BESØKER RINKEBY: Sylvi Listhaug er på besøk i Sverige i dag, men møtet med den svenske integreringsministeren ble avlyst i siste liten. Her fra Arendalsuka. Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Tidligere Frp-politiker ut mot Listhaug: – Uanstendig, umoralsk og veldig farlig

Tidligere stortingspolitiker og Fpu-formann, Jan Erik Fåne, nekter å stemme på noen som vil la innvandringsminister Sylvi Listhaug fortsette.

Artikkelen er over to år gammel

Fåne er i dag kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, men satt på Stortinget for Fremskrittspartiet mellom 1989 og 1993, og var formann i ungdomspartiet Fpu fra 1990-1992.

«I år er valget vanskeligere enn noensinne, og jeg kommer til å ta et helt annet valg enn noen gang før. Det har med noe som er viktigere enn skattesatser, skolepolitikk og avgifter å gjøre. Det handler om menneskesyn og anstendighet», skriver Fåne i et innlegg publisert på Facebook mandag kveld.

Meldingen kom kvelden før Sylvi Listhaug dro på besøk til den svenske forstaden Rinkeby, som har slitt med integrasjonsutfordringer. Stort sikkerhetsoppbud og sperringer ventet, men den svenske integreringsministeren avlyste møtet med Listhaug i siste øyeblikk.

Sveriges statsminister: Langer ut mot Listhaugs bruk av «svenske tilstander»

– Får gjøre som hun vil

BYTTER SIDE: Tidligere stortingspolitiker for Frp, Jan Erik Fåne, har fått nok av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs retorikk, skriver han på facebook. Foto: Erlend Aas NTB scanpix

Fåne meddeler at han i år ikke kommer til å stemme på noen som vil la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fortsette.

«Vi har en integreringsminister som aldri har bidratt til å integrere ett eneste menneske. Tvert i mot er målet å skape motsetninger, hat, frykt og mistenksomhet. Og alt kun for å sikre seg noen ekstra stemmer på fremmedfrykt og ubegrunnet angst. Det er uanstendig, umoralsk og veldig farlig.»

Fåne hevder videre at Listhaug får lov til å gjøre akkurat som hun vil «av folk som burde vite bedre.»

Han mener at gjenklangen fra Listhaugs budskap kan høres tydelig i sosiale medier.

«Effekten registrerer jeg med gru i sosiale medier. Hat, fordommer og dumskap fra stadig flere. Grums og rasisme legitimeres. Trumpismen er kommet til Norge, og det skremmer meg voldsomt. Dette er mye viktigere å kjempe mot, enn formueskatt og noen promille-justeringer på statsbudsjettet.»

Jan Erik Fåne er innforstått med at innlegget gjengis av VG, men ønsker ikke å utdype sine meninger om Listhaug ytterligere.

– Hul kritikk

I en epost til Dagens Næringsliv svarer Listhaug følgende på kritikken fra Fåne:

– At jeg får kritikk er ikke noe nytt. Det har vært en drittstorm lenge fra alle kanter. Jeg synes kritikken hans er hul, og han har ikke ett eneste eksempel å vise til. En person som Fåne hadde jeg forventet kunne belegge det han sier med fakta, og ikke bare slenge ut påstander. Det gjør han altså ikke, sier innvandrings- og integreringsminister, skriver innvandringsministeren ifølge avisen.

Rinkeby-besøket har fått blant andre Kai Eide til å reagere.

Mandag kommenterte diplomaten og den tidligere høyrepolitikeren Listhaugs tur til stockholmsforstaden på følgende måte, i et innlegg på Facebook:

«I morgen skal Sylvi Listhaug besøke Stockholm «for å lære»... Den er for drøy. Hun skal til Rinkeby, den forstaden av Stockholm som har hatt de største problemene. Jeg lurer på hvorfor hun ikke har reist før - hvis hensikten er «å lære». Nei, selvsagt er det ikke læring hun er opptatt av - mindre enn to uker før valget.», skriver Eide.

«Hun er ute etter å kunne si; «jeg var vært der selv og sett med mine egne øyne! Slik skal vi ikke ha det.» Det dreier seg om å få temperaturen opp i den norske debatten. Vi skal få høre mye demagogi om «svenske tilstander» i dagene som kommer.»

Til VG sier Eide at det er tre årsaker til at han reagerer på statsrådens sverigetur: At hun seiler under falskt flagg når hun hun mener formålet med turen er læring, at hun blander sine egne roller, og med det misbruker fellesskapets ressurser, og at hun ødelegger for forholdet mellom Norge og Sverige.

Husker du? Eide og Carl Bildt smuglet dødsdømt ut av Afghanistan

– Sylvi Listhaug har sittet i sin stilling i to år, og har snakket om svenske tilstander hele tiden. Hvis formålet er å lære, synes jeg hun burde reist for lenge siden. Tidspunktet er bare en bekreftelse på at dette ikke er et genuint ønske om å lære, men en statsråd som tar i bruk alle midler for å vinne valgkampen, utdyper Eide.

– Vanligvis brukes ikke departementene og ambassadens ressurser til å drive ren partipolitikk. Jeg synes det er veldig leit at regjeringspolitikere får lov til å fare frem på denne måten. Det andre regjeringspartiet gir oppførselen hennes et slags godkjentstempel når de lar henne få lov til å holde på sånn, fortsetter han.

Eide mener Listhaug benytter seg av metoder og retorikk som vi ikke har vært vant til i Norge.

– Til sist mener jeg hun forsurer forholdet mellom Norge og Sverige på en unødvendig måte ved å bruke dem som skyteskive til fordel for sin egen politikk.

Les også: Volden i Sveriges forsteder: Robin (15) ble skutt i hodet da han skulle beskytte storebroen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder