmeldte hendelser i fjor, opplyser rektor Terje Wold.

– Splitter Norge

Sahra Jaber, assisterende prosjektleder i Alnaskolen for unge ledere, og Sheis Iqbal har kommet til Stovner for å snakke om viktigheten av arbeidet med integrering.

– Politikerne må satse på forebyggende arbeid og få et mer positivt fokus. Norsk ungdom vil føle tilhørighet, og den retorikken Listhaug fører gjør ingenting annet enn å splitte befolkningen, sier Jaber.

Les mer: Tidligere Frp-politiker ut mot Listhaug: – Uanstendig, umoralsk og veldig farlig

Jaber understreker at det er viktig at ungdom som sliter opplever en følelse av fellesskap. Gjennom tilbudet Alnaskolen for unge ledere under Furuset IF tilbyr klubben kurs og samlinger for ungdom mellom 15 og 25 år, hvor de blant annet får trening i konflikthåndtering, teambuilding og frivillig arbeid.

Det er viktig at vi ser på ungdommer med innvandringsbakgrunn som en ressurs og ikke bare en utgift, understreker hun.

– Vi må lytte til elevene

Mandag skrev rektor Terje Wold en kronikk i Aftenposten der han uttrykker at han ønsker et mer nyansert bilde av debatten rundt vold og kriminalitet i Oslo-skolen.

«Stovner er ikke Rosenrødt, men heller ikke Rosengård», skrev han - med henvisning til bydelen i Malmö i Sverige, som har slitt mye med kriminilatitet de siste årene.

– Min jobb er å se elever og tilby opplæring uavhengig av etnisitet, sier han til VG.

ETTERLYSER BEDRE ORDNING: Rektor ved Stovner videregående skole, Terje Wold, etterlyser tiltak som kan hjelpe elever å være helt klare for videregående utdanning før de sendes inn i skolesystemet. Foto: Tore Kristiansen VG

Wold etterlyser en ordning som kan sikre at alle elever er faglig klare for videregående skole før de sendes inn i skolesystemet.

Rektoren fremhever at mange elever på Stovner strever med møte kravene i videregående skole, og forteller at flere elever har med seg en tung balast når de begynner på skolen.

Les også: Ved flere skoler i Oslo er vold en del av hverdagen

– Få har foreldre med høy utdanning som støtter dem i skolearbeidet, mange har kort botid i Norge, og mange har hatt opplevelser med traumer som preger dem i hverdagen. Dette er ikke nødvendigvis tilknyttet etniske grupper, vi har også etnisk norske elever som har gått i norsk skole i ti år som sliter, understreker han.

Skolen jobber aktivt sammen med rådgivere, miljøarbeidere, helsetjeneste med psykolog og helsesøster, NAV-veiledere, uteteam, politi og SALTO-samarbeidet for å danne det Wold kaller et «lag rundt eleven».

– Vi må lytte til elevene. De har alle ulike faglige forutsetninger og det kommer flere elever til Stovner som ikke engang har bestått grunnskolen. Hvis ungdommene føler på utenforskap kommer det gjerne frem i form av vold, trusler, psykisk sykdom eller mye fravær, sier han.

REAGERER: Venstre-leder Trine Skei Grande besøkte tirsdag Stovner videregående skole for å snakke om intergrering, som en reaksjon på Sylvi Listhaugs tur til Rinkeby. Her sammen med Sahra Jaber og Sheis Iqbal fra Furuset idrettslag. Foto: Tore Kristiansen VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder