FENGSLINGSMØTE: Den siktede mannen i 20-årene fremstilles for fengsling i tingretten i Trondheim onsdag ettermiddag. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Mann pågrepet i stor overgrepssak i Trøndelag

TRONDHEIM (VG) En mann i 20-årene ble tirsdag pågrepet i en større overgrepssak i Trøndelag.

  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mannen, som ble pågrepet i Danmark, er nå siktet for deling og besittelse av overgrepsmateriale, samt forsøk på medvirkning til seksuelt misbruk av barn, opplyser Trøndelag politidistrikt i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Det siste punktet i siktelsen går ut på at mannen skal ha formidlet konkrete barns kontaktinformasjon til andre personer, slik at de kunne misbrukes.

Den siktede fremstilles for varetektsfengsling i dag. Vedkommende har nylig flyttet til Danmark fra Trøndelag.

Politiet i Trøndelag sier pågripelsen skjer i forbindelse med en ett år lang etterforskning der de har oppdaget en omfattende deling av grovt overgrepsmateriale på nett, samt fysiske overgrep mot barn.

Hjalp overgriper

I april i fjor begynte politiet å rulle opp det de tidligere har omtalt som den største overgrepssaken i Sør-Trøndelag noensinne, i forbindelse med at de pågrep en mann fra Fosen.

Da de ransaket vedkommendes bopel ble det oppdaget en større mengde overgrepsmateriale. De neste månedene ble flere menn pågrepet og siktet for flere alvorlige forhold, blant annet overgrep, besittelse og deling av overgrepsmateriale.

Mannen som nå er siktet skal ifølge politiadvokat Marianne Høyer ha hjulpet en annen mann med å forgripe seg på et barn.

– Han har formidlet kontakt mellom dette nettverket og til en person som er siktet for et overgrep, sier Høyer til VG.

Blant det som tidligere har blitt beslaglagt i saken finnes det materiale som viser ekstremt grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalderen.

Les også: Firebarnsfar pågrepet - siktet for overgrep

Forsvarer: – Han har det meget tungt

Leif Strøm, som forsvarer mannen, sier til VG at hans klient har erkjent de faktiske forhold, men at han ikke nødvendigvis erkjenner straffskyld for punktet som angår medvirkning til seksuelt misbruk.

– Han står for det han har gjort og erkjenner straffskyld for det han mener han kan straffes for, sier advokaten til VG.

Han omtaler bevismengden i saken, når det gjelder overgrepsmaterialet, som «overveldende». Mannen i 20-årene er langt nede som en følge av siktelsen mot ham, opplyser Strøm.

– Han har det meget tungt og vanskelig, ikke minst fordi han er avskåret fra kontakt med familien.

Les også: VGs artikkelserie «Nedlasterne» om menn som laster ned overgrepsmateriale her!

Millioner av bilder - tusenvis av videoer

Mannen som nå er pågrepet er ifølge politiadvokat Høyer den 13. personen som er siktet i forbindelse med etterforskningen. To av de siktede ble dømt i saken tidligere i år.

– Dette er en stor sak med flere millioner bilder og tusenvis av videoer. Vi oppdaget dette etter samarbeid med Kripos, og vi fikk retten med på en ransaking. Da kom vi over det store databeslaget, sa Roy Hoøen i Fosen lensmannsdistrikt til NTB i juni.

«Samarbeidet med politiet i Danmark har vært tett, både i forkant av og under pågripelsen», heter det i politiets pressemelding.

– Han her ble pågrepet etter et veldig godt samarbeid mellom norsk og dansk politi. I 2012 underskrev de nordiske landene en avtale om et politisamarbeid og dette har vært både nyttig og fungert veldig godt i denne saken, sier Høyer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder